Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Жан Виденов е избран три дни преди законът да конфискува имотите и парите на БСП като наследница на БКП.
Жан Виденов е избран три дни преди законът да конфискува имотите и парите на БСП като наследница на БКП.

Министърът трябвало да изпълни разпоредбите, които влизат в сила 3 дни след избора на Виденов

Формацията била на нула през 1992 г. след Закона за конфискацията на тоталитарните организации

Държали приходите от компанията, даренията и членския внос в каса на “Позитано” 20

За период от няколко години БСП се е финансирала чрез приходи от партийна фирма, след като сметките, които наследила от БКП, били запорирани по Закона за конфискацията на недвижимото имущество на тоталитарните организации през 1992 г.

Дотогава обаче ги е ползвала за издръжка на апарата и за предизборни кампании. Може би и затова при преименуването си се признава за правоприемник на комунистическата партия.

"Когато постъпих като финансист на "Позитано" 20,

бяхме на абсолютната нула

и трябваше да търсим решение - разказа пред "168 часа" бившият отговорник за авоарите на столетницата в онзи период

Бившият финансист на БСП Валенто Василев
Бившият финансист на БСП Валенто Василев
Валенто Василев. - Не разполагахме с банкови сметки - нито левови, нито валутни. Имахме непокрити разходи за ток, парно и други."

Открили как да събират средства чрез фирма, защото законът в онези години позволявал на партиите да извършват стопанска дейност. Бизнесът е забранен за политическите формации чак през 2001 г. с приемането на чисто нов проект.

Но в началото на 90-те години за БСП не представлявало никаква трудност да регистрира фирма. Тя била едноличен собственик на "Консулттрейд" ЕООД, като представляващ е вписан председателят Жан Виденов. Предметът й на дейност е бил консултации по управление и финанси.

Как е работила схемата?

Ако член на столетницата изпълни поръчка на клиент, дарява хонорара си на централата. Въпреки крайната конфронтация в началото на 90-те години се случвало да ползват и специалисти от СДС.

"Те си получаваха възнаграждението, което им се полагаше", добави Василев. По-късно, когато стопанската дейност на партиите е забранена, фирмата била продадена. И приходът отново постъпил в касата на централата.

Според Василев до юни 1994 г., когато той е напуснал "Позитано" 20, дружеството не е имало никаква печалба. Но думите му са с уговорката, че никога не е управлявал фирмата, имало управител, а представляващ е бил председателят.

Интересното е, че доста години по-късно Жан

Виденов е изпълнителен директор на компания с подобно наименование

- "Евро трейд консулт". Тя е собственост на Европейското висше училище по икономика и мениджмънт, чийто мениджър и преподавател бе бившият премиер допреди два месеца, когато то преустанови дейността си заради липса на студенти.

Между двете структури няма друга връзка освен сходните заглавия и името на управителя.

Какво се е случило с първоначално регистрираната партийна фирма "Консулттрейд" ЕООД. Справка в Търговския регистър показва, че се намира в ръцете на бившия червен депутат Илко Савов от времето на Жан Виденов, който не бе открит за коментар.

Как се е стигнало до стъпката за финансиране на БСП чрез акционерно дружество?

2 месеца след като през 1991 г.

СДС спечелва парламентарните избори “с малко,

но завинаги”,

новото мнозинство приема Закон за конфискация на имуществото на БКП и останалите тоталитарни организации. Той предвижда отнемане не само на имотите, но и на паричните средства, без да се уточни дали става дума за налични, или по сметки. Според текстовете на национализация подлежат още всички дялове във фирми и ценни книжа.

Човекът, който отговаря за изпълнението на закона, е министърът на финансите Иван Костов.

Иван Костов като министър на финансите е натоварен да изпълни Закона за отнемане на имуществото на БКП и останалите тоталитарни организации.
Иван Костов като министър на финансите е натоварен да изпълни Закона за отнемане на имуществото на БКП и останалите тоталитарни организации.
Той предвидил отнемане на кешовите наличности и запори на банковите депозити на наследницата на БКП, след като законодателната воля на новото мнозинство влиза в сила на 19 декември 1991 г. И още от края на същия месец се пристъпва към реализация на приетото решение на десните.

Само 3 дни по-рано на инфарктно заседание на 40-ия конгрес след оспорвана битка на лобитата за председател на БСП е избран Жан Виденов. Той обаче

има проблем

не само с противниковите крила в партията,

а и със съда, който отказва да регистрира промените в устава, направени по време на висшия форум. Мотивите са свързани с текстове за колективното начало при приемане на решения на формацията.

За да спази съдебните изисквания, новият председател започва да работи по старите правила от БКП, а в същото време противниковите крила го бойкотират. Всичко това се случва в момент, в който БСП трябва да освободи сградата на Партийния дом, където днес заседава Народното събрание. По закон трябва да предаде на държавата в лицето на министъра на финансите Иван Костов като изпълнител всички останали имоти и налични парични средства и така официално формацията остава без финанси.

За куфарчетата

и изчезналите милиарди

"168 часа" вече писа, но те не са постъпвали в централата на БСП. Правителството определя 7-етажната постройка на "Позитано" 20 за ново обиталище на социалистите. Дотогава там се помещава Съюзът на активните борци против фашизма и капитализма. И днес отпред стои партизанска статуя и напомня защо е била построена. "В началото бяхме без парно, имахме само два телефона - този в кабинета на председателя и петолъчката (която свързва директно представителите на различните власти от времето на комунизма, когато няма мобилни телефони - бел. ред.)", разказа още Валенто Василев.

Всъщност финансовата картина изглежда малко по-различно. Още преди да регистрира "Консулттрейд" ЕООД,

БСП е разполагала с два други източника на средства

- членски внос и дарения без условие. Тогава социалистите наброяват около 300 000 души, а отчисленията за партията зависят от размера на заплатата. В онзи период няма и ограничения от закона за това колко хиляди лева може да дари един човек или фирма на формацията.

Интересното е, че всички събрани пари не са били депозирани в банкови сметки, а са се съхранявали в брой в каса на "Позитано" 20.

Скулптурният партизански ансамбъл още стои пред сградата на “Позитано” 20, която е била на Съюза на активните борци против фашизма и капитализма.
Скулптурният партизански ансамбъл още стои пред сградата на “Позитано” 20, която е била на Съюза на активните борци против фашизма и капитализма.

"Получавахме дарения от партийни членове и симпатизанти, които се използваха за покриване на насъщни за дейността разходи. Всички дарения бяха без условия. Такова беше времето", каза още бившият финансист на БСП.

Според действащите в началото на 90-те години норми на устава част от членския внос е оставала в основните организации, втора част - в общинските, и останалото - в централата. "На основата на членския внос поехме глътка въздух", призна Василев.

Има и още нещо -

БСП е открила вратичка в закона,

за да печели и от отдаване под наем

на части от помещения, които са й предоставени за партийна дейност. Дори и в централата на "Позитано" 20 дълги години има магазини, кафенета, бар, ресторант, дискотека.

Като легенда се носи рефренът от рекламата за чалготеката в началото на 90-те години -

“Адресът знай се - “Позитано” двайсет”

В по-късен период централата се сдоби и с хотел за отбрани другари. А в някои от кварталните клубове през годините бяха пускани не само барчета, кръчми и кафенета, но имаше и билярдни зали, и фризьорски салони.

През 90-те години източник на финансиране на партиите е и държавният бюджет, който отпуска определени средства за участие в изборите. Заради този текст в закона на вота се явяваха голям брой формации, някои от които се регистрираха само за да вземат тази субсидия.