Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Майданът в Капитолия е само ответен удар

Неолиберализмът ритна ведрото в Джорджия – това е голямото януарско събитие в САЩ. Що се отнася до майдана в Капитолия, то си е логичен етап от ескалацията на политическото хулиганство в метрополията. Тази ескалация не тръгна от Тръмп. След смъртта на чернокожия Джордж Флойд в Минеаполис през пролетта на 2020 г. в десетки американски градове започнаха културни демонстрации, които прераснаха в бунтове, грабежи, палежи, събаряне на статуи и окупиране на цели градски зони от революционната младеж. Навсякъде организатори на бунтовете бяха организациите “Антифа” и “Животът на черните има значение”, чиито активисти получават пари от близки до демократите фондации. Това си беше цветна революция, а събитията онзи ден – очаквана контра.

На 31 май 2020 г. във Вашингтон имаше подобен майдан - Белият дом бе обсаден, тълпата се опита да прескочи оградата и охраната скри Тръмп в президентския противоатомен бункер. После дойде националната гвардия и отблъсна протеста с около 50 метра, за да може президентът да излезе от бункера, да се покаже по телевизията и да посети църквата в градината отсреща.

Факт - Джордж Флойд бе убит от полицай в града Минеаполис, където и кметът, и полицейският началник, и градският съвет са все демократи. Как точно това е вина на Тръмп? Свидетели сме на един от пропагандните шедьоври на века.

Но ако следите тези събития по Си Ен Ен и “Ню Йорк таймс”, научавате само половината от истината. И то тази половина, която е малко скарана с фактите. Цяло лято медиите хулиха Тръмп, защото на 31 май извикал националната гвардия да го пази. Сега го хулят защо не е извикал националната гвардия навреме.

Дори в детската градина възпитателките питат кой първи удари другарчето. Но не и в официалните медии. Факт е, че още от първия ден в Белия дом Тръмп бе подложен на тотална атака от “дълбоката държава”. Две години бе разследван за несъществуваща връзка с Кремъл и накрая лъсна, че това е бил конспиративен опит за преврат от тайните служби. После бе “импийчнат” по напълно изсмукан от пръстите повод. Демонизиран бе с повод и без повод. След такъв мандат дори на нормален човек би му се разхлопала дъската, камо ли на хахо като Тръмп.

Факт е също така, че тези избори в САЩ не бяха перфектни. Според едно проучване някъде около 47 на сто от американците сe съмняват в честността на изборите. (https://www.npr.org/2018/09/17/647421

039npr-marist-poll-40-percent-of-amer

icans-think-elections-arent-fair?t=1610

113801081). Факт е, че екипът на Рудолф Джулиани е събрал стотици свидетелски показания за нередности и фалшификации. Но не е вярно, че те са били опровергани в съда. Истината е, че съдилищата просто отказаха да гледат тези искове по същество, защото всички институции до една бързат да се отърват от Тръмп, включително и собствената му партия. Но аз не съм апологет на този нарцистичен паун.

Световният проблем е в това, че ужким лявата партия води дясна политика, което дава възможност на такива като Тръмп да възникнат. Лявата партия по дефиниция има 10 пъти по-голям електорат. Иска се просто да е честна с него. Ако си служи с фалшифициране на избори, цензура, улично насилие и конспиративни теории, значи изобщо не е лява.

След Рейгън демократите управляваха общо 16 години, а републиканците – 12. Защо тогава за тези 28 години социалното неравенство в САЩ скочи двойно, милиардерите натрупаха приказни богатства, а средната класа изчезна наполовина? Защото демократите лъжат избирателя, че са леви и социални.

Двупартийната система в САЩ всъщност е четирипартийна. Всяка от двете водещи партии има своето “ляво” крило, което печели изборите. И след това управлява дясното крило.

Сега демократите спечелиха благодарение на фигури като Бърни Сандърс, Елизабет Уорън, Александра Оказио - Кортез и други социални реформатори. Те разшириха електоралния обхват на партията. Сега обаче ще управлява дясното крило и през 2022 г. ще изгуби поне едната камара в парламента.

Вече се е утвърдил нещо като ритуал на разочарованието по схевата 3-2-1-0. Едната партия прави хеттрик – печели наведнъж и президентството, и Сената, и долната камара. След две години губи долната камара. После губи и Сената. После другата партия прави своя хеттрик и също се плъзва надолу. Но неравенството расте и расте.

Преди да спечели изборите през 2008 г., Обама говореше като Карл Маркс. После веднага направи такива услуги на Уолстрийт, че загуби долната камара. Откъм републиканците възникна движението “Чаено парти”, което също се закани да накаже Уолстрийт. Републиканците спечелиха и Сената. После Тръмп се закани направо да пресуши блатото и републиканците направиха своя хеттрик. И после пак обратно… Финансовият сектор, който докара кризата през 2008 г., се е раздул 10 пъти повече, средната класа се топи, а през 2020 г. направо бе подложена на арменски геноцид.

Затова според мен голямото събитие на януари бяха изборите в Джорджия. Тя е изключително консервативен щат, белязан от робството. До 60-те години го владееха така наречените “бурбон-демократи” които си бяха откровени расисти. После президентите Кенеди и Джонсън принудиха Юга да се откаже от расовата дискриминация и целият бял електорат на Юга се прехвърли при републиканците. Оттогава само 3 пъти Джорджия е гласувала за президент демократ, двата от тях за своя роден син Джими Картър. 

Сега двама десни сенатори се изправиха срещу двама леви активисти, единият от които е радикален чернокож пастор. Основната атака срещу тях бе, че са опасни социалисти. Ако спечелят, в САЩ започва болшевишка революция.

Оказа се, че републиканците плашат куче със салам.

Електоратът изобщо не бяга от социализма! Кой би могъл да очаква такъв обрат в Джорджия?

Така че Джорджия е като канарчето в мината. Щом в тази дясна крепост на расизма, неолиберализма и либертарианството този път плашилото на социализма не успя да стресне гаргите, значи е дошъл краят на една епоха. Епохата на Роналд Рейгън, Тачър, Айн Ранд окончателно ритна ведрото и предаде Богу дух.

Това е благата вест. Къде отидоха митовете за “минималната държава”, свободната търговия, глобализма? Няма ги. Няма ги в САЩ, няма ги в Европа. Скоро ще го няма и поредния манипулатор, оранжевия плутократ Тръмп.

Хващам се на бас, че в близките 2 години демократите ще вдигнат горната ставка на прогресивния данък до 40 на сто. Тогава малка България със своя плосък данък ще свети като самотна звезда.