Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Преди 2 г. "Тесла" и "Спейс Екс" представиха своя тунел, в който коли се качват на платформи и чрез свръхскоростната система хиперлуп биват транспортирани под земята.
Преди 2 г. "Тесла" и "Спейс Екс" представиха своя тунел, в който коли се качват на платформи и чрез свръхскоростната система хиперлуп биват транспортирани под земята.

И още предсказания отпреди 50-60 г.: Къщите летят. Колите пътуват по високоскоростни тръби

Маймуни чистят у дома, храната е преработка на парцали и стърготини

Светът е пълен със столетници, които не работят, но притежават достатъчно пари, за да живеят в лукс и охолство, придвижват се не по шосета, а по пневматични тръби, където са възможни много високи скорости, но катастрофи не се случват. Всеки е собственик на свой личен хеликоптер, къщата му лети и се намества към каквато гледка поиска. Обучени човекоподобни маймуни вършат домакинската и градинарската работа. Те са и лични шофьори. Храната пък представлява преработка на памучни парцали и други отпадъци и всичко се доставя в замразен вид.

Краката имат само по един пръст,

останалите са изчезнали.

Това не е научнофантастичен филм, а представата отпреди години за живота през отминаващата 2020 г. Никой не е прогнозирал обаче, че глобална пандемия ще промени съществуването ни, ще затвори граници, ще доведе до колапс икономиката и ще убие над 1,6 милиона души.

Смятали са, че днес хората ще живеят поне до 100 години. Това предположение е направено преди 21 години. През 1999 г. футуристът Рей Курцвейл публикува книгата си "Ерата на духовните машини". В нея пише, че през XXI век технологиите ще променят съществуването ни. Излиза с теорията, че изкуственият интелект и умни устройства ще бъдат включени в здравеопазването, което наистина се случва, макар и не съвсем във вида, в който той си представя. "Масово ще се използват компютризирани здравни монитори под формата на часовници, бижута и дрехи, които ще диагностицират остри и хронични заболявания. Освен че ще се употребяват за диагностика, тези монитори ще предлагат корекции и операции."

Такива помощници нямаме, но пък има умни гривни и приложения на телефоните, както и роботи, които оперират с напътствия на лекар от другия край на света.

Курцвейл направил извода, че

споменатите устройства ще доведат до по-дълъг живот – до над 100 г.

докъм 2020-а. Това обаче не може да се каже за нито една страна в света. В България средната продължителност на живота е 74,9 години. Днес се пресмята прогнозно, че през 2050 г. тя ще бъде 87-89 години.

Сега, когато годината, която премина под знака на COVID-19, си отива, става ясно, че

Земята не е толкова населена със столетници,

колкото е смятал Курцвейл. Още по-малко се приближава до действителността представата от 1966 г., че днес никой няма да има нужда да работи, но всички ще са богати. Идеята е развита в сп. "Тайм". В статията се говори, че след 2000 г. машините ще вършат всичко и хората ще са забравили какво значи да се трудят. Дори и по-бедните щели да получават държавни бонуси от по 30-40 хиляди долара (които днес се равняват на 240-320 хиляди долара) годишно. Интересното е , че предсказанието се отнася за САЩ, където все още работят здраво, но

дори и там не получават подобни възнаграждения

За България никой не се е сетил да прогнозира какви ще са ни доходите, но в онези години са били на мода плановете за достигане на комунизма, при който всеки ще получава според нуждите си, а ще дава според възможностите си.

В същото време, когато народът е чакал да се построи комунизмът, в САЩ предсказват намаляване на работната седмица. Преди 52 г. физикът Херман Кан и футуристът Антъни Винер са смятали, че днес хората ще се трудят по 5 часа на ден. В момента по данни на Бюрото за трудова статистика те работят по 34,4 часа седмично. Данните са изненадващи за доста работохолици, които прекарват двойно повече време зад бюрата си или в производството.

Друга представа, която е далеч от истината, е свързана с домакинската и градинарската работа. През 1967 г. сп. "Футурист" публикува статия, че до 2020 г. те ще бъдат поверени на човекоподобни маймуни, които ще са добре обучени домашни помощници и ще се справят безупречно с прахосмукачката, лопатата и парцала. В материала се говори, че

до 2020-а човечеството ще се е научило да възпитава умни животински

видове от рода на човекоподобните маймуни, които ще могат да вършат домашната работа. "През XXI век къщите, които нямат собствен робот в килера, ще разполагат с живи маймуни, които ще чистят и ще поддържат градината", пише списанието, цитирано от сайта "Консидерабъл".

Днес малко хора на Земята могат да се похвалят, че имат собствен градинар. Това е лукс, достъпен само за най-богатите. Още по-далеч сме от етапа, в който животни ще могат да заменят човека дори в най-елементарните домакински задължения.

Подобно е предсказанието, че досега хората ще имат човекоподобни маймуни за личен шофьор, които ще са толкова опитни, че броят на катастрофите ще намалее. Идеята е публикувана в същото сп. "Футурист", което явно е залагало, че човечеството ще се справи по-добре с възпитанието на животните, отколкото с напредъка на науката, технологиите и изкуствения интелект.

Като става дума за коли, през 1957 г. са смятали, че днес пътищата ще са съвършено различни и шосетата ще бъдат заменени от пневматични тръби. Вероятно затова са мислили, че маймуните ще са идеалните шофьори. В сп. "Популярна механика" излиза серия от предсказания за 2020 г. Едно от тях гласи, че асфалтът ще е отживелица, а на негово място ще има мрежа от пневматични тръби.

Автомобилите ще трябва да преодолеят съвсем кратко разстояние от дома

до най-близкия тунел, след което чрез пневматична сила ще бъдат пренасяни до мястото, което собственикът им желае.

Въпреки че това е далеч от действителността, Илон Мъск направи пробив в тази насока. Преди 2 г. "Тесла" и "Спейс Екс" представиха своя тунел, в който коли се качват на платформи и чрез свръхскоростната система хиперлуп биват транспортирани. Мрежата е подземна. По този начин се избягват задръствания.

И докато придвижването в тунел изглежда възможно, то друго предсказание – че всеки от нас ще притежава личен хеликоптер, звучи като научна фантастика. През 1951 г. в същото списание "Популярна механика" Томас Стимсън-младши описва живота през 2020 г., в който

личният двуместен хеликоптер ще е обикновена придобивка

за всеки и ще е толкова малък, че ще може да кацне на поляната пред къщата. А цената му ще е само $5000, като ще може да използва всякакво гориво.

В същото време къщите ще летят – това си е представял през 1966 г. футуристът Артър Кларк. Реещите се из въздуха домове през 2020 г. са описани в книгата му "Космическа Одисея". При това авторът е смятал, че собствениците ще могат да обръщат жилищата в зависимост от гледката, която желаят.

“Цели общности ще могат да мигрират

на юг през зимата

или да се преместят в нови земи, когато поискат, за да сменят пейзажа", пише Кларк.

Би било хубаво, но не е така. А мечтата на всяка домакиня – да не мие съдове и да разчиства след вечеря, съществува в представите отпреди 50 години за днешния бит. Според публикация в сп. "Популярна механика" масите трябваше да са достатъчно умни, за да събират мръсните чинии и прибори, да ги пренасят до миялната машина, която да ги измие, да изхвърлят боклука и да приберат посудата в шкафа. Но засега всичко това изглежда само пожелателно. А какво да кажем за готвенето? Една от най-странните прогнози за живота днес е споделена от научния редактор на "Ню Йорк Таймс" Валдемар Кемпферт пред "Популярна механика".

Готварското изкуство ще е само спомен

в главата на възрастните хора, казва той. Признава, че една шепа старомодни хора биха продължили да пекат пържоли, пилета и агнешки бутчета, но по-модерните изобретатели трябваше да са разработили начин за дълбоко замразяване на частично изпечени парчета месо. Според публикацията дори

супата и млякото

се доставят под формата на замразени късове

Според Кемпферт ние е трябвало да ядем стърготини, дърво и изхвърлени ленени и памучни покривки и бельо, преработени в химически заводи. Така отпадъците се превръщат в бонбони или други лакомства.

Има и други радикални теории. Живелият в началото на XX век хирург д-р Ричард Клемънт Лукас шокира своите съвременници с прогнозата, че след 100 години хората ще останат само с по един пръст на краката. В лекция в Кралския колеж на хирурзите в Англия през 1911 г. той споделя визията си за бъдещето на стъпалото. Малките пръстчета според него не се използват много и с времето стават излишни. В същото време палецът се развива впечатляващо, Д-р Лукас предрича, че останалите четири пръста на краката ще изчезнат и ще останем само с по един.

Други футуристи предполагат, че през 2020 г. способността ни да виждаме и да чуваме ще е много по-добра в сравнение с 1957 г. Тогава в сп. "Популярна механика" пишат, че ние ще различаваме образите и в абсолютна тъмнина. Това влиза в списъка с неслучилите се прогнози. Авторите допълват, че днес слуховите и зрителните увреждания няма да бъдат проблем. Твърдят, че след 63 г. щял да бъде открит начин да се пренася информация до мозъка на хората с увреждания. Днес има компютърни програми, които им помагат, но основата е на отдавна известната брайлова азбука и жестомимичен език.

Хората винаги са се вълнували от живота в бъдещето. Какъв ли ще е той през 2050 г. или през 2100?