Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ваня Кирилова
Ваня Кирилова

Престъпление, извършено по особено мъчителен начин и с особена жестокост спрямо жертвите. В това е обвинена 32-годишната Кристина Дунчева, която преди броени уби двете си дечица в дома им в Сандански. Според психиатри в момент на състояние, подобно на пcихoтичнa дeпрecия, и силен страх, че малчуганите ще бъдат взети от бащата Георги или от службите, тя решава да отнеме живота им. Грабва първото оръжие, което има подръка - нож. Действа с мисълта, че спасява 3-годишната Ивон и 5-годишния Васил от "зло".

Открита е от мъжа си в неадекватно състояние, а гледката шокира дори и полицаите, дошли на място. Часове по-късно цяла България разбира за бруталното престъпление. Всички искат жената да лежи до живот, а някои дори стигат и по-далече - желаят бавно и мъчително смъртно наказание за нея, така както са се мъчили децата й.

В хода на разследването обаче се появява информация, че Кристина е подавала множество жалби за физическа агресия от страна на Георги. Същото свидетелстват и нейни близки, които в момента са твърдо решени да докажат, че тя всъщност е била жертва на невиждан психически тормоз, който я е довел до това състояние.

Пред "168 часа" за първи път проговори един от най-близките хора на жената - нейната леля Ваня Кирилова. Ето и останалата част от интервюто с нея.

- Ваня, знаете ли как са се запознали Кристина и Георги?

- Те се запознаха, след като Криси се прибра в България. Известно време тя прекара тук, в Австрия, но после си отиде в Сандански. Доколкото знам, е станало съвсем случайно. Излязла е някъде вечерта с приятелки, отишли са на заведение и там го е срещнала. Двамата всъщност много бързо се събраха. Дори нямаше и година да ходят. При тях всичко стана за месеци. В началото той се държеше нормално. После тя забременя с малкия. Започнаха скандалите. Тогава й казах: Криси, ако не върви, след като нямате брак, е по-добре да се разделите. Това беше моят съвет. За жалост, последствията днес са налице.

- Как Георги се държеше с вас, роднините на Кристина?

- В къщата на Георги ние влизахме, ако имахме разрешение. Когато той беше у дома, ние не знаехме какво се случва вътре. Ако решим да отидем, трябваше да попитаме дали може да влезем, защото, ако той е там, можем да заварим страшни ситуации. Знаете ли как съм го виждала - след цяла вечер пиене се е прибрал и се е проснал на леглото абсолютно невменяем. Краката и ръцете разтворени. Тогава се запитах къде е спала Криси в този момент. Най-вероятно се е сгушила някъде при малките и е прекарала цялата вечер при тях. Веднъж, докато бяха в дома му, той се прибира, отваря хладилника гладен и казва: "Аз се напих, цяла вечер съм пил". Не можете да си представите каква гледка беше. Речника пък няма и да го коментирам дори. Криси звънеше всеки ден на баба си и дядо си да отидат при нея, но моите родители, ако отидеха там, той просто не ги пускаше. Казваше да не им се месят и бъркат в отношенията. Не позволяваше.

- Според адвоката на Кристина близките на Георги също не са се държали добре с нея. Какви са вашите наблюдения?

- Да, беше тормозена не само от него, но и от майка му и баща му. От всички в къщата им. Имах чувството, че в този дом няма любов, привързаност и възпитание. Повтаряха, че тя трябва да се съобразява, защото е в тяхната къща. Вярвате ли ми, че когато Криси не беше на работа, а почивка, аз звънях на моите родители да ги питам какво става с нея. Исках да знам дали всичко е наред, защото се притеснявах, когато е при тях.

- Казвате, че е била подложена и на физическа агресия, но има ли доказателства за това?

- Да, разбира се. Имаше синини по тялото, но се опитваше да ги крие. Аз съм ги виждала. Тя обличаше някаква дълга блуза, а аз погледна, виждам синина и я питам: Криси, добре ли си? Тя веднага отвръщаше - да, да, добре съм, спокойно. Знаех колко й е трудно. Такъв тормоз, всичко това, което е преживяла. Когато всички тези неща започнаха да се случват, Криси говореше с мен по скайп. Разказваше ми. Аз също съм била жертва на такъв тормоз. Три години бях на хапчета, получих страхова невроза, защото моят бивш мъж беше същият. Децата ми получиха нервни тикове, аз обаче някак си успях да се спася. Щях да полудея. Представете си всичко това, но двойно повече. Тя го преживяваше. Чудех се как издържа все още. Никой не трябва да я съди, повярвайте ми. Една майка прави това, за да даде свободна воля на душите на децата да изберат по-добри родители. Тя се чувстваше безпомощна и безсилна. Не можеше да спаси децата си.

- Вие сте един от най-близките хора на Кристина. Споделяше ли тя пред вас за проблемите си с Георги?

- Разбира се, че споделяше. Постоянно дори. Седмици преди да се случи това ужасно нещо, ние говорихме по скайп. Тя ми каза: Не се чувствам психически добре, искам да избягам от Жоро, защото ме тормози. Тя плачеше. Думите й бяха - страх ме е от него, той ме тормози и ме бие. Не знам какво ще се случи занапред. Дай ми съвет. Аз й казах: Криси, ако е така, по-добре говори с него и му кажи, че в момента искаш да отидеш при майка ти и баща ти, докато той се смири. Сподели ми, че последните три месеца Георги я е побърквал. Тя беше останала без работа. Той й казал: Ако ти останеш у дома, аз ще те направя луда. Гледай да си търсиш някъде работа. Аз веднага реагирах: Как така? Той е мъж и баща, ще се грижи за теб, а ти ще си намериш работа, нищо толкова не е станало, че да се ядосва така. Тя пак повтори, че не може да му каже такова нещо, защото я е страх от него.

- Самата вие ставали ли сте свидетел на тормоза върху Кристина?

- Криси беше тормозена психически и физически. Пред мен Георги я е обиждал, чувала съм толкова грозни думи и изрази. Наричаше я проста селянка. Обръщаше се с думите: "Кристино, ти си проста кръшлийка". Когато говореше за нея, казваше: Тази моята проста селянка. Много пъти аз съм отвръщала: Чакай малко, не може така да говориш кой е прост и кой умен. Не става. Тя е майка на децата ти, уважавай я. Той веднага ми опонираше: Да, но тя си е проста, какво да я правя. Миналата година на сватбата на брат й в колата пътувахме с децата. Ако знаете той как се държеше и пред тях. Аз пак му казвам: Ей, човек, децата са тук, престани да говориш така. Тя не смееше дори да пипне негова вещ, защото не знаеше какво ще се случи после. Очакваше я бой, ако докосне или размести нещо. Трябваше всички да правят това, което той каже. Толкова груб, толкова арогантен. Всяко изказване звучеше като "кой съм аз". Сякаш е велик. Спомням си как й беше казал веднъж: Кристино, ти трябва да се съобразяваш в тази къща, защото ние имаме толкова много неща, докато твоето семейство от селяни нямате нищо.

- Имате ли представа колко жалби е пускала Кристина и кога беше първата?

- Не знам точно колко жалби е подавала, но има не една такава, сигурна съм. Доколкото знам, тя дори искаше да си извади и ограничителна заповед. Първата жалба, в която описваше как той я е малтретирал, беше преди много време. Мисля, че тогава беше бита от него. Малкият беше още бебе. Тогава аз й казах да не се връща при него. Той обаче каза, че ще се промени. Семействата решиха да се разберат мирно и кротко, и вече, ако не върви, да се разделят завинаги. Георги обеща, че повече няма да се държи така, че това е първи и последен път, в който си позволява да прави тези неща. Криси се съгласи. Нещата се успокоиха за известно време. Появи се и малката Ивон. Разликата между двете деца е година и три месеца. Ивон се роди, след като те се сдобриха и заживяха заедно.

- Някога Кристина посещавала ли е психолог?

- В последните три месеца тя беше рухнала, не можеше да говори. Аз лично й казах, че трябва да се види с психолог, за да може малко да се успокои. Обадих се на майка ми и й казах да я заведат при такъв, защото има нужда. Решиха и отидоха. Моята сестра, тоест нейната майка, я заведе при специалист. Човекът й изписа таблетки, които да пие.