Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Пет месеца след падането си от власт Тодор Живков е вкаран във Военномедицинската академия, за да не бъде убит. По време на конгреса на БКП през април 1990 г. началникът на ВМА по това време генерал-майор проф. Йовчо Топалов получава нареждане да настани бившия Първи в болница, за да не се допусне покушение срещу него.

Преди няколко години тази история бе разказана от легендарния лекар пред "168 часа", който почина на 11 януари на 89- годишна възраст.

Медикът е извикан в една от залите на НДК. Там

заварва президента Петър Младенов,

премиера Андрей Луканов, министъра на отбраната Добри Джуров, под чиято шапка е ВМА, и главният прокурор Евтим Стоименов.

“Те ме попитаха какво е здравословното състояние на Тодор Живков - спомня си проф. Топалов. - Аз им отговорих, че той е здрав за годините си. Страдаше от хипертония, която контролирахме, но ги предупредих, че ако на неговата възраст бъде обременен, никой не може да каже дали няма да получи сърдечни или мозъчни усложнения.”

Тогава Петър Младенов казал, че Тодор Живков трябва да бъде настанен във ВМА, за да не бъдат обвинени впоследствие, че “искат да го унищожат физически”. Наред с това Добри Джуров нарежда на проф. Топалов да се консултира със световноизвестни невролози и кардиолози, които да потвърдят здравословното състояние на бившия Първи.