Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Компютърно изображение на коронавируса Снимка: Ройтерс
Компютърно изображение на коронавируса Снимка: Ройтерс

Авторите на фалшиви новини развихриха въображението си, откакто стана ясно, че разработваните ваксини са на финален етап.

Първата от тях беше, че създателите на ваксината на „Пфайзер“ и „Бионтех“ планират да започнат да я разпространяват до края на годината или в самото начало на 2021 г. Дойче веле провери фактите и установи, че двамата потомци на турски гастарбайтери Угур Сахин и жена му Йозлем Тюречи не са правили подобно изявление. Всъщоност нито един от тях няма профил в туитър.

Компанията „Бионтех“ разпространи официално съобщение: „Забележете, че нашите изпълнителни директори нямат лични профили и вече сме във връзка с „Туитър“, за да изтрие всички свързани с #UgurSahin and #OezlemTuereci. Тези профили са фалшиви и са унищожени.“

Съпругата на мениджъра е събрала повече от 50 000 последователи за много кратко време, въпреки че първият туит е публикуван в платформата на 14 ноември. Що се отнася до Сахин, неговото име стои под два измислени акаунта с по 2000 и 7000 последователи. Първият туит също е написан в средата на ноември. Всички тези профили са открити през август и септември, първоначално с различни имена.

След това фалшивите постове са разпространени хиляди пъти в различни социални мрежи и много хора са повярвали, че зад тях стоят реалните личности на създателите на ваксината на „Пфайзер“ и „Бионтех“. Има няколко фактора, които показват, че това не е вярно. На сайта на „Бионтех“ няма отпратка към профили в туитър на изпълнителните директори. Напротив, преди няколко дни компанията пусна информация до медиите, че доставката на ваксините все още зависи от много фактори и рискове, включително „дали и кога регулаторните органи ще дадат одобрението си“.

Друга фалшива новина, която заля социалните мрежи, е, че ваксината ще промени човешката ДНК. Обяснява се, че препаратът на „Пфайзър“ използва технологията mRNA, която досега не е тествана или одобрявана. „Влиза в съприкосновение с вашата ДНК. 75% от доброволците, върху които е изпитан, са почувствали странични ефекти“, твърдят антиваксърите. Постът е от името на Емералд Робинсън, американска журналистка, която е кореспондент в Белия дом за групата „Нюзмакс“.

Според проверката на Дойче веле този туит също е фалшив. Очевидно има объркване между малкото информация за ваксината и самата процедура. Истина е само фактът, че подобен род превантивни препарати никога не са били одобрявани досега, но в последните години е имало множество изследвания как такива ваксини се отразяват върху здравето на хората.

Ваксината използва технология, в която малки частици от генетичния код на COVID-19 се използват, за да се вкара вируса в човешкото тяло. Имунната система го разпознава и започва да произвежда антитела, за да се бори с него. Инжектирането на RNA не променя ДНК.

Те са различни химически структури. За да се направи изменение на ДНК, трябва да се вкара чужда ВНК в ядрото на клетката, а това не става с ваксини.

Доброволците изпитали странични ефекти, но в малка степен. 9,7% от тях почувствали умора, 4,5% - главоболие, 4,1% - болка, а 2% - зачервяване на мястото на инжекцията.

Друга фалшива новина, която се разпространява, е, че правителството на Перу ваксинира насила гражданите си. Това пишат потребители на фейсбук. Истината е, че това няма как да се случи, тъй като няма ваксина в употреба. По същото време на сайта на най-старата радиостанция в страната се съобщава за ваксиниране от страна на 50 бригади срещу дифтерит.

Другите, които са развихрили въображението си, са антиваксърите, които сега намират ново поле за изява.

От самото начало на пандемията псевдонаучни фигури с голям брой последователи в социалните мрежи разпространиха и други неверни твърдения – като например свързват коронавируса с 5G мрежата. Или тези, които твърдят, че COVDI-19 е измама.

Има и такива, които вярват, че ваксината ще е троянски кон, с който да се избие голяма част от населението на Земята.