Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

На 12 г. фантазира, че е в Холивуд. На 24 г. го превзе

“Ако тя не спечели “Оскар”, тогава не знам за какво е академията”, заяви Барън Коен

На кастинга за “Борат 2” актрисата пие от тоалетната и се опитва да яде риба от аквариум, засенчва 600 кандидатки

Заминава за Лондон убедена, че е попаднала в канал за трафик на хора. После открива своя ангел хранител - Саша

2020 се оказа кошмарна година за света, но за една българка беше паметно време на сбъдването на голямата мечта. Едно амбициозно, талантливо и смело момиче постигна немислим успех, стигайки до него без гръмки заявки. Мария Бакалова изгря сред най-големите звезди в Холивуд и участвайки в най-доброто филмово заглавие на годината даде повод за гордост на всички у дома - тя завоюва злато от артолимпиадата в дисциплината “Дързост”. Славата не я застигна просто така, а 24-годишната актриса се постара да премине през всички изпитания, за да докаже, че я заслужава.

“Чувствам, че сякаш сънувам. Дори не знаете колко много означава това за мен! Посветих живота си на изкуството от 6-годишна възраст с цената на детството си... но актьорството е моят живот и ми дава цел и овластяване.”

Така сподели, че се чувства, Бакалова, след като бе удостоена с приза на Нюйоркския кръг на филмовите критици за най-добра поддържаща женска роля с участието си в “Борат 2”. Преди това българката беше отличена и от Acoциaциятa нa филмoвитe критици в Чикaгo, от Кръга на филмoвитe критици - Флорида, от онлайн кинокритиците на Бостън и от Cъюзa нa филмoвитe журнaлиcти в Индиaнa.

“Ако тя не спечели “Оскар”, тогава не знам за какво е академията”, заяви Саша Барън Коен, който даде шанс на Мария да изгрее и дори да засенчи много имена в киноиндустрията.

“Когато бях на 12 години, рисувах знака на Холивуд на чина си в училище и фантазирах, че един ден ще бъда там - пише Бакалова във фейсбук. - После, когато влязох в НАТФИЗ, реших, че трябва да “порасна”, защото никой, който имаше име като моето, звучеше като мен или идваше от моята страна или дори от региона, никога не е имал възможност да бъде звездата в холивудски филм. Затова се съсредоточих върху кариера в България, от която щях да бъда напълно доволна, докато Юлиан Костов, един от първите българи, които преследват кариера в чужбина, и активен защитник на българския талант, сподели, че Нанси Бишоп прави кастинг за голям таен филм и търси тяхното водещо момиче.

Звучеше фалшиво... ха-ха, но аз направих крачка, повярвах и отидох в Лондон на прослушване с моя счупен английски. Благодаря на Саша Барън Коен, Джейсън Уолинер, Моника Левинсън, Ант Хайнс, Дан Мазър, Дан Суймър, Ник Хатън, че рискуваха и ме подкрепиха от първия ден в това невероятно и лудо, случващо се веднъж в живота препускане.”

Интервюирани са повече от 600 актриси от цял свят, докато тимът на Коен намери неговата екранна 15-годишна дъщеря Тутар. Той, естествено, има най-тежката дума. И избира Мария.

“Тя е единствена по рода си - обяснява британският комик. - Представете си, че идвате за първи път в Америка и играете роля с реални хора в някои ужасяващи ситуации. Тя премина през всичко това. Тя е откровение”.

Бакалова започва да пее на 5-6 години, след което тръгва и на уроци по флейта. Супердисциплинирано дете. Чете много. Обсебена е от Достоевски. И иска повече. Иска да избяга от реалността. Актьорството й дава такава възможност. Предоставя й шанс да бъде всеки, да направи всичко. Едва на 10 години е, когато излиза първият филм “Борат” и тя не го е гледала. 12 години по-късно ни най-малко не подозира, че ще направи куп глупости, за да спечели роля в продължението на кинохита.

Проектът е строго секретен. Дори кастинг режисьорът Нанси Бишоп, специализирана в търсенето на актьори от Източна Европа, не знае пълния обхват на това, което се подготвя. Бакалова привлича вниманието на Бишоп чрез ролята си в “Бащата” на Петър Вълчанов и Кристина Грозева, който спечели Кристален глобус на филмовия фестивал в Карлови Вари през 2019 г. Бишоп се свързва с Юлиан Костов, ментор на Мария, който, макар също да не получава повече информация относно високобюджетната холивудска комедия, веднага осигурява 70 актриси, които отговарят на изискванията. Бакалова засенчва всички.

Актрисата изпраща видео, което е заснето в 5 часа сутринта точно след абсолвентския й бал в НАТФИЗ. Записът е последван от още няколко, които са достатъчно интригуващи, за да я изпратят на следващия етап - кастинг в Лондон.

Естествено, цялата конфиденциалност около лентата кара Мария да е подозрителна. Пита се дали наистина има филм. Налага се нейният мениджър да й обещае, че няма да я отвлекат, да продадат органите й или да я убият.

“Бях сигурна, че това ще бъде ситуация на трафик на хора”, разказа Бакалова в “Още по-късното шоу на Джеймс Кордън”.

Въпреки всичко заминава сама и когато майка й я изпраща със сълзи на очи и я пита дали ще я види отново, тя отвръща само “Хм, може би”.

Изпитанието в Лондон включва три дни тестове. Тя е принудена да накара реални хора да повярват, че не е актриса и не играе под прикритие, докато камерата проследява всяко нейно движение.

И освен всичко прави много, много луди неща: “Пих от тоалетната, опитах се да ям риба от аквариум”.

Бакалова трябва да стигне до крайности, отговаряйки на Барън Коен, без да се страхува да прави нищо.

Докато екипът все пак не е сигурен 100%, че тя е точната актриса, британският комик е абсолютно уверен, че Мария е неговото момиче. Тя е това, което търси - “невероятен импровизатор” с възможност да “остане в характера си много, много часове”.

От момента, в който Мария среща Саша, тя разбира, че е в добри ръце. Всичките й страхове се изпаряват. Научавайки от какво всъщност става част, не издава тайната дори на родителите си. Бакалова приема Коен като свой ангел хранител и днес го нарича своя небиологичен баща.

Много бързо актрисата трябва да се адаптира към неговата рискова техника, която той усъвършенства в продължение на десетилетия.

По време на снимките на “Борат 2” тя не се притеснява за безопасността си, защото всичко, което правят, е законно и не нарушават правилата. По-екстремна е сцената, в която българката се представя за тв журналист и интервюира адвоката на Доналд Тръмп и бивш кмет на Ню Йорк Руди Джулиани в хотелска стая, а по-късно той вика полиция.

Бакалова му задава въпроси относно реакцията на администрацията на Тръмп към пандемията от коронавирус, като през цялото време двамата си разменят палави закачки. После влизат в спалнята на апартамента, където тя помага на Джулиани да свали микрофона си. Вижда се как той докосва кръста на актрисата и като че ли опитва да си свали панталоните.

“Саша се втурна в стаята бързо, защото се притесняваше за мен - разказва тя. - Ако беше закъснял, не знам как щяха да се развият нещата. Но влезе тъкмо навреме.”

Операцията по заснемането включвала да се направи нещо като скривалище в гардероба, където да бъде Коен. Преди интервюто Джулиани влязъл в хотелската стая с полицай, който проверил помещението, но не открил нищо.

Сцената взривява политически скандал, а Джулиани я осъди като “изфабрикувана” и каза, че просто се е опитвал да прибере ризата си.

В “Добро утро, Америка” на въпрос относно тази провокация Саша Барън Коен коментира, че само небето знае какво е правил Джулиани с други журналистки в хотелски стаи.

“Филми като този показват истинските цветове на хората. Вие носите отговорност за собствените си решения. Така че, не, не се чувствам зле”, каза Бакалова в интервю за “Ню Йорк Таймс”.

Тя се притеснила само за момент, когато Джулиани извикал полиция, но не задълго, защото, дори да попаднела в затвора, щяла да е там заедно с Коен. Двамата все пак успели да избягат.

“Доверих му се от самото начало и знаех, че той никога няма да ме постави в опасна ситуация. Във всички различни сценарии бях уверена, че Саша ще ме спаси и ще спаси сцената, така че няма да е катастрофа. Той е моят ангел пазител”.

Пандемията за кратко стопира продукцията отначало, но сценаристите продължават да действат, след което и камерата заработва.

Премиерата на филма предизвика фурор, а голямата сензация е именно Мария. За нула време тя остави зад себе си топзвезди като Ан Хатауей и Том Круз и стана първата българка, оглавила седмичната класацията за популярност на IMDb и единствената континентална европейка, стояла на върха две седмици.

За съжаление, коронавирусът, който изключва червените килими, ограничава Бакалова в това да бере плодовете на труда си както заслужава - като се изкъпе в пълния блясък на Холивуд. Но нейният успех не може да бъде помрачен - защото учи мечтателите да не свиват крилете си, а да летят към най-немислимите висини.