Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Подарък на цар Фердинанд за една от най-скандалните фигури на XIX век принцеса Полин Клементин Мари Валбурга на Матерних-Винербург цу Белщайн, по баща баронеса Полин Шандор де Цлавница бе продаден за 15 00 английски лири на онлайн търг от "Сотбис".
Той представлява кутия за енфие от емайл със златен обков. В средата е портрета на владетеля, който е обграден от рамка с розови диаманти. Неговата корона и пръстените в краищата също са с розови диаманти.
Отвътре е надписът, че се подарява на принцеса Полин фон Матерних. Има и клеймо от известния производител на бижутерия от Ханау "Шарл Колинс и синове".

Принцеса Полин е една от звездите на социалния живот в Париж и Виена и създател на индустрията на висшата мода откотюр.
Но влиза в историята с дуела срещу графиня Анастасия фон Кмелеменсег през август 1892 година. Двете са голи до кръста, за да се предпазят от инфектиране на раните. Причина за спора е подредбата на цветята на виенската изложба на театрите и музиката.
Боят е във Вадуц, столицата на Лихтенщайн. Секундантки са принцеса Шварценберг и графиня Кински. Съдия е баронеса Любинска, която е завършила медицина. Точно нейна е идеята двете да се съблекат до кръста, за да се избегнат инфекции и рапирата да се докосва само до гола кожа. Принцеса Полин печели с 2:1 удара, след което двете съпернички са прегръщат и помиряват.

Принцеса Полина е родена на 25 февруари 1836 година във Виена в семейството на унгарският граф Мориц Шандор и принцеса Леонтин фон Матерних-Винебург, дъщеря на австрийския държавен секретар принц Клеменс Венцел фон Матерних.

През 1856 година тя се жени за вуйчо си Рихард фон Матерних и така нейния дядо става и неин тъст. Въпреки забежките и на двамата, те остават заедно. Имат три дъщери - Софи (1857 г.), Паскулин (1862 г.) и Клементин (1870 г.).

11 години принцесата е в императорския двор в Париж и е една от най-сериозните фигури в него. Поддържа връзки с композиторите Шарл Гуно, Камий Сен-Санс и писателя Александър Дюма. Помага изключително много на Рихард Вагнер, Франц Лист и Бердих Сметана, като ги запозава с император Наполеон III и съпругата му Евгения. Представя им и бащата на откотюр Чарлз Фредерик Уърт.

Принцесата помага на Евгения да избяга във Великобритания след Френско-пруската война, като успява да изпрати всички нейни скъпоценностти в Лондон по дипломатическа поща.

Неин най-голям враг е австрийската императрица Елизабет, съпругата на Франц-Йосиф I. След нейната смърт заема важно място и в елита на Виена.

Принцеса Полин умира във Виена през 1921 година. Неин портрет от великия импресионист Едгар Дега е в Националната галерия в Лондон. Публикува и две книги със спомени.

Поради факта, че с Рихард нямат син, титлата "принц фон Матерних" отива в полубрата на нейния съпруг Пол.

Портрет на принцесата от 1860 година от Франц Ксавие Винтерхалтер
Портрет на принцесата от 1860 година от Франц Ксавие Винтерхалтер
Портретът на принцесата от великия Дега.
Портретът на принцесата от великия Дега.
Литография на знаменития дуел на принцесата.
Литография на знаменития дуел на принцесата.