Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

 След 4,5 млн. години Y-хромозомата няма да я има, ако продължи да губи по 10 гена на милион години

В момента на оплождането съдбата хвърля своя зар – ези или тура? Коя своя хромозома ще даде бащата – Х или Y – в последната 23-та двойка? Решаващият залог протича за части от секундата и от изхода му до голяма степен зависи какъв ще е полът на човека, който ще се роди след 9 месеца. Така е било в цялата история на Хомо сапиенс и преди него – при бозайниците, в последните 180 милиона години. Някъде тогава напълно еднаквите хромозоми са се разграничили.

От онзи момент насам те еволюират по различен начин. В хода на развитието носителят на мъжествеността – Y-хромозомата, се свива и е заплашен от изчезване, а заедно с това и мъжкият пол, пише сп. „Лайв сайънс“. Изводът е направен след изследване на екип от учени от САЩ и Австралия.

Едно от доказателствата е чисто математическо.

Х-хромозомата съдържа много повече гени от своя партньор в последната двойка. Докато женската Х е съставена от около 1000 сегмента, то мъжката Y – само от 45, става ясно от публикацията. Останалите живи участъци отговарят за спецификите на силния пол. Според американския Национален институт за изследване на човешкия геном броят на гените в определящата силния пол хромозома е 55. Други източници дори твърдят, че са едва 27.

„В голямата си част Y-хромозомата представлява т.нар. хетерохроматин – плътно опаковани пакети белтък-ДНК, който няма функция, не кодира гени и е т.нар. баласт“, обяснява проф. Иванка Димова, генетик от Медицинския университет в София. В Х-хромозомата напротив – само съвсем малка зона е заета с такъв тип молекули. Лабораторно е установено, че

големината на хетерохрома¬тиновия участък варира при различните мъже.

Това е нещо като видов белег. Макар и да не изпълнява никакви задачи, този хетерохроматин има отношение към репродуктивната функция. Отклоненията от стандартните размери са свързани с намаляването й. Доказано е, че когато се предава от баща на син, при всяко следващо поколение баластната ДНК намалява или се увеличава още повече, а с това и вероятността за потомство се редуцира.

Възможно ли е наистина мъжката хромозома да изчезне?

Ще го има ли силния пол в бъдеще? Как ще се осъществява възпроизвеждането на човешкия род? Отговорите четете в хартиения брой 10/2020 на сп. "Космос".