Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Радев разчита на резервен кон - “Изправи се! Мутри, вън!”, в случай че БСП издигне друг

Вариант: Корнелия Нинова или Янаки Стоилов кандидати на столетницата

Участници в парламентарните избори са автори на стратегията за спечелване на втори мандат на президента Румен Радев, в която Десислава Радева бе посъветвана да спре с публичните си изяви. Непривичната за нея роля е била "разпределена" от Арман Бабикян от Отровното трио, съобщиха отлично информирани източници.

Според тях задачата му не е била лесна, тъй като

съпругата на генерала трудно

се повлиява от чуждо мнение

и обича да бъде в центъра на вниманието. Но пиарът успял да я убеди, че жертвата си струва в името на новия мандат и запазване на позицията на първа дама, макар и без официален статут.

Разбрали са се, че нейните постове във фейсбук трябва да бъдат поне временно замразени, а появата й под светлините на прожекторите - минимализирана. Засега не е ясно дали за самата кампания, която ще стартира през септември, ще се изработи нова стратегия за участието на г-жа Радева.

Дотогава има време – първо трябва да минат парламентарните избори, изходът от които ще набележи до голяма степен какво ще се случи наесен с президентските. Още повече че Бабикян заедно с адвокат Николай Хаджигенов влезе в коалиция с движението на Мая Манолова, партията на Татяна Дончева и ДБГ и поиска да се регистрира за вота за депутати под името "Изправи се! Мутри, вън!".

Ако ЦИК даде зелена светлина на съюза, близките до президента неформални съветници от Отровното трио ще се явят на 4 април в състезанието за народни представители.

Без да има нужда държавният глава да формира своя собствена организация и да участва лично.

Конфигурацията обаче съдържа много разнородни

по своя състав личности и организации.

Освен бившите червени фурии Манолова и Дончева там е още някогашната синя депутатка Мария Капон, която след напускането на "Раковски" 134 основа Единна народна партия. Наименованието й напомня консервативната формация в Европарламента Европейска народна партия и има същата абревиатура. Бабикян пък е помагал на СДС на много избори. В пропрезидентската група са и бившите депутати от ДБГ Настимир Ананиев и Димитър Делчев.

Така създадената коалиция оповести и част от приоритетите си чрез своя "говорител" Мая Манолова - повишаване на доходите на гражданите, съдебна реформа и борба с монополите.

"Формираме граждански листи, в които 70% от местата са за граждани и само 30% за партийно ангажирани хора. В 45-ото Народно събрание ще работим за формиране на мнозинство на почтените", заяви Манолова. Тя добави категоричната позиция на пропрезидентската коалиция, че по никакъв начин няма да подкрепят правителство на ГЕРБ и на ДПС.

Горе-долу това са партиите, които със сигурност са против втория мандат на Румен Радев.

Ясно е, че управляващите няма как да са с него, докато ДПС на втория тур през 2016 г. застана зад настоящия президент. Но още преди Нова година председателят им Мустафа Карадайъ бе категоричен, че през есента на 2021 г. това не може да се случи.

Според някои анализатори причината е същата, поради която Корнелия Нинова два дни след заявката на Радев отложи за след парламентарните избори отговора дали БСП отново ще го издигне. А именно – че самата тя би могла да е кандидат,

ако и този път

не успе

да стане

премиер,

за което се подготвя от няколко години. Възможно е да разчита в този случай на подкрепата на ДПС.

Тогава не би могло соцпартията официално да играе за Румен Радев.

Истината е, че отношенията между президента и "Позитано" 20 са хладни вече повече от 2 години. Затова всяка от двете страни се опитва да привлича резервни коне – той чрез протестиращите и новата коалиция "Изправи се! Мутри, вън!", а тя – чрез партиен кандидат.

Ако все пак Нинова успее да влезе в изпълнителната власт или не пожелае да излезе срещу Радев, столетницата винаги може да издигне Янаки Стоилов.

Той е всепризнат любимец на партията, успява да запази имиджа си на еднакво отдалечен от основните лобита и никога не е попадал в компроматни войни.

Другият

вариант е

Илияна Йотова, която има множество номинации

от структурите. Но има един деликатен момент – името й вече бе споменато от държавния глава като негово вице за втори мандат и това не бе опровергано.

Но докато дойде време за официални номинации за президент, вероятно ще е готов съставът на новото правителство и отношението на прескочилите 4-процентната бариера формации към него. И ще е ясно дали коалицията "Изправи се! Мутри, вън!" ще може да даде сериозна подкрепа за Румен Радев и как ще постъпи БСП.

Разбира се, той разчита и на множество организации на бивши военни, но партийното рамо е изключително важно за изхода на изборите.