Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Братът на убитата от него Кети Кюхова осъди прокуратурата на 80 000 лв.

Престъпникът 9 месеца не бил обявен за издирване, което според съда показвало бездействие

80 000 лв. трябва да плати прокуратурата на брата на убитата от Росен Ангелов Кети Кюхова и син на друга от жертвите му - Елена Бурджиева.

Иво Кюхов е осъдил държавното обвинение, защото не е вкарало в затвора шесторния убиец по старо дело за изнасилване на малолетна. Той е трябвало да бъде зад решетките до 4 януари 2018 г., което се пада 3 дни след жестокото престъпление в Нови Искър.

Убийствата на Кети Кюхова, любовница на Росен Ангелов, приятеля ѝ Неделчо Юнаков, сина му Георги, майката на Кети - Еленка, дъщеря ѝ Нанси, както и гаджето ѝ Боби, станаха в нощта срещу 1 януари 2010 г. Няколко дни след тях Ангелов се самоуби.

Кюхов завел делото, защото изпитвал огромни страдания от смъртта на близките си. Той искал обезщетения за убийствата на сестра си Кети, майка си Елена и племенницата си Нанси. Софийският градски съд обаче отхвърлил претенциите му.

Според Кюхов бездействието на прокуратурата по привеждане в изпълнение на влязлата в сила присъда на Ангелов е сред причините за смъртта на близките му.

Кюхов бил в прекрасни отношения със сестра си, разказали свидетели. “Когато бил на 15-16 години, се наложило да поеме отглеждането на Кети, която била на 7-8 години. Когато трябвало да изпълнява военна служба, направил всичко възможно да я отложи, за да се грижи за сестра си, тъй като майка му била в затвора и е трябвало да бъде настанена в приемно семейство”, става ясно от решението на съда.

В последната година от живота си Кети и брат ѝ също били много близки. Той имал здравословен проблем и финансови затруднения и тя го приютила.

За да видят дали не си измисля за страданията, магистратите назначили психиатрична експертиза на Кюхов. Тя показала, че той е в шок от убийствата. “Изпитва отчаяние, тревога, остра неудовлетвореност от стеклите се обстоятелства. Нуждае се от тишина и спокойствие, иначе става раздразнителен”, заключил психиатърът.

Съдът проверил действията на прокуратурата по отношение на старата присъда на Ангелов. Станало ясно, че 8-годишното наказание на Ангелов влязло в сила на 22 декември 2009 г.

На 15 януари 2010 г. той за пръв път бил търсен на адреса си, но не е открит. Въпреки това не бил обявен за издирване в следващите 9 месеца. Това станало едва на 8 септември 2010 г. Според съдия Маргарита Георгиева от СГС това показвало неангажираност.

Тя посочва, че периодично от прокуратурата искали справки дали Ангелов е открит. Това обаче не било активност. Още повече че над година - от 31 януари 2013 до 3 май 2014 г., от държавното обвинение дори не са търсили такава информация от МВР.

Съдия Георгиева посочва, че ако е бил задържан, Ангелов трябвало да бъде в затвора поне до 4 януари 2018 г., или 3 дни след убийството. Тя не приема хипотезата за ранно освобождаване от затвора на убиеца, който пак да извърши престъплението, тъй като изобщо не се е стигнало до ареста.

Прокуратурата трябва да плати на Кюхов 50 000 лв. за смъртта на сестра му и още 30 000 лв. за тази на майка му. Искът за племенницата му Нанси е отхвърлен. Решението не е окончателно.

Кети и кучето ѝ бяха убити от Ангелов.

Росен Ангелов
Росен Ангелов