Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

На гърба на коронакризата страната влезе в бързата писта, Ухан стана един от най-умните градове в света и вече се отърсва от имиджа “развъдник на вируси”

Каква е причината Китай толкова упорито да прокарва тезата, че вирусът не се е зародил в Ухан. Според държавните органи появата му там изобщо не означава, че това е и първото огнище.

Напротив. Тези дни държавните медии разпространиха новината, че заразата и в момента навлиза в страната чрез опаковки на

вносни

замразени храни

"Гардиън" цитира официоза People's Daily - "всички налични доказателства сочат, че коронавирусът не е стартирал в Ухан в Централен Китай".

"Ухан беше мястото, където за първи път беше открит коронавирусът, но там не е неговият произход", бе категоричен и бившият главен епидемиолог на Китайския център за контрол и превенция на заболяванията Дзенг Гуанг.

Напоследък държавните медии все по-често повдигат въпроса

дали вирусът не е възникнал в Европа

или Америка доста преди първия обявен случай в Ухан.

Факт е, че досега всички по-сериозни коронавирусни инфекции са стартирали от Китай, който притежава наистина завиден опит в справянето с тях. В началото на годината европейските лекари гледаха с насмешка как армията миеше улиците в Ухан и не пускаше никой да излиза, но днес никой не може да отрече, че Китай е истински отличник в потушаването на епидемията. Дори данните да са манипулирани, икономическият ръст от 1,6% е впечатляващ на фона на всеобщия спад в световната икономика от около 5,2%.

Всъщност именно това е

най-подозрителното за международната общност

- как един вирус съсипа цели отрасли, а Китай се възроди като Феникс и сега е в бързата писта? И не само това - като че ли, за да вдигне кръвното на всички световни лидери, които понасят ударите на кризата, президентът Си Дзинпин тези дни изпълни своя петгодишен план за изкореняване на бедността.

Китай дълго

бе сред най-бедните страни в света

и за китайския държавен глава една от важните задачи бе да обърне тенденцията. Затова през 2015 г. той обеща до края на 2020 г. да създаде "умерено проспериращо общество" в чест на 100-годишния юбилей от основаването на Китайската комунистическа партия през юли догодина.

Според данните на правителството абсолютната бедност, от която зависи оцеляването, е под 350 долара годишно. Подобни нива на доходите през 2014 г. бяха констатирани в 832 района на страната, но тези дни агенция Синхуа съобщи, че и последните 9 от тях вече са отпаднали от срамния списък. Тоест в Китай вече няма бедност, която да застрашава живота на хората.

Разбира се, китайският президент сподели това

с типичната си скромност,

което със сигурност е разярило не един и двама лидери по света, но това съвсем не е всичко.

Ухан, който доскоро гледахме по екраните като призрачен град на ръба на комата, днес е един от осемте умни китайски града. Той покрива 16-те критерия за мегаполис с бързо развиваща се нова икономика, с технологии от бъдещето, изградени на базата на изкуствения интелект и на

ударното

въвеждане на 5G

Как става това ли? От началото на кризата Китай се държи нестандартно, неочаквано, на моменти стресиращо, но всеки ход на Поднебесната империя е странно печеливш.

Още по време на първата карантина по сигнал от правителството бе изкупен на безценица държавният дълг. А той наистина бе евтин, защото юанът падаше свободно надолу и всички анализатори бяха убедени, че Централната банка няма резерви, за да го подкрепи.

Логиката бе, че ще пази оскъдните си резерви, ако кризата с вируса се задълбочи.

Но логиката, когато става дума за Китай, никога не помага. В това отношение много по-полезна би била настолната книга за всички китайци "Изкуството на войната" на Сун Дзъ.

Когато

юанът

ореше дъното,

а правителството строеше болници, акциите на китайските технологични гиганти и тези на компаниите в тежката и химическата промишленост на световните борси се сринаха. Точно тогава Китай и китайски компании започнаха

тихомълком

да ги изкупуват

Това мина някак незабелязано, но благодарение на мегаоперацията днес Поднебесната империя може да се похвали, че си е върнала контрола над своите гиганти, листвани на световните борси, при това на най-ниски цени. Около абсолютното "дъно". Благодарение на това огромните печалби в размер на милиарди долари, вместо да отиват в ръцете на западните акционери,

днес вече остават в Китай.

Неслучайно Си Дзинпин забрани неотдавна на собственика на "Алибаба" да пусне на световните борси акции, чиято прогнозна пазарна капитализация щеше да е няколко трилиона долара.

Един от мотивите на държавата бе, че това ще застраши финансовата стабилност. А и защо сигурните печалби на тези технологични гиганти да не остават в Китай?

Само поради тази причина пазарната капитализация на "Алибаба" и новата компания на Джак Ма - "Ант", се понижи до 2 трилиона, а акциите на втората паднаха с 0,4%.

Китайският милиардер обаче мъжествено преглътна загубата, виждайки как трилионите се отдалечават от джобовете му, и разбира се, се съобрази със съвета на президента, който на всяка цена е решил да засили държавния

контрол над големите акули

в технологичния бранш.

Очевидно прозорливият Си Дзинпин отново има предвид нещо, тъй като неотдавна обяви, че страната ще заделя рекордните 2,5% от брутния си вътрешен продукт за наука и иновации. Тези над 320 млрд. долара годишно в комбинация с ускореното изграждане на 5G, изкуствен интелект и умни градове до какво ще доведат, все още е рано да се каже. Сигурно е само, че Китай ще влезе в скоростната писта и ще е труден за догонване дори за Запада след коронакризата.

Подобен шеметен просперитет, разбира се, не се връзва с появата на заразата в Ухан, по-скоро е петно в имиджа на този нов и непознат Китай. Възникването на вируса там е неприятно и заради разкритията на китайската вирусоложка д-р Ли Мен Ян, която убедено твърди, че патогенът е изпуснат от лабораторията в Ухан. СЗО засега я опроверга, но

съмненията останаха, а Китай иска да се промени

Днес той е глобален лидер, а президентът му обяви, че подава ръка за мир на всички. С уточнението, че мирът минава първо през Европа и по-специално Франция. Дали защото тя е сериозната ядрена сила на континента, или пред очите ни се разиграва продължението на тайнствената операция, тепърва ще разберем.