Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Собственикът на камиона подозира, че има втори човек, замесен в кражбата

В училище бил дете със специални потребности, учители редовно му давали пари

Броени дни преди да задигне тир, натоварен с 23 тона ламинат, и да го подкара по бургаските улици посред нощ, да вдигне цялата полиция на крак и след преследване като в екшън да преобърне камиона на кръгово кръстовище, 18-годишният сирак Янко Йорданов от Средец се похвалил, че си е намерил работа. И то не къде да е, а във фирмата, собственик на разбития камион.

Според тях момчето е работило там и през лятото,

познавало част от персонала

Собственикът на едноличното дружество "Транс Ко" Коста Димитров обаче категорично отрича да е наемал Янко. Познавал го бегло. Самият Янко пък разказал на полицията, че в нощта на инцидента на 9 декември негов познат от фирмата му позволил да спи в тира.

По някое време уж решил да отиде на гости на свой приятел и запалил камиона, но осъзнал, че е твърде късно – наближавало полунощ, затова просто карал по улиците. Според прокуратурата тирът е отнет още в 11 часа на 9 декември от паркинг на завод за мебели в к-с "Славейеков". Ключът за товарния автомобил е бил оставен в жабката на кабината.

В 23,55 ч. камионът е засечен от полицейски патрул да лъкатуши в еднопосочна улица на съседния к-с "Изгрев". След като не спира на подадения сигнал, тирът поема по околовръстната ул. "Димитър Димов" и през други квартали излиза на централния булевард "Демокрация". 10-ина полицейски коли с включени сирени те плътно следват тира.

При навлизане в кръговото кръстовище до х. "Мираж" Янко, който дотогава показва завидни умения зад волана,

губи управление и камионът се преобръща

На асфалта се разпиляват тонове ламинат, а тирът е смачкан. Щетите са за над 60 000 лв., според собственика на камиона Коста Димитров. "Все още не знаем точната сума, чакаме фактури от завода, но камионът не става за нищо. Щетите са огромни", коментира пред "168 часа" собственикът Коста Димитров.

Когато около един часа през нощта от полицията му се обадили, за да съобщят, че тирът е катастрофирал край хотел "Мираж", Коста не повярвал и затворил телефона. Мъжът, който е професионален шофьор с 25 г. стаж зад волана, е

убеден, че Янко не е действал сам

"Не може момче като него да запали тира и да го кара, и то по начина, по който се е движел по време на преследването. Минал е по тесни улици, без да удари нито една кола, без дори да одраска паркиран автомобил. Това не е работа на 18-годишен хлапак без шофьорска книжка. Има камери, надявам се полицията да разкрие истината по случая", казва Коста Димитров пред наш репортер. За щастие и товарът, и камионът имали застраховки.

Минути след като катастрофира, изпод смачканите ламарини е изваден само един човек – 18-годишният Янко. Като по чудо той се е отървал невредим. Когато полицаи изкарват младежа от кабината, са шокирани – не са очаквали зад волана да е почти невръстен хлапак.

Служителите на МВР обаче бързо разбират, че

крадецът е техен стар познайник

– сиракът Янко Йорданов от Средец, известен с десетките дребни кражби от хранителни магазини. Извършител е и на по-тежки престъпления. Едва 15-годишен прави два грабежа. На 21 март 2017 г. напада малолетно дете и със сила му отнема мобилния телефон, а четири дни по-късно блъска жена и издърпва дамската й чанта.

През 2018 г. все още непълнолетният Янко е осъден на пробация. Двата грабежа са извършени на територията на к-с "Меден рудник". До навършване на пълнолетие Янко обитава защитено жилище там, но след 18-ия си рожден ден е принуден да го напусне. Докато за него се грижи държавата, Янко ходи на училище, но не толкова за да научи нещо, колкото да се снабди с джобни. Учители редовно му давали от собствените си спестявания, за да си купи храна. Момчето постоянно лъжело и бягало от часовете.

"Ден преди да открадне тира пак е ходил при колеги за пари, дали са му. Постоянно му помагахме, съжалявахме го за нелеката съдба, но това, според мен, беше търсен ефект. Янко по-скоро обичаше да е в ролята на жертва. След толкова лъжи, които сме чували от него, не вярвам и на една негова дума", казва педагожка от Бургас.

В училище Янко се водел дете със специални образователни потребности, тъй като бил с лека умствена изостаналост. За него се грижели психолог и ресурсен учител, но това се оказало невъзможна задача.

Янко често отсъствал от училище,

не отговарял на повикванията, лъжел, че са му откраднали телефона, а после ставало ясно, че го е продал. Педагози го определят като социално занемарен, а според прокуратурата младежът вече е изградил трайни престъпни навици.

Ден след среднощната гонка срещу Янко Йорданов е повдигнато обвинение за противозаконно отнемане на чуждо моторно превозно средство с използване на техническо средство - контактен ключ.

"Наказанието, което се предвижда, е

лишаване от свобода за срок от 1 до 10 г.

- тежко престъпление по смисъла на закона", казва наблюдаващият прокурор Зорница Щърбева. На 11 декември тя поиска най-тежката мярка за неотклонение срещу обвиняемия "задържане под стража", и съдът я наложи.

Бургаският районен съд прие, че на този етап от досъдебното производство са събрани достатъчно доказателства, за да се направи обоснован извод, че обвиняемият е извършител на престъплението, за което е привлечен. Според магистратите деянието е с висока обществена опасност, като това не е първата противообществена проява на момчето и въпреки прилаганите различни мерки спрямо сирака те не са оказали необходимото въздействие. Всичко това според магистратите дава основание да се приеме, че съществува реалната опасност обвиняемият да извърши друго престъпление, в случай че не бъде задържан.

В своите мотиви съдът уточнява, че при определянето на най-тежката мярка за неотклонение е отчетен и фактът, че Янко Йорданов не е изпълнил разпорежданията на полицейските органи. Не е спрял управлявания от него товарен автомобил, а е направил опит да избяга и да осуети наказателно преследване спрямо него.

В резултат е допуснал пътнотранспортно произшествие, от което е нанесена щета на превозното средство, аргументира се съдът.

Янко пък отказва да дава обяснения пред съда и прокуратурата

Единственото, което казва по видеоконферентна връзка от ареста, е, че сам си бил виновен за случилото се. На 17 декември той отново ще има възможност да поиска по-лека мярка за неотклонение от окръжните магистрати в Бургас.

Все още не са поискали назначаване на съдебнопсихиатрична експертиза, тъй като се чака справка от Центъра за психично здраве, коментираха от прокуратурата. Най-вероятно момчето все пак ще бъде изследвано, тъй като леката умствена недостатъчност е била установена от специалисти и подкрепена с медицинска документация, твърдят запознати с житейската история на Янко - едно от многото деца, израснали по социалните домове на България.