Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

“Аз не съм егоист и също обичам децата, но не мога да го понасям повече! Ще разкажа как ме удряше”, пише в чат Дунчева

“Ако си тръгна от него, не знам какво ще се случи! Уплашена съм”, обяснява жената в друго писмо

Десетки съобщения в социалните мрежи, изпратени от Кристина Дунчева до нейните роднини, разкриват ада, в който тя е живяла в последните месеци преди да убие двете си деца. От кореспонденцията, с която "168 часа" успя да се сдобие, става ясно, че 32-годишната жена многократно е споделяла за случващото се във връзката й с Георги Трайков.

Правела го най-често по интернет, тъй като избягвала да звъни на близките си по телефона, докато е в неговия дом. Те от своя страна и до днес пазят близо 25 чата, в които Кристина разказва с подробности за тормоза и стреса, на които я подлагал мъжът й. Само в един от тях обаче споменава, че е била удряна от него.

"Това е най-големият психически тормоз, страх ме е - пише Кристина в съобщенията. - Боли ме главата. Получавам паникатаки. Георги е най-големият ми кошмар. Не го понасям повече. Уплашена съм. Не е добро решение да останем заедно в дома му и просто да се търпим. Аз не съм егоист и също си обичам децата, но просто не мога. Не издържам."

В друго съобщение до леля си Ваня Кирилова отново жената споделя, че не издържа на тормоза и е взела решение какво да направи. Обяснява, че иска да говори с юрист, за да обсъди намеренията си с него. На 22 август съобщава: "Днес говорих с адвокат и ще си тръгна от него".

Допълва още, че защитникът я е посъветвал да му занесе медицинско, за да може много бързо да й бъде извадена ограничителна заповед.

"Ще разкажа как ме е удрял, как ме е обиждал", заканвала се тя.

До подаването на документите така и не се стига, а малко по-късно Кристина за пореден път се връща в дома на Георги. Нейното семейство е категорично - всеки път го правела от страх и под силен психически натиск, който той оказвал върху нея.

Самата тя няколко пъти им писала и че не знае какво ще се случи, ако реши да напусне дома на Георги веднъж завинаги. Според близките на Кристина той казвал, че освен на нея ще направи нещо много лошо и на семейството й. Обяснявал, че тях не ги чака нищо добро, ако тя продължавала да не го слуша. Стигал дори и до крайности, като се заканвал, че ще ги "унищожи".

В разменените съобщения Дунчева не е пропуснала да спомене и роднините на Трайков.

"Цялото семейство са против мен - обяснява тя. - Не мога да опиша за какъв тормоз става въпрос. Търся решение на проблемите, но не успявам да открия такова. Не издържам."

Роднините на жената също потвърждават, че Трайкови не са се отнасяли никак добре с нея. Те постоянно повтаряли, че се намира в къщата им и трябва да се съобразява с всички. Семейството й пък не било допускано в дома на Георги и трябвало да иска специално разрешение, за да влезе в него. Той постоянно повтарял, че те не трябва да се месят в техните отношения и "да дават акъл".

Най-честите съобщения, които Кристина пращала до родителите си, били зов за помощ.

"Моля те, имам нужда от помощ, помогни ми", обръщала се тя към тях.

Те веднага й отвръщали, че ще отидат да я вземат. Необяснимо защо минути по-късно тя пишела: "Не, не идвайте, няма нищо".

В този момент близките й я съветвали да се успокои, да си събере багажа и да се прибере вкъщи.

"Колебаеше се и се връщаше там както от страх, така и заради децата - спомня си лелята. - Не можеше да ги остави, въпреки че аз лично й казвах: Прибери се вкъщи, за Ивон и Васко ще се погрижим, няма да ги оставим при него, обещавам ти. Тя казваше, че иска всичко с тях да бъде наред и да са добре."

"Искам децата да са с мен", пише категорично в един от чатовете Кристина.

Близките на жената все още не могат да се отърсят от шока, сполетял ги веднага след като виждат с очите си какво точно е направила Кристина. Те обаче смятат, че до всичко това се е стигнало след системен тормоз върху нея, който прехвърлял всякакви граници.

"Моето семейство плати най-високата цена - казва лелята на Дунчева. - Не сме на себе си. В първите дни майката на Криси нямаше глас да говори. Опитваше, но не можеше. Сега вече има глас и може да каже, че до всичко това се стигна благодарение на агресията от страна на други хора. Всички, които познават Кристина, са абсолютно сигурни в едно. Тя не е убиец. Жертвата, какъвто се изкарва сега нейният мъж, я съсипа. Не можете да си представите какво е преживяла, за да стигне дотук. И повярвайте ми, не искате."

Само преди броени дни съдът реши да остави за постоянно в ареста жената, обвинена в убийството на собствените си деца. В залата стана ясно, че наблюдаващият лекар е оценил състоянието й като психически лабилно, за което са били предписани и лекарства. Тя обаче не ги пиела редовно.

Нейните близки също не отричат, че Кристина е имала нужда от помощ. Те твърдят, че в последните три месеца Дунчева сама споделяла за депресията, в която е изпаднала. Казвала, че е "рухнала" и не може да издържа повече на стреса. Решила да тръгне и на психолог.

Лелята на Кристина е сигурна, че причината за състоянието й бил самият Георги. Според Ваня обидите, заплахите и побоят съпътствали връзката на двамата почти през цялото време. В началото той не проявявал никаква агресия.

"Държеше се нормално, не се караха, нямаше проблеми - спомня си роднината на Кристина. - После тя забременя с малкия и след това започнаха скандалите. Георги стана груб и арогантен. Първата жалба, в която тя описваше как той я е малтретирал, беше някъде тогава. Мисля, че Васко още беше бебе. Тогава аз й казах да не се връща при него. Той обаче обеща, че ще се промени. Така се събраха отново. Имаше затишие известно време и тя забременя с малката. После пак започнаха проблемите."

Според близки така Кристина и Георги живеели съвсем доскоро. Отношенията помежду им обаче се влошавали все повече и връзката логично вървяла към своя край. Тогава на дневен ред се появил въпросът при кого ще останат децата, ако те се разделят окончателно.

"Тя реши да си организира среща с адвокат - спомня си лелята на обвинената в двете убийства. - Казах й: "Добре, виж какво ще те посъветва той, но ако и с него не успеете да оправите нещата, изнасяй се от този човек". След разговор с юриста тя се изнесе и отиде при сестра ми, но Георги отново не я остави. Болеше го, че децата не са при него. Искаше да си ги вземе. Успя, като се обади в полицията и заедно с органите на реда ги прибраха в неговата къща. Криси тръгна по тях, защото обича сина си и дъщеря си. Това се случва буквално в последните дни преди трагедията.”

Версията на Георги е съвсем различна. Преследване от негова страна изобщо не е имало. Той прибрал обратно при себе си децата и Кристина, тъй като нейният баща я пребил от бой. Близките на Дунчева отричат подобно нещо да се е случвало.

По думите на нейната леля, след като Кристина се върнала в дома на Трайков, психическият тормоз станал изключително ожесточен. Точно тогава той я увещавал да подписва документи, с които да му даде правата над Ивон и Васил. Обяснил и че ще й ги дава за по няколко дни да ги вижда, в случай че реши да не остане да живее при него.

Според Георги малчуганите трябвало да бъдат в неговата къща, защото жена му не била добре със здравето. Изпадала в кризи и странни състояния, в които не се знаело дали няма да навреди на себе си, или на тях. Пред медии мъжът разказва, че самият той искал тя да се лекува, защото знаел, че не се чувства добре, а това се отразявало неприятно и на децата им. Трайков е категоричен, че неговата половинка имала нужда от специализирана помощ.

Лелята на Дунчева е на съвсем друго мнение. Тя смята, че не майката е била опасна за децата, а бащата.

"Животът й с него е бил нещо страшно - разказва Ваня. - Децата се страхуваха от него. Когато той влезеше в стаята и кажеше на сина си "Василе", детето заставаше мирно и започваше да го гледа уплашено. Не знаеше какво го очаква. Страхуваше се и това се виждаше. През цялото време съм ги мислела. Чудех се как Криси издържа на този стрес, на този постоянен тормоз. Опитват се да изкарат нея чудовище, а това е един толкова добър човек. Той я побърка. Тя не е казала лоша дума през живота си. Не е вдигала ръка на никого. Не е посягала. Целуваше Васко и Ивон, прегръщаше ги."

Според нея племенницата й дори не се защитавала от Георги.

"Той крещеше, обиждаше я, а тя само мълчеше и преглъщаше - обяснява лелята. - Обиждаше постоянно и семейството ни. Мога да ви кажа, че ние сме изключително възпитани. За Криси достатъчно говори това от какъв род произлиза - майка й е учителка с две висши образования. Аз съм с две висши образования. Всички работим и сме на престижни позиции. Учим децата си да се държат добре с хората. Семейството на Георги не са такива. Те са пълна противоположност на нас."

Именно това била и причината родителите на Кристина да са против връзката й с Трайков.

"Не я одобряваха и не я подкрепяха в тези отношения - спомня си Ваня. - Майка й и баща й бяха категорично против. Стана така, че тя бързо забременя и те тогава вече приеха. Примириха се заради детето. То трябваше да расте с майка и баща. Аз също не приемах, но като се появи малкият, вече нямаше как. Всички толкова много заобичахме Васко и Ивон. Децата бяха умни и добри. Те се гледаха повече от нашето семейство. Ние ги възпитавахме. Напоследък обаче самата Криси казваше, че малките не се чувстват добре. Те дори споделяха, че искат да са при баба си и дядо си, а не в дома на Георги."

Роднините на Дунчева не изключват извършеното от нея да е направено в момент на силен стрес и афект.

"Аз все още мисля, че тя е била заключена отвън - споделя леля й. - Според мен в този ден Криси е искала да вземе децата и да си тръгне. Съобщила му е това свое решение и той веднага ги е заключил в стаята, за да не мърдат. Не ме интересува твърдението, че ключът е бил от вътрешната страна.

Там има десетки ключове за всяка врата. И друг път я е заключвал. Не си мислете, че това е било за първи път. В онзи момент може и да й е казал: "Сега, като се прибера, ще видиш какво ще ти се случи, за дето не ме слушаш". Това е неговият речник. Когато е чула тези думи, в страх и паника е направила това. Изпаднала е в шок. Поредният!"