Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Секретен документ на Държавна сигурност, който излезе наяве през 2016 година, разкри неизвестни дотогава тайни именно на златното поколение на художествената гимнастика от 80-те години.

Не само за отношенията в състава, но и за това, че всяка тяхна стъпка е следена изкъсо. Архивът огласява немалко количество доноси, справки и анализи, които се отнасят до треньори и състезатели във всички спортове. На гимнастиката се обръща специално внимание и най-вече на Нешка Робева.

ДС непрекъснато следи и анализира конфликтите на шефката на отбора с водещи състезателки и най-вече с Бианка Панова. В документа се споменава и за физическо насилие, а Панова открито обвинила Робева, че е задържала за себе си полагащия й се след турне в Япония хонорар.

Рапортът е до началника на отдел 09, отговарящ за средствата на масова информация и спорта, на Шесто управление на Държавна сигурност, написан е от капитан Сашо Николаев. Той описва “враждуващите групировки” на Нешка Робева и Мария Гигова, в основата на които е случай с националната състезателка Бианка Панова. Отношенията между Бианка Панова и Нешка Робева по това време толкова са се изострили, че на една от тренировките

Робева ударила шамар на състезателката, е отбелязано още в документа.

“От разговора, воден с треньорките Красимира Филипова и Румяна Бурова, разбрах следното за обстановката в Българската федерация по художествена гимнастика. Обособени са два лагера - на Нешка Робева и на Мария Гигова, заради Бианка Панова. Много активно в случващото се се включва и бащата на Бианка Панова. Дори той веднъж заявил, че е поставил подслушвателно устройство в стаята на дъщеря си, за да разбере как стоят нещата. От водените разговори е видно, че обстановката в Българската федерация по художествена гимнастика е станала преди всичко арена за уреждане на лични взаимоотношения, което води и ще доведе до подкопаване на авторитета на България”, коментира в заключение оперативният работник.