Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

АНТОНИЯ ПЪРВАНОВА
АНТОНИЯ ПЪРВАНОВА

Д-р Първанова изкарала коронавируса и има съмнение, че това се е случило два пъти

Самолечението и свръх лечението на коронавируса са две много
опасни неща. Предстои тепърва да видим късните последици на свръх употребата на антибиотици без лекарско предписание. Това каза пред bTV д-р Антония Първанова, експерт в управлението на здравеопазването.

„Попаднах на доста случаи, при които още при първите симптоми хората получаваха рецепта с два антибиотика и кортикостероид“, каза Първанова.

„Премиерът беше много зле. Той определено имаше подпухнал вид и изглеждаше като човек, на когото кортикостероидите са му предозирани“, допълни Антония Първанова.

„Има начало и подготовка за ваксините ваксините. Въпросът е достатъчно ли ще са те и до каква степен ще са безопасни. Как ще се определя на кого каква от четирите вида ваксини ще се слага?“, каза още Първанова пред bTV.

„Много съществен въпрос е какви ще са страничните ефекти от ваксините и кой ще определя, дали си напълно здрав? Ние не сме видели досиетата на тези медикаменти. Изключително ме притеснява  заявката на производителя да бъде освободен от отговорност от Европейската комисия. Това ще е изключение в европейското законодателство, защото крие рискове от липса на отговорност. Ние имаме план за борба с пандемиите. Той трябваше само да бъде актуализиран. Не може да имаме план за справянето с отделни болести, защото утре може да има епидемия от хепатит. Трябва ли за левия и за десния крак да имаме отделни документи всеки път?“, попита д-р Първанова.

Според нея Националния план за готовност при пандемия е „чиновническо упражнение с политически оттенък“.  „От 2006 г. имаме такъв план за борба с грипни пандемии. Той може да бъде актуализиран, но в него се съдържат основните стъпки, по които трябва да се върви при една пандемия“, обясни Антония Първанова.

Тя е изкарала коронавируса и има съмнение, че това се е случило два пъти. „Първият път беше много по-тежко, със сериозен задух. Вторият път пък премина със загубата на обоняние и по-кратък беше периодът, през който боледувах“, разказа Първанова. Обясни, че няма отговор дали това са били две отделни инфекции или две преболедувания от едно заболяване. Първият път тя си е направила тест за антитела, а вторият път заради клиничната картина и типичните симптоми не си е правила тест за коронавирус.