Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Отляво надясно: Районният прокурор на В.Търново Тихомир Шабов, заместник-директорът на ОДМВР - В. Търново комисар Христо Христов, говорителят на Районна прокуратура Тотко Тотев и наблюдаващия прокурор Цанко Ганчев. Снимка Дима Максимова
Отляво надясно: Районният прокурор на В.Търново Тихомир Шабов, заместник-директорът на ОДМВР - В. Търново комисар Христо Христов, говорителят на Районна прокуратура Тотко Тотев и наблюдаващия прокурор Цанко Ганчев. Снимка Дима Максимова

Мъжът е обвинен в незаконно притежание на автомат "Калашников"

26-годишен криминален тип от Попово е привлечен като обвиняем за незаконно притежание на автомат "Калашников", с който стрелял в района на най-големия жилищен квартал във Велико Търново. Той е задържан с прокурорско постановление за 72 ч. и е спипан с оръжието със заличени номера в срока на условна присъда за грабеж от Бургаския съд, стана ясно на брифинг на полицията и прокуратурата във Велико Търново.

Бандитът и двамата му авери бяха натръшкани при зрелищен полицейски екшън на автобусна спирка на оживения бул."Никола Габровски" по-малко от час час след подаден сигнал за стрелбата.
"В четвъртък около 17,00 ч. в полицията е получен сигнал за изстрели с огнестрелно оръжие, в района на гориста местност в кв. "Бузлуджа", в областния град. Към мястото незабавно са изпратени екипи на сектор «Противодействие на криминаланата престъпност» при ОДМВР – В. Търново. От извършените първоначални действия на полицейските служители е установено, че изстрелите са произведени от лица, возещи се в тъмен джип, управляван от 26-годишен мъж от Попово. Автомобилът е с английски номера", уточни комисар Христо Христов - зам.-директор на ОДМВР.

Джипът бил засечен на централния търновски булевард. В него пътували още двама мъже на 26 години от Г. Оряховица и 23-годишен от Етрополе. На задната седалка криминалистите намерили автомат «Калашников» с пълнител и патрон. Мъжете от Попово и Г. Оряховица са задържани с полицейски мерки до 24 часа. Приятелят им е отведен в полицейското управление и по-късно е бил освободен.

"По случая е образувано досъдебно производство за незаконно притежаване на оръжие. Работата по изясняване на случая продължава. Назначени са експертизи, установява се произхода на оръжието, както и дали е тествано с цел продажба", съобщи наблюдаващият прокурор от Районната прокуратура Цанко Ганчев.

Разследващите предполагат, че не става дума за престъпна мрежа за търговия с оръжие, а за единичен случай.

Притежателят на автомата е с условна присъда от 3 години с 5 години изпитателен срок за грабеж, произнесена през декември 2020 г. Сега го грози да я изтърпи ефективно в затвора, както и от 2 до 8 години затвор за незаконното бойно оръжие.