Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Не искам изненади, искам животът ни да стане пак прогнозируем

Какво ще донесе новата 2021 година? Големи са надеждите, че започналата имунизация ще е game changer, факторът, който ще донесе точка на пречупване на трендовете на заразата и съответно - на икономическата криза.

Очакват се обаче турбуленции в политиката. Предстои българските избиратели да гласуват два пъти - първо за парламент (засега се очертава дата на изборите 28 март), а след това и за президент - през есента.

Така че и 2021 г. се очертава заредена с изненади, каквато се оказа и току що отишлата си 2020 г.

“24 часа” потърси прогнозите на експертите за новата година.

Вижте тук какво отговориха четирима политолози и социолози на въпросите:

1. Какво ще се случи на парламентарните избори у нас? Кой ще е победител, ще влязат ли в парламента “новите играчи”, какви изненади може да се очакват?

2. Какво ще е следващото правителство? Възможно ли е да има скоро след редовните предсрочни парламентарни избори?

3. Какво ще се случи на президентските избори? Ако Румен Радев се кандидатира за нов мандат, какви са шансовете му? Какви са шансовете на бъдещия кандидат на ГЕРБ?

4. Каква може да е изненадата на годината?

5. Какво е най-голямото предизвикателство, което имаме да решаваме като нация?

1. Не очаквам някакви много радикални промени в политическия живот в България. Но във всички случаи политическото ни настояще ще бъде запратено в миналото. Или с други думи, старото трудно ще продължи да съществува, но новото ще се ражда мъчително.

2. Някакво правителство ще има след редовните парламентарни избори. При всички възможни формации могат да се случат, но само и единствено защото неопределеността ще продължи - страната поне още 1-2 години ще е в много тежка и турбулентна ситуация от социално, икономическо, политическо, геополитическо и всякакво друго естество. Това вече зарежда с голяма доза несигурност политическия живот, като почти със сигурност открива много широко поле за сценарии. Не че не бяхме в подобна ситуация преди година-две, но тя беше много по-латентна. Цялата тази епидемиологична, политическа, икономическа криза, в която попаднахме, изведе всичко това наяве и то стана видно, но пък за сметка на това не позволи на обществото да изработи инструментите за излаз от ситуацията. В това число и адекватни политически представителства, адекватен и обновен политически елит и т.н. Обществото криво-ляво започна да си изгражда имунитет срещу всичко онова, което провокира и протестите през изминалата 2020 г., но ситуацията не беше благоприятна да се генерират новите явления в политическия живот, които да поемат бъдещето на страната.

3. Румен Радев има много високи шансове да бъде избран за втори мандат, ако се кандидатира. Несъмнено по-добри от онези, които имаше, да речем, Плевнелиев. Не мисля, че има някакво особено значение в случая кого ще издигне ГЕРБ, нито пък е в ситуация да предлага по-печеливши решения извън тесния кръг на своя политически актив.

4. Едва ли щях да позная изненадите на 2020 г. Така е и с 2021 г. Голяма изненада ще е например, ако се случи много оптимистичен сценарий и страната бързо се сбогува не само с 2020 г., но и с цялата логика на развитието си през последните 10-20 г. Но това едва ли ще стане.

Не искам изненади, искам да се върне прогнозируемостта на живота ни.

5. Оцеляването. Може да звучи много песимистичмно, но като погледнем тенденциите - демографски, културни, геополитически за нации като Българлия до голяма степен несуверенни, до голяма степен без национална кауза, до голяма степен непасионарни, до голяма степен уморени от своята 1300-годишна история, оцеляването е присъщо състояние на обществото ни.