Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Всеки ден, всеки час и вероятно дори всяка минута българските граждани плащат от джоба си заради глупави, неподготвени или корумпирани чиновници. И вместо ситуацията да се подобрява, сме свидетели на все по-драстични грешки в работата им. Не се въвеждат адекватни мерки те да носят отговорност за действията си и накрая сметката продължаваме да я получаваме всички ние - данъкоплатците.

Уникален е последният пример с шофьор, заснет на автомагистрала “Тракия” с превишена скорост от 239 км/ч. Всеки, само като види това заглавие в интернет, веднага кликва, за да разбере каква глоба е платил този Шумахер. И остава забележително изненадан - не само че шофьорът не е превел на държавата 1050 лв. за нарушението, а дори обратното - на него са му превели компенсация 600 лв. от бюджета - тоест от нашия джоб.

Но как е възможно това, нали не сме лятото на 1993 г.? - чуди се всеки. Да, декември 2020 г. сме според календара. Но само по отношение на камерите в “Пътна полиция”, които са много по-модерни. Катаджиите обаче, изглежда, са застинали някъде в лятото на 1993 г.

Как иначе да си обясниш, че един служител на МВР, който стои в служебния автомобил на магистралата и една от малкото му задачи в този ден е да снима коли, движещи се с превишена скорост, не знае как да го направи според изискванията на закона?

Как, мислите, се е издънил този полицай? Първо издал електронен фиш за 850 лв., в който пише, че пловдивчанинът нарушител е заснет с превишена скорост на 108-ия километър. След това обаче вероятно се е усетил, че не е сметнал правилно санкцията, и решил да направи корекция. Анулирал фиша и написал нов, но под същия номер. Там уточнил, че снимката е направена на километър 107,600 на АМ "Тракия" и глобата е 1050 лв.

Нарушителят веднага обжалвал в съда, който съвсем естествено отменил санкцията, като посочил, че за едно и също нарушение и лице, не може да се издават два различни фиша. И така състезателят от Пловдив не само няма да плати 1050 лв. глоба, а дори обратното - пловдивската полиция ще му възстанови 600 лв., които изхарчил за адвокат по делото.

Лошото в тази малка историйка, която може силно да развесели всеки германец или скандинавец, е, че тя е част от една много по-голяма всекидневна история. Защото отмяната на електронни фишове на полицията от съда е твърде честа практика. И в огромна част от случаите причината е една и съща - пътните полицаи не спазват процедурите и закона. Не знаят всички стъпки, които трябва последователно да направят, за да свършат работата си, за която получават заплати и осигуровки, по закон и в интерес на обществото.

И това не е проблем само на КАТ. Всекидневно се случва в цялата правоохранителна система и в други всевъзможни държавни структури за строителен, хранителен, медицински, финансов, пристанищен, противопожарен, социален контрол... Да не говорим за щетите при недостатъчно усвояване от различни външни финансови фондове.

Напоследък около коронавируса излязоха на мода т.нар. протоколи за действие - стъпка по стъпка, за решаване на определен проблем. Дали не трябва да се изготвят такива за всички чиновници в държавата? И да има санкции, ако не си вършиш работата по закон и нанасяш щети на обществото. А за структури, които контролират и глобяват, може да се помисли и да получават обратно бонуси от осигурената събираемост, за да работят ефективно, да носят пари в бюджета и да възпитават хората да спазват закона.