Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Два тефтера със скицата на учения липсват от 20 години. Съобщават го чак сега и търсят помощ от Интерпол

Два кожени тефтера със собствения почерк на Чарлз Дарвин, в единия от които е нарисувал прочутото Дърво на живота, са изчезнали от библиотеката в Кеймбриджкия университет, където са се пазели. Хартиените антики с формат на пощенска картичка (10 на 17 см) се оценяват на милиони долари.

Липсата им бе официално оповестена в края на миналата година, въпреки че в действителност ги няма от около 20 години. Британците започнаха бързо разследване и поискаха да се включи и Интерпол.

Тефтерите B,

където е скицата на Дървото на живота, и C (с описание на книгите, които е прочел или иска да прочете ученият) за последно са вадени в библиотеката през ноември 2000 г. Служителите получават разпореждане да заснемат реликвите и ги преместват от специалната зала за съхранение на стари ръкописи във временно студио. Два месеца по-късно

при рутинна проверка се оказва, че страниците с почерка на Дарвин са изчезнали,

уточнява Би Би Си Нюз. През януари 2001 г. липсата на тефтерите е документирана. Служителите обаче се надяват, че ценните реликви са се озовали по погрешка някъде другаде в огромната колекция на библиотеката.

На площ от цели 200 километра стелажи там се съхраняват 10 милиона книги и артефакти, съобщава „Ню Йорк Таймс“. 20 години обаче никой не предприема никакви действия.

В началото на 2020 г. екип от експерти на библиотеката

преобръща всички 189 кутии от архива на Дарвин лист по лист.

Но не откриват ценните джобни дневници. „Знаем, че са били заснети през ноември 2000 г., но не е ясно какво се е случило в следващите три месеца до януари 2001 г., когато вече не са били на мястото си на полиците. Опасявам се, че няма никакви записки в архива, които да хвърлят повече светлина по въпроса“, коментира Джесика Гарднър, директор на библиотеката от 2017 година.

Томчетата се съхраняват в сини кутии с големината на стандартна книга. В каталога те са описани като „Тефтерите на преобразуването“, тъй като в тях Дарвин се упражнява да теоретизира за първи път как видовете се превръщат от един в друг.

И двете тетрадки са дигитализирани, но оригиналните текстове са безценни.

Какво още има в тефтерите, как ученият е пишел в движение и как се променят възгледите му, четете в хартиеното издание на брой 2/2021 г. на сп. "Космос".