Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Брижит Бардо и Елизабет Тейлър отсядали в петзвездните хотели на бившия кипърски рай

През 1974 г. турската армия принуждава 40 хил. души да изоставят домовете си

Днес всеки, който премине телената ограда, получава куршум или арест

Километри пясъчна ивица и кристално синьо море са само част от удоволствията, които карат легенди като Елизабет Тейлър и Брижит Бардо да отсядат в петзвездните хотели във Вароша. Кварталът на Фамагуста бил едно прекрасно и процъфтяващо място за отдих, с един от най-добрите плажове в Кипър. Известен като "Кипърската ривиера" през 40-те години на XX век, Вароша бил сочен за голямата

конкуренция на легендарния туристически

рай Сен Тропе

Преди 40 години обаче всичко се променя. Турция напада Кипър и окупира една трета от северната част на острова, а инвазията е под кодовото наименование "Атила". Появява се и непризната от много страни Севернокипърска турска република.

Докато войските напредват към Вароша, местната гръцко-кипърска общност панически бяга, възнамерявайки да се върне обратно, когато положението се успокои. Само за три дни турските военни ограждат курорта от 6 кв. км с телени мрежи и го превръщат във военна зона. Животът във Вароша изчезва, а курортът се превръща в град-призрак, какъвто остава до днес.

С резолюция от 1984 г. ООН призовава да й бъде предаден контролът над Вароша и да се забранят всякакви опити за заселването му с нови общности, различни от избягалото население. За първи път през 2003 г. забраната за пътуване до Вароша е облекчена. Така възможност да преминат отвъд получават кипърците от двете страни на курорта - буферната зона на ООН, известна още като "Зелена линия".

И до днес се водят преговори за съдбата на потъналия в мрак град, както и за целия остров. Историята на бившия курорт продължава да е водовъртеж от политически конфликти, игри на обвинения и нерви, емоции и напрежение в двете разделени кипърски общности. Вароша е незарастваща рана и защото е

единственото населено място в окупираните територии

на острова, достъп до който нямат законните му собственици.

Без да спазва резолюцията на ООН и наливайки още сол в раната, миналата седмица Турция най-неочаквано реши да отвори за посещения част от района Вароша. Решението за отварянето бе обявено след разговор между Ерсин Талар - премиера на признатата само от Анкара Севернокипърска турска република, и турския президент Реджеп Ердоган. От няколко дни е премахната част от телената ограда в района, той е почистен с булдозери и дори са асфалтирани две от улиците, които водят до плажа. Според турски медии се предвижда цялостен

преглед и оценка на имуществото

на града, след което той ще бъде реновиран и отворен за граждани.

Правителството на Република Кипър от своя страна заяви, че ще внесе протест в ООН, ЕС и други международни организации срещу решението да бъде отворен достъпът до бреговата ивица пред изоставения град. Никозия се опасява, че това може да бъде първата стъпка към пълно завземане на Вароша - основната курортна зона на острова до турското нахлуване през 1974 г.

ЕС също е дълбоко обезпокоен заради решението на Турция за Вароша. Това стана ясно от заявление на върховния представител за външната политика Жозеп Борел. Според него тези действия могат да доведат до покачване на напрежението и до затрудняване на усилията за подновяването на преговорите за Кипър. Борел припомня, че е необходимо безусловно спазване на всички резолюции на ООН за острова. За зачитане на международното право и прекратяване на окупацията на северната част на острова призоваха в декларации и правителството на Кипър, политически партии, бежански организации и групи още през август, когато беше една от горчивите годишнини на напускането на луксозния навремето квартал.

А докато скандалите около собствеността на Вароша се разрастват, бившият курорт продължава да прилича призрак. Мнозина, надникнали зад телената ограда, сравняват Вароша с Припят, защото подобно на него е изоставен мълниеносно. Други го наричат "тъжният символ на разделения Кипър".

Днес достъпът на цивилни граждани

и журналисти

е забранен

Табели не разрешават фотографирането и предупреждават желаещите да преминат от другата страна на оградата, че могат да бъдат застреляни. От години обаче местните жители не се отказват и често мятат любовни писма и цветя през загражденията, за да покажат на турската република, че няма да забравят корените си. Много от собствениците на едни от най-красивите някога хотели често идват до оградата, за да си припомнят миналото.

Освен турските военни, малцина са влизали вътре от десетилетия. Те разказват за необикновени находки в призрачния курорт - търговски център за автомобили с модели от 1974-та година, остарели с тенденциите манекени на дрехи, морски костенурки по пясъчните дюни. Много обаче се опасяват, че най-ценните стоки, оставени в луксозния курорт Вароша, отдавна са разграбени, а пораженията по сградите са твърде много, за да бъдат поправени.

И през телените мрежи се вижда, че

по някога перфектните улици вече е избуяла трева,

а прозорците на почти всички сгради са изпочупени. Днес малка част от плажа е достъпна за посетители. Цяла Вароша е опасана с бодлива тел, на която са поставени надписи, че районът е под контрола на турската армия, а влизането и снимането са забранени.

Представители на ООН, които са имали възможност да разгледат част от курорта преди години, споделиха пред медии, че гледката вътре е неописуема. По балконите на хотелите виси все още неприбрано пране, а на терасите още стоят чаши и чинии от последната закуска на обитателите на призрачния квартал.

Семейство Маркидес е едно от многото, на които се налага да изоставят всичко и да напуснат Вароша, за да се спасят. Евакуацията им съвпада със сватбата на майката на Вася - Емили. Подаръците от този ден все още стоят неотворени на тавана на изоставената им къща.

"Картината, която пазя в ума си за това място, беше за истински рай", споделя Вася Маркидес. Въпреки спомените, когато се върнала във Вароша, тя се почувствала като в кошмар след апокалипсис. За толкова години курортът е превзет от природата - храсти и дървета пълзят из целите 6 кв. км площ на градчето, клони пробиват през прозорците на стаите. Снимки на разрухата обикалят из интернет, но никой не признава, че ги е заснел.

"Можеш да почувстваш енергията, която някога е била тук", казва пред телевизия BBC живеещата в Ню Йорк днес Вася Маркидес. Тя вече е представила пред кипърското правителство кампания за възраждане на Вароша и превръщането му в екологичен град, който да бъде модел за устойчиво и мирно съжителство. Идеята й се подкрепя от кипърски турци и гърци, свързани от необичайно приятелство.

"Все едно съседи са ти призраци", казва 34-годишната Черен Богач, която е от турски произход.

Тя си спомня къщата им във Вароша, отрупана

със саксии с цветя,

но внезапно останала празна. До оградата попада и училището, в което учи. Никой от съучениците й не е прескачал да върне топката на игрището.

През 2008 г. Богач, която е дипломиран архитект, открива документален филм за скрития между пясъците Вароша и разделянето на хората. Така се запознава с режисьора - Вася Маркидес - и заедно решават да направят нещо по въпроса. Целта им е Вароша да се възроди като център на зелените технологии, където грижата за природата да получи подобаващо внимание.

"Имаме чудесната възможност

да построим отново един град от развалините

Защо този път да не го направим по правилния начин?", обяснява Вася Маркидес. Така през януари 2014 г. се ражда Famagusta Ecocity Project, чиято цел е да намери най-доброто проектно предложение за възраждане на Вароша като еко град.

Двете искат да превърнат този символ на войната, изоставянето и омразата в един модел за останалата част от света, една история за успеха. Не е ясно обаче дали Турция няма да осуети плановете им, след решението й да отвори Вароша, без да се съобразява с ООН.