Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бронзовият релеф от фасадата на Националното училище на изящни изкуства Снимка: Архив
Бронзовият релеф от фасадата на Националното училище на изящни изкуства Снимка: Архив

Една година и пет месеца затвор получи мъжът, откраднал бронзовия релеф от фасадата на Националното училище на изящни изкуства. Това съобщиха от пресцентъра на Районна прокуратура - София.

Извършената от подсъдимия С. П. кражба е в големи размери, при условията на опасен рецидив.

По информация на "24 часа" този релеф струва 45 хил. лв.

Подсъдимият С. П. се е признал за виновен за това, че на 21 юни 2019 г. около 02.20 ч. в гр. София от фасадата на Национално училище на изящни изкуства, чрез използване на неустановено техническо средство е отнел чужда движима вещ - бронзов скулптурен релеф на стойност от 45 000 лева, от владението на Д. П. (материално отговорно лице на НУИИ), без нейно съгласие с намерение противозаконно да я присвои.

Тъй като скулптурният релеф бил здраво монтиран на фасадата на училището, С. П. упражнил натиск с техническото средство към него, разклатил го, откачил го и го взел. След това опаковал бронзовия скулптурен релеф в черни чували и напуснал мястото. Подсъдимият е извършил деянието, след като е бил осъждан за тежко умишлено престъпление на лишаване от свобода не по-малко от една година, както и два пъти на лишаване от свобода за умишлени престъпления от общ характер.

Софийски районен съд е одобрил постигнатото между Софийска районна прокуратура и защитника на подсъдимия С. П. споразумение. Определеното от съда наказание трябва да бъде изтърпяно при първоначален „строг“ режим.

Споразумението не подлежи на обжалване и има последиците на влязла в сила осъдителна присъда.