Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Румен Стоилов и Курумбашев дават заеми, чакат от лихви 40 000 лв. Заеми

 

ДЕПУТАТИ и заместник-министри прибират лихви от приятели. Това става чрез заеми, които те са дали от физически лица, а не от банки. Нито един от депутатите, които са проверявани от НАП за дадени или взети заеми от приятели, все още не e потърсен. Те твърдят, че нямат притеснения от данъчните, защото всичко им било изрядно документално оформено. Законът не позволява на депутатите да получават подаръци над 500 лв., но никъде не се казва дали могат да прибират лихви от физически или юридически лица извън банките.

Депутат е раздал над милион и половина лв. заеми на свои познати. Румен Стоилов от ГЕРБ е декларирал, че има договор с 6 лица, на които е дал различни суми. Две от тях са за над 500 хиляди лв., останалите са по-малки. Той оглавява Федерацията по бойно самбо и до избирането му за депутат е имал солиден бизнес в областта на строителството.

"Тези заеми съм ги дал преди години, много преди да стана депутат. Изпълнявам законите на държавата, съобразявам се с данъчното законодателство", уточни Румен Стоилов пред "168 часа". Той твърди, че част от тези 6 заема са към фирми и са оформени по Закона за счетоводството от счетоводна къща, с която той работи. Румен Стоилов заяви, че в договорите за заеми, които е дал, е предвидена лихва. Той не можа да си спомни каква точно. Ако е основният лихвен процент - 2,6%, депутатът ще получи 40 хиляди лв. от лихва.

"Всичките ми действия като физическо лице са съобразени със закона. Тези заеми са дадени далеч преди да стана депутат", категоричен е Стоилов.

Досега от НАП не са го търсили за информация. Години наред си подавал данъчните декларации и бил постоянно проверяван, така че не се притеснява от обявената акция на НАП.

Агенцията излезе с инициатива да се проверят всички заеми от и към приятели, защото се опасяват, че по този начин могат да се крият приходи.

Петър Курумбашев от Коалиция за България също дава назаем пари - около 400 хиляди лв.

"Като физическо лице съм помогнал на фирми, които идват с предложения. Всичко е с договори, със съответните обезпечения, както си му е редът. Каква точно е лихвата, не помня, но всичко е по закон", заяви Курумбашев.

Шефката на парламентарната правна комисия Искра Фидосова също в декларацията си е посочила, че има в наличност 28 хил. лв. от върнат заем. До редакционното приключване на броя тя не отговори на въпросите на вестника.

Колегата й от ГЕРБ Димитър Аврамов е декларирал, че е дал 70 хил. лв. на еднолична фирма "Макроинвест". Запитан дали е получавал лихви, той каза, че не си спомня.

"Беше отдавна, въпросът е приключен, върнали са ми парите", каза Аврамов.

 

Гагаузов взел 200 хиляди от Гущеров за ветрогенератор

Соцдепутат стартира бизнеса с пари от другар

ДЕПУТАТЪТ от ГЕРБ Лъчезар Иванов е получил заем от 149 947 лв. В декларацията си той не е уточнил дали е от физическо или от юридическо лице. От нея става ясно само, че то е от България. Кредитът е отишъл за покупката на къща с гараж в Банкя. Депутатът е уточнил, че ги е придобил през 2009 г., като е добавил, че произходът на средствата е от "заеми и заплата". Общата стойност на имотите е 199 хил. лв. Къщата с разгъната площ 220 кв. м в Банкя е купена за 169 хил. лв.

"Човек, който има не взема заем, а който няма - взема - коментира Иванов. - Когато започваш нов живот на 50 години, никой не те пита как става това от нулата. В декларацията съм написал всичко, проверяван съм три пъти и нямам абсолютно никакви притеснения."

Асен Гагаузов от БСП е взел 200 хиляди лв. заем от приятел. Соцдепутатът поясни, че става въпрос за друг социалист - Добромир Гущеров, който му дал парите за срок от 10 г.

"И аз, и Гущеров сме го декларирали пред данъчните и пред Сметната палата. Имах нужда от пари за бизнес на сина ми, който започва, вече има възвръщаемост и почти съм го изплатил", обясни Гагаузов. Синът му не могъл да вземе кредит от банка, защото нямало да му даде такава висока сума. Банките искали и собствено участие, а Гагаузов-младши не разполагал със свежи пари. Той купил перки за ветрогенератор и бизнесът вече му се разработил. Две перки стрували 360 хиляди лв. Депутатът смята, че сега ще договорят с Добромир Гущеров и лихва, която трябва да е поне средната, защото иначе данъчните няма да признаят заема между двамата.

"Предстои тепърва да уточним лихвата. Плащането е уговорено с Гущеров за 10 г., след като ни е дал заема. Вече 4 от тях изтекоха", заяви Гагаузов. Според него данъчните вече са направили проверка на паричните отношения между двамата социалисти.

Още по-голям заем - от 400 хиляди лв., е взела Теодора Георгиева от ГЕРБ.

Два договора за пари от роднини е подписал герберът Александър Ненков. Сумите са 34 хиляди лв. и 42 хиляди лв. Според него те са му били необходими за лични нужди, без да уточни какви точно. Но не са за закупуване на жилище.

"Предпочетох всичко да е оформено с договор, за да бъде съвсем чисто. Има конкретен срок за връщане, но няма лихва. Нямах право на заем от банка, защото тогава нямах доходи и нямаше с какво да го обезпеча. Става въпрос за времето, преди да стана депутат. Ако НАП има нужда от някакви обяснения, съм готов да ги предоставя", заяви Александър Ненков. За двата му заема срокът за погасяване бил различен.

Соцдепутатът Петър Димитров е получил дарение от шурея си от 70 хиляди евро. Според него причината е, че тъстът и тъщата му са оставили апартамент в Ялта, понеже жена му е рускиня, и това е делът на съпругата му.

Величка Шопова от ГЕРБ е получила дарение от сестрата на съпруга си. То е на стойност 10 хиляди евро.

"Тя живее от години в Италия и реши да окаже помощ на нашето семейство. Декларирала съм го по закон. От НАП не са ме потърсили за информация", заяви Шопова.

Съпредседателят на ГЕРБ Тодор Димитров е получил назаем 20 хиляди лв. от свой приятел.

"Декларирал съм ги, има договор. Не казвам каква е лихвата, нито за колко време е това, защото въпросът е личен", коментира Тодор Димитров.

Зам.-министърът на културата Тодор Чобанов има заем в размер на 40 хил. лв. от частно лице. Той не е уточнил от кого и за какво е изразходвал парите.

Чобанов уточни, че средствата са му били необходими за покупката на апартамент в София. На въпрос от роднини ли са, той каза, че са от негов "много добър приятел." Той посочи, че е купил жилището си още през 2008 г., когато не е бил на този пост. Освен този заем зам.-министърът на културата изплаща и лизинг за автомобил в размер на 27 хил. лв.

Евгени Ангелов - заместник на министъра на икономиката, има заем от български гражданин в размер на 79 хил. лв. В декларацията той не е посочил кой е той и каква е причината за кредита. Отделно заместникът на Трайчо Трайков има заем и от чужда фирма за над 409 хил. лв. До редакционното приключване на броя нямаше отговор от Министерството на икономиката.

Освен тях Евгени Ангелов има заем към западна банка в размер на 327 хил. лв. и обслужва студентски заем, който е малко над 95 хил.

Заместничката на Росен Плевнелиев - Лиляна Павлова, е посочила в декларацията си до Сметната палата, че има налични средства в размер на 113 800 лв. от дарения.

Освен това тя и съпругът й имат мерцедес и мотор "Ямаха" на обща стойност 28 хил. лв., които също са от дарения. Акциите на съпруга й за малко над 5900 лв. също са с дарени средства.

От пресслужбата на министерството казаха, че зам.-министър Павлова е декларирала тези средства като дарения, тъй като нямало графа спестени. Тъй като въпросната сума не е от заплата, тя ги записала като дарения. От министерството уточниха, че парите й са били повече, когато е встъпила в длъжност. В момента средствата намалявали, защото тя харчела от спестеното.

 

Депутат обезпечава заеми на фирмата си с ипотека

Христо Христов е ипотекирал лично имущество, за да обезпечи два заема на фирмата си "Родопа-Г.Оряховица-96" - общо за 106 хиляди лв. Те са от 2005 и 2008 г. Как точно е извадил тези пари като физическо лице, остава неясно. В предишната му декларация за предходната година такива банкови налични суми няма. Единствено има декларирани дялове във фирмата.

"Не мога да си спомня точно, но всичко съм декларирал. Вече не съм материално отговорно лице и не мога да ви кажа каква е била точно процедурата", заяви Христов. Преди време "168 часа" писа, че фирмата му дължи на държавата 506 хиляди лв. Тя е кандидатствала с два проекта по програма САПАРД и е закупила техника. Впоследствие са били установени нарушения по договора. Тогава Христо Христов отрече да дължи пари по програма САПАРД.