Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Да се занимаваш с физика в Иран е опасно, атомът там убива

Допреди 2 г. никой не знаеше как изглежда Мохсен Фахризаде Махабади, въпреки че името му е познато отдавна. Може да се открие дори в забранителните списъци, минали и през българския Министерски съвет още през 2007 г. Приписвани са му какви ли не отговорности в секретната номенклатура на иранския научно-технически комплекс, свързан с отбранителната промишленост и ядрената програма на ислямската република. Включително и ръководител на "Проект 111", зад който са кодирани стремежите на Иран да се сдобие с ядрено оръжие. Точно заради подозренията, че Мохсен Фахризаде е пряк участник в работата по създаването на ракети с ядрени бойни глави и е свързан с доставката на оборудване с двойна употреба, името му отдавна е разпознаваемо за експертите по иранските ядрени досиета.

През 2018 г. израелският премиер Бенямин Нетаняху го посочи като шеф на иранската програма за ядрено оръжие и трайно насочи вниманието към него.

Така се появи и негова снимка, но животът и дейността на Мохсен Фахризаде си останаха тайна. Докато онзи ден името му не влезе в новините като жертва на атентат.

Кой стои зад смъртта на Фахризаде? По този въпрос категоричността на иранските власти съвпадна напълно с анонимните коментари в американските медии, излезли с познатия щемпел "източници от ЦРУ". Никой друг освен Израел не е преследвал и елиминирал така неуморно и целенасочено ирански ядрени специалисти.

Смъртта на Мохсен Фахризаде носи белезите на поредицата от екзекуции на ирански учени през годините.

През януари 2010 г. Масуд Али Мохамади бе взривен пред дома му. Отговорност за убийството пое организацията "Общество за монархически Иран", но никой не повярва на това.

Вътрешнополитическата обстановка в Иран тогава наистина беше сложна, имаше улични сблъсъци, но легендата, че някакви монархисти елиминират учен само защото е верен воин на Ислямската революция от 1979 г., така и не успя да заблуди никого. Когато през ноември 2010 г. гръмна и автомобилът на Маджид Шахриари - друг учен, свързан с иранската ядрена програма, нямаше нужда мними организации да поемат отговорност. Защото за всички беше ясно, че това очевидно е работа на израелския Институт за разузнаване и специални задачи, по-известен като Мосад.

През юли 2011 г. двама мъже на мотор застреляха Дариуш Резаи-Наджад, а през януари 2012 г. Мустафа Ахмади Рошан, който отговаряше за инсталацията за обогатяване на уран в Натанц, бе взривен в колата си.

Иранският учен Мохсен Фахризаде е бил убит с модерно оръжие от голяма дистанция.
Иранският учен Мохсен Фахризаде е бил убит с модерно оръжие от голяма дистанция.

Израел води тиха секретна война срещу Иран, целта на която е да унищожи или в най-лошия случай да забави иранската ядрена програма, написа вестник Daily Tеlegraph още през 2009 г. Израелската страна използва всички възможни тактики - от създаване на фиктивни компании, които да продават на иранците негодни компоненти, до саботажи и вербовка или физическо премахване на ключови фигури.

Статията тогава бе инспирирана от мистериозното изчезване на двама ирански учени. Единият така и не се завърна от поклонение в Мека, Саудитска Арабия, а следите на другия се загубиха някъде в Грузия. Предположението бе, че и двамата са получили предложение за убежище в САЩ.

През януари 2007 г. Ардашир Хасанпур, друг специалист, работещ в Исфахан - един от петте важни ирански ядрени обекта, бе открит мъртъв вследствие на задушаване с газ.

Всеки, направил си труда да проследи във времето инцидентите с ирански учени, би останал с убеждението, че да се занимаваш с физика, е сред най-рисковите дейности на планетата.

Атомът убива! Това е единственото заключение в тази серия от подозрителни изчезвания, катастрофи и взривове. И то не само на ключови научни работници, а и на отделни не толкова известни персонажи по цялата верига на доставката на суровини и материали за ядрената програма на Иран.

За да защити научния си елит, впрегнат в работата по ядрената програма, още преди десетина години.

Погребението на Мохсен Фахризаде започна с почит към мъченика Имам Хюсейн - фигура от 7-ми век, почитана от шиитите.
Погребението на Мохсен Фахризаде започна с почит към мъченика Имам Хюсейн - фигура от 7-ми век, почитана от шиитите.

Иран наложи жестока карантина, като ограничи външните контакти на много от тези учени, както и пътуванията им в чужбина.

Тъй като опасната игра между Техеран и Тел Авив се води с всички средства, а иранците също не са за подценяване, някои експерти смятат, че Мохсен Фахризаде може да е бил използван като мюре. Тъй като името му е известно от години, възможно е иранските служби да са създали неслучайно този негов полумитичен образ. Нещо като иранския Доктор Смърт, на когото може да се припише всичко - от секретните доставки на центрофуги, през разработването на инсталация за уранов тетрафлуорид, до създаването на ракета с ядрена бойна глава.

Накратко, човек, мишена.