Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Тайното оръжие на учениците на Сун Дзъ ще е голямо предизвикателство за конкурентите им

С държава, която има административен опит от 3 хил. години и където все още учат наизуст "Изкуството на войната", никога не знаеш какво те чака. Китай е глобална сила, която може да обърка не една и две прогнози, но този път твърде много мозъчни тръстове са единодушни. До 2028 г. Поднебесната империя ще изпревари най-голямата и богата икономика в света - САЩ.

За момента Америка все още е номер едно с БВП от 21,4 трилиона долара, а Китай е веднага зад тях с 14,3 трилиона. Спрямо покупателната способност обаче Поднебесната империя вече е изпреварила конкурента си. По този показател нейният БВП е

23,5 трилиона

срещу 21,4 трилиона

на САЩ.

Според стратегическия Японски център за икономически изследвания причината за предстоящото драматично изоставане на САЩ ще е в коронакризата, засегнала страните по различен начин.

"Разликите, които се виждат сега, ще се наблюдават в икономически мащаб през

следващите

15 години,

отбелязват анализаторите.

От мозъчния тръст смятат, че до пет години светът ще започне да възстановява ключовите икономически променливи и тенденции отпреди глобалната криза, но дотогава Китай ще бъде толкова напред в развитието си, че ще е много трудно някой от останалите световни играчи да го догони.

Приоритетите на Китай са такива, че ще е истинско чудо, ако не изпревари останалите глобални сили до няколко години.
Приоритетите на Китай са такива, че ще е истинско чудо, ако не изпревари останалите глобални сили до няколко години.

Според анализаторите до 15 години брутният вътрешен продукт на Китай ще е 41,8 трилиона долара - почти колкото този на САЩ и Япония, взети заедно - около 42,3 трилиона.

Прогнозите са, че тогава доходът на глава от населението ще достигне 28 хил. долара и Китай ще се нареди сред страните

с високи доходи

В момента БВП на глава от населението в Поднебесната империя е малко над 10 хил. долара, а в САЩ - 65 хил.

Как ще стане самото изпреварване? Според инвестиционната банка "Голдман Сакс" още следващата година Китай ще ни изненада с впечатляващ ръст от 7,5%. В "Морган Стенли" прогнозират, че той може да е дори още по-висок - около и над 9%.

Всъщност основен генератор за това се оказа президентът Доналд Тръмп, който със системата си от стимули, санкции и мита опита да върне американските компании от Китай обратно в САЩ. Тогава Политбюро на Китайската компартия разработи стратегията "Двойна циркулация". При нея вътрешният пазар е основната опора, като вътрешните и международните пазари се подкрепят взаимно.

Тоест

фокусът

е върху задоволяване на вътрешното потребление, за да се постигне икономика, която сама задоволява всичките си потребности. Икономика, която няма нужда от внос, но има голям потенциал за износ.

Китай ускорено въвежда 5G и разработва 6G, които ще са в основата на умните градове, автономните автомобили и все по-ниските парникови емисии.
Китай ускорено въвежда 5G и разработва 6G, които ще са в основата на умните градове, автономните автомобили и все по-ниските парникови емисии.

Разбира се, тази парадигма сама по себе си не е достатъчна. Тайното оръжие на Китай да победи най-мощните икономики в света се нарича наука. Неслучайно преди няколко месеца държавното ръководство обяви план, според който през следващите 15 години разходите за научни изследвания трябва да стигнат 2,5% от брутния вътрешен продукт. За 2020 г. те бяха повишени с 12,5% спрямо предходната и достигнаха впечатляващите 322 млрд. долара.

Тук има

една особеност

Спрямо покупателната способност САЩ и Китай още през 2017 г. почти се изравниха по разходи за наука и научноизследователска дейност - в Америка те са около 550 млрд. долара, само с 50 млрд. повече от вложенията на Китай.

Само за сравнение - българският еврокомисар Мария Габриел съвсем наскоро успя след 14-часови преговори да извоюва исторически бюджет за наука в новата рамкова програма - рекордните 95,5 млрд. евро - с 30% повече от досегашния.

Разбира се, по мащаби Европа не може да се сравнява с Китай, но така или иначе в полето на иновациите всеки ще се справя с това, което има. Неслучайно Китай си е поставил за цел да бъде страната, която най-много инвестира в наука и развойна дейност, да бъде лидер в изкуствения интелект, роботиката, земеделието, дигитализацията на базата на 5G, аерокосмическите технологии, разработката на нови материали,

биотехнологиите

и медицината.

Заедно с това страната е амбицирана до 2050 г. също както САЩ и Европа да постигне нулеви емисии, като за целта отсега ударно инвестира в нови ядрени мощности. Дали Америка и ЕС ще успеят да догонят Китайския дракон, особено след опустошителната коронакриза? Не е невъзможно при добра стратегия с умно поставени приоритети с висока добавена стойност и с интелигентно преследване на целите. Всъщност точно така ни изпреварва Китай - държавата определя, че е приоритет примерно разработването на

чипове,

слага на масата 1,3 млрд. долара и кани всички заинтересовани фирми да представят проекти. Шокиращото бе, че още на първия етап се явиха 13 хил. компании, много от които до момента работят в рибната индустрия. Заради досега си с химията те моментално разработиха стратегии как да преориентират производствените мощности в електрониката.

За съжаление, в Китай има една особеност - там никой дори не си и помисля как да представи проект, с който да присвои част от средствата. Нещо, което някои от "белите якички" в САЩ и Европа ще направят, без да се поколебаят, при това всичко ще бъде съвсем законно.