Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Пореден арест на Алексей Навални заради неразрешен протест в подкрепа на журналист през 2019 г.
Пореден арест на Алексей Навални заради неразрешен протест в подкрепа на журналист през 2019 г.

Публикуваха данни за отровителите на опозиционния лидер, подозират ги за поне 3 убийства

"Изглежда, Путин е изпаднал в истерия." Това написа в туитър Алексей Навални, най-видният политически опонент на Владимир Путин, в отговор на решението на руската следствена комисия от миналата седмица да образува дело срещу него по обвинение в мащабна измама.

В късните вечерни часове на 29 декември в Русия започна

наказателно преследване

срещу опозиционния лидер. Заедно с "други лица" от Фонда за борба с корупцията той е обвинен в присвояване на милиони евро чрез измама, "за да си купят имоти и други ценности".

Според обвинителния акт неговите организации са събрали повече от 588 млн. рубли (около 6,5 млн. евро), от които Навални и другите заподозрени са присвоили около 356 млн. рубли (приблизително 4 млн. евро). За такъв тип престъпление руският Наказателен кодекс предвижда наказание лишаване от свобода до 10 години.

Едва ли случайно това става броени дни след оповестяването на резултатите от журналистическото разследване, свързващо отравянето на Навални с представители на руските тайни служби.

През 2014 г. Навални вече беше осъден на 3,5 години условно затвор за присвояване на пари от различни компании. А отделно на 28 декември Федералната пенитенциарна служба на Руската федерация - органът, който контролира поведението на лица с наложени съдебни мерки, съобщи, че тази условна присъда може да бъде превърната в окончателна, ако Навални не се яви в Москва преди сутринта на 28 декември.

Навални е в Германия,

откакто беше отровен с невропаралитичното вещество новичок в края на август и според негов говорител все още се възстановява там. Опозиционният лидер и неговите поддръжници обвиняват директно президента Путин за покушението. Руските власти обаче отричат да имат нещо общо с отравянето. При тези обстоятелства е ясно, че ако Навални се върне в родината си, за което винаги е настоявал, той ще отиде направо зад решетките. "Още в началото казах, че след като не умрях, те

ще искат да ме вкарат в затвора”,

написа по този повод самият той в туитър.

Навални пусна видеозапис, в който говори продължително по телефона с човек, когото определя като агент, който му казва наред с други неща, че отровата е била поставена в долните му гащи.

Чрез анализ на телефонни записи и дневници за пътувания екип от разследващи журналисти, водени от Bellingcat и неговия руски партньор Insider, идентифицираха и имената на оперативните служители на ФСБ, които според тях стоят зад отравянето.

Сдобил се с адресите и телефоните на осемте агенти позиционният лидер започва да им звъни. Някои от тях затварят телефоните с обяснението, че не могат да говорят по въпроса по открита линия, но един от тях се връзва - Константин Кудрявцев, химикът на екипа. В седем сутринта той е намерен още сънен, а Навални се представя за сътрудник на шефа Патрушев, който изготвя спешно доклад за началството на тема защо не се е получило.

8-те агенти, замесени в покушението, според журналистическото разследване: Станислав Макшаков, Олег Таякин, Алексей Александров, Иван Осипов, Константин Кудрявцев, Алексей Кривошчеков, Михаил Швец, Владимир Паняев
СНИМКИ: САЙТ НА АЛЕКСЕЙ НАВАЛНИ
8-те агенти, замесени в покушението, според журналистическото разследване: Станислав Макшаков, Олег Таякин, Алексей Александров, Иван Осипов, Константин Кудрявцев, Алексей Кривошчеков, Михаил Швец, Владимир Паняев СНИМКИ: САЙТ НА АЛЕКСЕЙ НАВАЛНИ

Номерът, от който звъни, се изписва при Кудрявцев като познат номер

на ФСБ

и той започва да разказва всичко най-безсрамно. Особено пикантна е частта, в която описва как са летели по спешност до Омск на два пъти, за да изземат дрехите на Навални и да отстранят от тях всякакви следи от "веществото". Специално им е било наредено да обработят вътрешната част от боксерките му, бандажната им част и шевовете. За капак Кудрявцев заявява отговорно, че

те са били тъмносини на цвят

Макар да не дават категорично потвърждение, думите на Кудрявцев поддържат спекулациите, че прекият извършител е агентът Алексей Александров.

"Полетът е около три часа, това е дълъг полет. Ако самолетът не беше кацнал в Омск, ефектът щеше да е различен и резултатът щеше да бъде различен. Така че мисля, че самолетът изигра решаващата роля. Ние не очаквахме да се случи така. Сигурен съм, че тогава всичко се обърка", казва Кудрявцев пред интервюиращия го "висш офицер от ФСБ".

От разговора не става ясно дали Кудрявцев е бил в Томск, но пет дни след отравянето той е изпратен със самолет до Омск, където му е поставена задачата да скрие всякакви остатъци от новичок по бельото на Навални.

"Когато пристигнахме, дрехите му ни бяха дадени от местните момчета от Омск, които дойдоха с полицията", разказва Кудрявцев. Самият той е опитен химик, завършил московския клон на Руската академия по химическа защита. Попитан от Навални дали работата е сигурна и дали

“няма да има изненади с дрехите”,

Кудрявцев отговаря, че нещата са проверени няколко пъти. Впоследствие допълва, че му е било казано да обърне повече внимание на гащите отвътре.

Досега опозиционерът на няколко пъти е настоявал руските власти да му върнат дрехите, които е носил по време на полета от Томск, но получава отказ.

В същото време руската служба за сигурност ФСБ отхвърли записа като фалшив. А Дмитрий Песков, говорителят на Путин, на конферентен разговор пред журналисти заяви от свое име, че Навални

страда от психически проблеми

В допълнение водещият изследовател на Bellingcat – българинът Христо Грозев, публикува и база данни с информация относно пътуванията на агентите на ФСБ, замесени в опита за покушение. Журналистът направи публично достъпни данните за всички пътувания на служителите на руската ФСБ, за които се твърди, че са замесени в отравянето на Алексей Навални.

Данните са в таблица в Excel с информация за движението им из цялата страна през последните 16 години. По-късно по радио "Ехото на Москва" Грозев каза, че въз основа на тези данни може да се предположи участието им в поне три убийства.

"Има много улики за нови потенциални престъпления в допълнение към вече установените", отбелязва Грозев в публикация в туитър от 31 декември 2020 г. В публикуваните материали той намира връзка със смъртта на правозащитника от кабардино-балкарски произход Тимур Куашев. Според изнесените материали един от служителите на службата за сигурност е в Налчик през 2014 г.

точно в същите дни,

когато той е починал там.

Тогава експертите откриват следи от инжекция върху тялото му, но през септември 2019 г. разследването за смъртта му е окончателно прекратено с формулировката

“липса на престъпление”

В същото време близки на правозащитника многократно са критикували работата на разследващите.

Друго лице, споменато в разследването, е Руслан Магомедрагимов, активист на движението "Садвал", който е намерен мъртъв през март 2015 г. в Дагестан, когато дотам са пътували агентите. И в този случай разследващите не са открили признаци за насилствена смърт.

Служителите на реда, споменати в разследването на Христо Грозев, са летели също и за Налчик през 2013 г., когато при неясни обстоятелства там загива лидерът на забранената в Русия организация "Емират Кавказ" Доку Умаров. След откриването на останките на Умаров Интерфакс, позовавайки се на неназован информиран източник, съобщи, че подземният лидер е починал в резултат на отравяне.

Освен Налчик и Махачкала в материалите, публикувани от Грозев, се споменават още Грозни, Владикавказ, Ростов на Дон, Астрахан, Краснодар и Ставропол. Журналистът отбелязва обаче, че публикацията му не съдържа данни за всички пътувания. "Ще премахнем само две пътувания, за които имаме текущи разследвания, които иначе биха могли да бъдат провалени", написа Грозев в своя туитър.

Именно Bellingcat и Insider

идентифицираха

и двамата

оперативни работници от руската агенция за военно разузнаване ГРУ, които стоят зад отравянията на Сергей и Юлия Скрипал. Те също така посочиха и руски генерал, който според тях е участвал в свалянето на малайзийския самолет MH17.

Алексей Навални беше отровен на 20 август, като симптомите се проявиха по време на полет над Сибир. Самолетът кацна аварийно и Навални остана две денонощия в руска болница, след което беше транспортиран за лечение в Германия. След 24 дни в реанимация, от които 15 в кома, той започна да се възстановява.

Според разследващите журналисти първият опит за покушение срещу Навални обаче е извършен още на 3 юли 2020 г., но приключва с неуспешно отравяне на жена му Юлия, разминало се с няколко часа отпадналост.

През 2018 г. в английския град Солсбъри бяха отровени бившият руски агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия. Те пострадаха от същото вещество, от което по-късно и Навални – новичок. Само че при семейство Скрипал

симптомите

се проявили

почти веднага

след отравянето, а при Навални – два или три часа по-късно.

Причините за това разминаване според журналистите са, че след отравянето на Скрипал е била разработена нова технология за вкарването на отровата в организма. Тя се нарича наноенкапсулиране и означава въвеждането на дадено вещество чрез нанокапсула в друго вещество. Резултатът е отлагане на старта на въздействието на новичок.

Разследването на отравянето на Навални напомни и за покушението върху живота на журналистката Анна Политковская, която оцеля при отравяне по време на пътуване до Беслан на 1 септември 2004 г. Две години по-късно тя бе застреляна.

Интересен е и отговорът на въпроса откъде са взели данните? Алексей Навални сам повдигна завесата, като благодари на партията на Путин "Единна Русия", благодарение на която

“корумпирани служители

на правоохранителните органи” свободно търгуват с данни от нашите телефони, както и с информацията за самолетните полети".

Навални твърди, че разследването е започнало от установяване на собствения му график. Преди отравянето си той е пътувал по маршрута Москва - Новосибирск - Томск - Москва. "Много е малка вероятността някой друг да е пътувал по същия маршрут случайно. Това е и моментът, в който човек за първи път се обръща към черния пазар на данните, за да получи информация. Тя не е и толкова секретна - просто списъците на пътниците."