Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Двама американски астронавти снабдиха Международната космическа станция (МКС) с нова камера с висока резолюция СНИМКА: Pixabay
Двама американски астронавти снабдиха Международната космическа станция (МКС) с нова камера с висока резолюция СНИМКА: Pixabay

Цепката с дебелина от 0,1 милиметра е изпускала в космоса до 1,4 кг въздух за ден

През последните месеци НАСА е изключително ангажирана с намирането на спешно решение – как да се спре изтичането на въздух от корпуса на Международната космическа станция. Притеснителна пукнатина в корпуса бе открита миналата година, но първоначално се смяташе, че проблемът не е сериозен.

Напоследък обаче уредите за анализ са отчели увеличаване на загубата на въздух и това е провокирало по-щателно търсене. За да локализират мястото, руски космонавти изобретателно са използвали пакетче чай и са установили, че течът е в преходната камера на модула „Звезда“, а цепнатината е с дебелината на косъм, или 0,1 милиметра. Пакетчето се е придвижило в условията на безтегловност към отверстието на теча и е заснето от бордовите камери.

Космонавтите са определили приблизителния му размер чрез временна промяна на температурата в МКС, но това не е повлияло на темпото на излизане на въздух. Доскоро анализите показваха, че в началото станцията е губила по около 270 грама въздух на денонощие, но сега течът се е увеличил поне 5 пъти. През август е извършена първата изолация, защото изтичането е стигнало 540 гр. Месец по-късно изследванията са показали, че

загубата на въздух вече е 1,4 кг

Именно по тази причина космонавтите се опитаха да запълнят пукнатината със силиконова пяна и тиксо. Налягането в станцията обаче продължава да пада, макар и с по-малко темпо. Това докладва Анатолий Иванишин, като допълва: „Трябва да използваме по-надежден начин за ремонт на цепнатината. Може да опитаме с твърд материал, с който да я запълним, защото първият ни опит е неефективен. Засега изчакваме, защото все още нямаме разрешение от НАСА.“

Междувременно, докато инженерите се опитват да решат този проблем, Космическата агенция отбеляза 20 г. от стъпването на хора на МКС, което се случва за първи път на 2 ноември 2000 г. Те публикуваха изключително интересни снимки от живота на екипажа и споделиха любопитни моменти от тяхното ежедневие.

Всъщност, за да се качат на борда, астронавтите преминават специална подготовка за такива полети. Първоначално те изучават основните системи на космическите станции, пътуването в Космоса и управлението на роботизираната ръка. Обучението може да продължи и три години, в зависимост от сложността на мисията.

След като отидат на МКС първото, което забелязват астронавтите, е промяната в тялото им. Течностите в краката и в долната част на тялото се придвижват нагоре към главата, което кара лицето да се чувства и да изглежда като подуто. Някои астронавти се усещат замаяни и имат разстроен стомах, докато свикнат с липсата на гравитация, но това обикновено изчезва след няколко дни. Всеки ден членовете на екипажа също трябва да правят упражнения по два часа, за да поддържат костите и мускулите си здрави.

Как се хранят, спят и какво правят през времето си за почивка, четете в новия брой на списание "Космос", а чрез снимките ще се запознаете в детайли с ежедневието на астронавтите на МКС.

Корабът "Драгън" на "Спейс Екс" ще бъде изстрелян към МКС. Снимка: Архив
Корабът "Драгън" на "Спейс Екс" ще бъде изстрелян към МКС. Снимка: Архив