Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кадър и видео Фейсбук/Румен Радев
Кадър и видео Фейсбук/Румен Радев

Парламентарните избори ще са на 4 април. Указ за това е подписал днес държавният глава Румен Радев. Той обяви това в свое обръщение към народа от „Дондуков“ 2.

Това е една седмица след първата възможна дата за избори. Тази седмица следва да бъде максимално оползотворена, обясни решението си Радев. И допълни, че дейностите, които трябва да се извършат от институциите и изборната администрация за подготовка на избори в условията на пандемия, изискват време и пълна мобилизация.

Очаквам всички институции, които гръмко декларираха пълна готовност, ръководството на парламента, което ни увери, че за една седмица може да приеме необходимите закони, да работят така в това време, че да гарантират здравето и правото на глас на всеки български гражданин. И не по-маловажно - да го убедят, че неговият глас ще бъде коректо отчетен, коментира още президентът.

Обръщам се към вас в ден, в който последиците от наводненията в страната още не са отминали, а къщи, стопанства и пътища още са под вода, а хиляди хора посрещнаха тревожни и тъмни нощи в страх от стихията и очакват подкрепа. Във време, в което институциите се изпразват от доверие и се сриват като пътищата, тротоарите, подпорните стени и скъпата инфраструктура, изборите придобиват съдбовно значение, започна Радев.

Той напомни, че за първи път ще се провеждат парламентарни избори в условията на пандемия и масиран машинен вот. От отговорността на институциите зависи съхраняване здравето на хората, гарантиране правото на глас на всеки българин, ефективността и прозрачността на изборния процес, каза президентът.

Макар отдавна да бе известно, че теи избори ще се провеждат в условията на пандемията, никоя от отговорните институции не предприе адекватни законови и организационни мерки за поготовка за вота, критикува държавният глава.

Радев благодари на тези, които са се отзовали на поканата му за консултации, но след тях въпросите били повече от отговорите.

Всеобщ е консенсусът, че отговорните органи трябва да обявят възможно най-рано ясни здравни мерки, които имат решаващо значение за предизборната кампания, за набирането членове на избирателните комисии и за изборната активност, категоричен бе той. И поиска държавата да предостави лични предпазни средства както за изборната администрация, така и за всеки, който отиде до урните.

Президентът поиска и промени в Изборния коекс, които да се се изчерпват само с вота на хората под карантина, но и гласуване по пощата за българите в чужбина, видеонаблюдение в изборните секции и излъчване на броенето и оформяне на изборните протоколи, справедлив достъп до медиите от всички в кампанията, премахване на ръчното броене на машинния вот.

Доводите, че промени в изборния закон не трябва да се правят в последния момент неведнъж са били пренебрегвани в парламента, когато управляващите са имали интерес. Очаквам да го направят и сега, когато е в интерес на гражданите, каза държавният глава.

Според него на пандемията трябва да се гледа не само като предизвикателство, но и като на възможност, защото в нея са взети дълго отлагани решения.

Преди дни бях уверен писмено, че последната партида машини ще бъдат доставени до 25 дни преди изборния ден. Очаквам ЦИК в кратки срокове да даде възможност на всички политически субекти и обществени организации, които имат желание, да участват в процеса на сертифициране и тестване на машините за гласуване, каза още Радев. Поиска и активна кампания за обучение на администрацията и информиране на гражданите за машинния вот.

Радев обяви, че очаква от ЦИК и актуализация на избирателните списъци и осветляане на изборната администрация на всички нива и на "Информационно обслужване".

Събитията от миналата година ясно показаха, че българите желаят промяна, която да се случи максимално бързо и да върне страната в руслото на демокрацията, категоричен бе Радев. За преодоляването на дълбоката криза бил необходим час по-скоро легитимен парламент и активно, адекватно и действено правителство.