Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Комплекти синджири и катинари за глезените и ръцете са намерени в няколко медицински заведения

Ужасяващи разкрития на специалисти от Комитета за борба с изтезанията към Съвета на Европа! Спешно закриват 27 социални домове

Пациентите са имали сходни белези по кръста от коланите, с които ги държали

Вързани за леглата с метални вериги плахи пациенти. Напълно обездвижени глезени и китки. Следват удари с пръчки по корема, неистови викове и плач. Непослушните остават така в продължение на няколко дни.

Описаната картина съвсем не е част от филм на ужасите, а реалността в един от домовете за хора с психични разстройства и умствена изостаналост у нас.

Според записките на специалистите от Комитета за борба с изтезанията към Съвета на Европа мястото е психиатричната болница в с. Царев брод.

За съжаление обаче, тя не е единствената, в която групата, изпратена на проверка в България през тази година, открива куп “нечовешки” нарушения.

Само преди броени дни стана ясно, че в доклада делегацията е констатирала абсолютен провал на българските власти в предприемането на ефективни действия за подобряване на обстановката в медицинските заведения.

Също като проверката през 2017 г., когато специалистите дават конкретни препоръки. Сегашното посещение обаче показало, че те категорично не са били спазени.

Tака под външен натиск 27 от домовете за социални услуги у нас ще бъдат затворени заради крайно лоши условия до 2027 година.

Първите, които ще бъдат закрити още тази година, са в селата Куделин, Говежда и Самуил.

Още проверката през 2017 г. заключава, че най-притеснителна е обстановката в Куделин.

"Жителите на дома сами съобщават, че се е случвало да бъдат фиксирани за пейки или за легло в една от двете уединени стаи - разказват впечатленията си тогава проверяващите. - За тази цел са използвани метални вериги, обезопасени с катинари, които бяха намерени в офиса на охраната на заведението. В същата болница е открита и пръчка, върху която са написани името и телефонен номер на пазач. Най-вероятно тя е използвана като средство за възпитание. Живеещите в дома сами са описали пазача като "често пиян" и един хората, които са ги малтретирали най-много."

Констатациите в Говежда не са по-различни.

"Стаите бяха предимно полуразрушени и оголени - пишат чужденците в доклада си. - Съдържаха износени легла, някои до такава степен, че за да бъдат закрепени, са поставяни дървени дъски при счупените отвори. Пациентите носеха със себе си личните си вещи като гумени играчки или празни пластмасови бутилки и чаши. Криеха ги в торбички или вътре в дрехите си, например под ризата. Причината - често нещата им се крадели от други хора. Личната хигиена на много от тях беше лоша, както и състоянието на облеклото им и спалното бельо."

Специалистите остават шокирани от състоянието на полуподземната външна тоалетна. Описват го като "отвратително".

"Беше мръсно, с локви урина и купища човешки фекалии - обясняват те. - Дори по стените имаше такива. Изглежда, е липсвала тоалетна хартия и пациентите са чистили ануса си с ръце, а след това са размазвали по стените в опит да почистят ръцете си."

От делегацията заключили още, че както в Говежда, така и в Куделин имало специално уединени стаи с много малки размери и решетки на прозорците. В Говежда една от тях наподобявала клетка, тъй като решеките били от пода до тавана. В тях жителите на дома били заключвани понякога и с часове.

И на двете места констатацията била една - по-голямата част от пациентите прекарвали дните си самотно, спели, седели наоколо, а в най-добрия случай гледали телевизия заедно с другите.

Изглежда, изводите от посещението през 2020 г. не са по-различни. Единственият напредък е, че имало "малко, ако изобщо има такова подобрение от миналата проверка". То било в състоянието на сградата.

Други посетени болници според записките на проверяващата група са държавната психиатрична болница "Св. Иван Рилски" в Нови Искър, психиатричната болница в Царев брод и тази в Бяла. Последната била проверена за първи път през 2006 година.

До какви ужасяващи изводи стигат специалистите?

"В "Св. Иван Рилски" делегацията ни получи многобройни твърдения от пациенти за това, че санитарите са ги удряли не само с шамари, но също така са ги бутали, ритали и дърпали за косата", разказват от делегацията.

Проверяващите констатирали и че в някои от стаите имало нощни чекмеджета и гардероби, но те били заключени и пациентите не можели да ги използват за съхранение на личните си вещи.

"В мъжкото отделение за остри заболявания имаше стаи, в които липсваха калъфки за възглавници и чаршафи - казват още от делегацията. - Тоалетните в отделението бяха мръсни очевидно защото пациентите трябваше да ги почистят. Освен това някои тоалетни изобщо не функционираха. Според директора през предходната зима отоплителната система е работила частично - за шест часа на ден. Стая 3 на мъжкото отделение беше особено порутена и мръсна. В нея пациент лежеше сам върху оцветено одеяло в лоши хигиенни условия. Миришеше на урина и беше заобиколени от голям брой мухи."

Въпросът със задържането на пациенти също не бил в реда на нещата.

"В "Св. Иван Рилски" използват единствен неподплатен колан за талията, който е много здраво закрепен с катинар - описват го от делегацията. - Многобройни пациенти се оплакаха от болката по време на задържането, a няколко от тях, които бяха и от двата пола, демонстрираха забележително сходни телесни следи по кръста си от приложението на коланите."

Позицията на директора на болницата "Св. Иван Рилски", четете - ТУК!

Особено тежко било положението и в дома в Бяла.

"В мъжкото отделение пациенти обикновено изглеждаха доста уплашени - пишат проверяващите. - Оплакваха се от няколко санитари. Едно име се споменаваше особено често. Имало е шамари и други удари. Пациент на възраст около седемдесет години показа натъртване на корема, казвайки, че е бил удрян от санитар, докато лежи на леглото си. Друг пациент каза на делегацията, че преди месец е станал свидетел как след разправа със санитар пациент номер бил фиксиран към собственото си легло и бит по цялото тяло с черна пластмасова тръба. Предметът беше намерен в близката стая на персонала.

Твърди се, че санитарите в нощната смяна понякога носят черната пластмасова тръба със себе си, за да утвърдят авторитета си. В мъжкото отделение за хронични заболявания споделиха пред делегацията за шамари, удари на юноши, също и за санитари, носещи пръчки. Освен това пациент се оплака и че след като е бил задържан, е бит от санитар със задържащия колан."

Специалистите отбелязват, че при проверката в Бяла през 2006 г. условията за живот в стаите варирали от приемливи до лоши. В някои било пренаселено, макар други да са стояли абсолютно празни. Част от леглата били счупени или с мръсни и разрушени матраци, както и липсващо спално бельо. Имало дори и условие за използването на душа. Живеещите в дома били задължени на такъв само веднъж седмично. Тогава редица пациенти се оплакали и от качеството на храната. Това обаче не изненадало никого, като се имало предвид, че на всеки един се падали приблизително по 2 евро на ден.

Делегацията отбелязва и че при предишната проверка на дома в Бяла по-буйните пациенти са били задържани за дълги периоди от време без достъп до вода или храна.

"Въпреки видеонаблюдението те не са били обект на непрекъснат надзор от персонала - обясняват специалистите. - Например инцидентът, случил се през 2007 г., когато пациент се изгори сериозно, докато опитва да изгори обезопасителен колан на глезена си. Пациентите също така понякога бяха задържани пред очите на други пациенти. Освен това хората, лекуващи се в заведението, помогали на персонала при сдържането на други лекуващи се."

Относно задържането на пациентите най-тежка се оказала ситуацията в Царев брод.

"Въпреки наличието на правилно проектирани подплатени обезопасителни колани пациенти в мъжкото и женското отделение за остри заболявания - от 18 до над 60 години, бяха почти приковани към легла с метални вериги за китките и глезените, често дни наред.

"Ние сме оковани като животни", казва един от настанените там пред делегацията.

Твърдяло се, че този начин за задържане бил използван в болницата в продължение на много години.

"По време на обиколката делегацията намери в заключени кабинети на персонала комплекти вериги и катинари - пише в доклада. - Те се съхранявали по начин, който ги правел леснодостъпен за работещите там. Директорът на болницата не отрече, че се използват вериги за задържане на пациенти."

Относно атмосферата, в която са живели пациентите, от делегацията стигнали до извода, че в много от отделенията на болниците тя не била толкова терапевтична, колкото потискаща. Живеещите пък не били лекувани с друго освен с лекарства. Въз основа на интервюта, проведени от специалистите, се оказало, че броят на задържаните пациенти бил най-висок в Царев брод.

"Един от примерите е пациент, на когото е казано да подпише документ за “доброволно” съгласие за хоспитализация скоро след пристигането си, като същевременно с това е задържан с вериги и е наложено принудително медикаментозно лечение - описват от комитета. - Ситуация, която може да бъде считани за нечовешка и унизителна. Този пациент все още е държан в болницата "доброволно", против волята му, повече от два месеца по-късно, страхувайки се, че ако опита да поиска освобождаване, ще бъде задържан и хоспитализиран за още по-дълго време. Редица други пациенти в Царев брод, които са юридически грамотни и са подписали съгласието си за хоспитализация, все още се считат за "доброволно" настанени. Те обаче заявяват, че искат да си тръгнат, но не им е позволено, което ги превръща в затворници."

В по-голямата част от болничните заведения сериозен проблем се оказват и контактите с външния свят. Имало множество оплаквания, че достъпът до телефон в тях бил ограничен. Това според комисията било особено тревожно предвид факта, че всички посещения на пациенти в психиатричните домове в България са забранени от март 2020 г. заради пандемията COVID-19.

"В Бяла пациентите нямаха право да пазят мобилните си телефони и нямаше ясна информация за това колко често могат да се обадят - пишат в доклада. - Всяка молба за използване на стационарния телефон на отделението трябва да бъде одобрена от лекар. Това обаче не се случвало най-вероятно поради ограничения бюджет за телефон. В "Св. Иван Рилски" пациентите в острите отделения нямат право да пазят мобилните си телефони. В Царев брод също не беше позволено да пазят мобилните си телефони. Дават им се само за определен период."

От комитета заключават, че ежедневният достъп до телефон трябва да бъде разрешен за всички пациенти с изключение на няколко обстоятелства. Главно когато лицето може да бъде застрашено или да застраши другите.

Изводът от целия доклад е, че домовете за хора с психични разстройства и умствена изостаналост у нас не са функционални. Според специалистите те са "остарели" и не са способни да допринесат за лечението на пациентите в тях. Нещо повече - болните са подлагани на системни унижения.

"Обобщавайки констатациите от това посещение, преди затварянето на всички тези остарели заведения българските власти да предприемат конкретни и неотложни мерки, насочени към отстояване на човешкото достойнство на всички лица, настанени в съществуващите домове за социални грижи", призовават от комитета.

От психиатричните болници категорично отричат да са малтретирали пациенти. Директорът на лечебното заведение в Царев брод д-р Нели Николова обяснява, че намерените вериги в стаите на санитарките не се използват от години, а при буйстващите пациенти са прилагани колани.

Шефът на болницата в Бяла пък увери, че след случай на забравени пациенти, вързани за дълго време, е имало дисциплинарни наказания за персонала.