Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Проф. Йовчо Топалов почина на 89-годишна възраст.
СНИМКА: ВАСИЛ ПЕТКОВ
Проф. Йовчо Топалов почина на 89-годишна възраст. СНИМКА: ВАСИЛ ПЕТКОВ

Настанете го при вас, за да не ни обвинят, че искаме да го унищожим физически, наредил президентът Петър Младенов в присъствието на Луканов и Джуров

Генералът спасява 12-годишно момиче с перикардит, отписано от медиците като безнадежден случай

Лекарят първи разкрива, че при аутопсията на Людмила Живкова в кръвта е открит морфин в голямо количество

Хирургът консултира и операцията на простатата на бившия Първи, доволен, той се отблагодарява с цветни телевизори

Пет месеца след падането си от власт Тодор Живков е вкаран във Военномедицинската академия, за да не бъде убит. По време на конгреса на БКП през април 1990 г. началникът на ВМА по това време генерал-майор проф. Йовчо Топалов получава нареждане да настани бившия Първи в болница, за да не се допусне покушение срещу него.

Преди няколко години тази история бе разказана от легендарния лекар пред "168 часа", който почина на 11 януари на 89- годишна възраст.

Медикът е извикан в една от залите на НДК. Там

заварва президента Петър Младенов,

премиера Андрей Луканов, министъра на отбраната Добри Джуров, под чиято шапка е ВМА, и главният прокурор Евтим Стоименов.

“Те ме попитаха какво е здравословното състояние на Тодор Живков - спомня си проф. Топалов. - Аз им отговорих, че той е здрав за годините си. Страдаше от хипертония, която контролирахме, но ги предупредих, че ако на неговата възраст бъде обременен, никой не може да каже дали няма да получи сърдечни или мозъчни усложнения.”

Тогава Петър Младенов казал, че Тодор Живков трябва да бъде настанен във ВМА, за да не бъдат обвинени впоследствие, че “искат да го унищожат физически”. Наред с това Добри Джуров нарежда на проф. Топалов да се консултира със световноизвестни невролози и кардиолози, които да потвърдят здравословното състояние на бившия Първи.

Тодор Живков имал само контролирна хипертония.
Тодор Живков имал само контролирна хипертония.

Още на следващия ден проф. Топалов получава писмена заповед от главния прокурор и веднага организира пребиваването на Живков в болницата. Настаняват го на 13-ия етаж на академията. Грижите за медицинското обслужване поели Специалното отделение на болницата на МВР - София, а ВМА били само хотелиери.

За да го предпази от ликвидиране, професорът заповядал на всички доктори да следят кой колега от МВР болницата влиза при Тато и какви процедури се провеждат.

“Наредих им, че ако по спешност дойде лекар от МВР, то преди да му направят каквато и да е

инжекция или да му дадат лекарство,

да викнат дежурния офицер и сестрата пред него да вземе кръв от Живков - разказва проф. Топалов. - Да я запечатат в две стерилни шишета, да ги приберат в кабинета и да ме повикат веднага. Защото, ако станеше нещо, поне да не ни държат нас отговорни. Обезпокоих се да не би да му бъде приложена терапия, с която да го ликвидират. Не желаех ВМА да участва в подобни действия.”

За щастие, не се стига до подобни крайности, а проф. Топалов намира специалисти от чужбина, които да прегледат Тодор Живков.

От САЩ е поканен известният невролог проф. Филдс, който констатира, че Тато няма никакви неврологични заболявания. По същото време генералът води и двама кардиолози от Франция, които също потвърждават, че е с контролирана хипертония, която не е рискова.

С пребиваването на Тодор Живков във ВМА проф. Йовчо Топалов смята, че удължава дните му и го

предпазва от нежелани инциденти

Всъщност Военномедицинската академия е създадена малко преди хоспитализирането на бившия Първи. Въпреки сложната обстановка в страната лекарят обединява група от специалисти, която подготвя и защитава документи за създаването на болницата. С Указ №546 от 7 април 1989 г. се основава ВМА, а за неин първи началник заслужено е назначен именно генералът.

Генерал-майор Топалов като млад лекар.
Генерал-майор Топалов като млад лекар.

Преди да стигне до високия пост обаче, той е извървял дълъг път. Роден в Оряхово, Топалов завършва медицина и започва работа като военен лекар в местния полк в Белоградчик. След конкурс през 1960 г. той е назначен за асистент в Клиниката по сърдечносъдова и гръдна хирургия на ВВМИ. Повече от 30 години минават във всеотдайна служба на редица отговорни ръководни длъжности, включително като създател и първи началник на Клиниката по военнополева хирургия в института “Н. И. Пирогов”.

Самият той е с признати специалности по хирургия, военнополева хирургия и съдова хирургия. Специалистът има повече от 62 години хирургичен опит, като през това време е специализирал в Русия, Германия, Франция, Испания, Италия, Чехия, Полша, Куба.

Проф. Топалов има и над 550 научни публикации

Разработил е важни проблеми на тромбозите и емболиите, острите хеморагии, сърдечната, съдовата, белодробната и военнополевата хирургия. Въвел е в страната редица диагностично-лечебни методи и е автор на 41 оригинални оперативни техники и лечебни модификации.

Никога обаче задълженията му като ръководител и преподавател не са пречили на неговата работа като хирург. Колеги и ученици казват, че ще го помнят с пословичната му трудоспособност. Винаги първи влизал в операционната зала и последен я напускал - едва след като бил убеден, че е направено всичко необходимо.

Още като млад лекар проф. Топалов показвал блестяща ерудиция и затова му прехвърляли най-тежките случаи.

През 1987 г. семейството на 12-годишно момиче от Видин обикаля болниците в страната с последна надежда. Детето страдало от перикардит, а след преглед, лекарите го поставяли в графата “безнадеждни случаи”. Проф. Топалов обаче прави всички необходими изследвания, които показват, че сърцето на детето има резерви и рискът ще бъде оправдан. Заедно с екип извършва сложната животоспасяваща операция, а днес жената е лекар, живее пълноценно и има семейство и две деца.

Въпреки че на 15 юни щеше да навърши 90 г., до последно талантливият лекар даваше консултации във ВМА и в МВР болница. Именно заради това той се познава с целия елит, който се лекува при него. Един от тях е Живков, който преди операцията на уголемената си простата провежда разговор с професора.

Интервенцията в Правителствена болница извършили проф. Иван Викторов, подпомаган от Тодор Патрашков и Цоло Цолов.

Тогава все още лапароскопските процедури не са били познати. След операцията обаче възникнала опасност

бившият Първи да развие тромбоемболична болест

За да не се стигне дотам, се намесил шефът на ВМА, който назначил противосъсирващи кръвта препарати, с което избегнали развитието на усложнението. Живков бил толкова благодарен, че решил да се отплати подобаващо на лекарите и им

подарил по един цветен телевизор

Уважението, с което се ползвал, и постът, който заемал, позволявали на генерала да има достъп до секретна информация за здравето на най-високопоставените хора в страната.

Именно затова, когато умира Людмила Живкова, проф. Йовчо Топалов говори лично с токсиколога д-р Никола Александров. Той бил в комисията, която провежда изследванията от аутопсията. Лекарят съобщава на генерала тревожна новина: “Професоре, аз съм дал клетва да не казвам нищо, но помнете го и го кажете където трябва и когато трябва, че

в кръвта на

Людмила Живкова

беше открит морфин в големи количества. Няма данни да й е предписван заради здравословните й проблеми”.

Проф. Йовчо Топалов направи това сензационно разкритие за първи път пред "168 часа". Д-р Никола Александров, макар и неохотно, призна също пред вестника, като сподели: “Допускам, че “тинктура давила” - давиловите капки, за които е известно, че Людмила Живкова вземаше в големи количества заради страданията си, може да е дала подобно отражение в кръвта”.

През годините основателят на ВМА реши да събере подобни истории в книга, която нарече “И хобито ми бе хирургията”. В нея обяснява за своята истинска страст и приноса си към медицината в България.

Сега близките му се надяват той да е щастлив в някоя небесна операционна.

СНИМКА: ВАСИЛ ПЕТКОВ
СНИМКА: ВАСИЛ ПЕТКОВ