Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Джеки Чарлтън изживя велики мигове като футболист на "Лийдс" и националния отбор.
Джеки Чарлтън изживя велики мигове като футболист на "Лийдс" и националния отбор.

Англия изтръпна от новината, че легендарният Боби Чарлтън е поредният поразен от коварното заболяване

Грозният, груб и обичан от всички островитяни Ноби Стайлс е последният загубил битката с болестта на старостта

Поне за 24 часа коронавирусът не беше първа новина в английските медии. На хоризонта се появи много по-тъжна и значима за островитяните новина. Техният идол Боби Чарлтън е диагностициран с деменция. Страшната вест бе съобщена от съпругата на един от най-добрите футболисти за всички времена – Норма Чарлтън.

"Разказвам за нашите проблеми, за да предупредя всички хора, че никой не е застрахован срещу тази ужасяваща болест. Битката може да бъде спечелена, ако се грижим за здравето си и ако попаднем на добри лекари, които да поставят най-точната диагноза и да предпишат подходящото лечение", казва съпругата на играча, който направи бляскава кариера в "Манчестър Юнайтед" и националния отбор на Англия.

Норма Чарлтън обещава, че нейният съпруг ще направи всичко възможно, за да излезе от трудното положение. И преди се е изправял срещу ужасяващи изпитания. Спомнете си самолетната катастрофа в Мюнхен, когато загиват някои от най-талантливите играчи на "Юнайтед". Чарлтън обаче е изваден измежду горящите ламарини и впоследствие се превръща в стълб, около който се гради величието на “червените дяволи”.

Сега обаче съдбата му праща нов кошмар, от който трудно ще се измъкне. Съпругата му казва, че битката може да бъде спечелена, но тъжната статистика говори друго.

 "Трите лъва" спечелиха през далечната 1966 г. първата и единствена досега световна титла.
"Трите лъва" спечелиха през далечната 1966 г. първата и единствена досега световна титла.

Сър Чарлтън е поредният от едно велико поколение английски футболисти, който е диагностициран с деменция. Преди него страшната болест покоси брат му Джак, Мартин Питърс, Ноби Стайлс и Рей Уилсън. Всички те са част от националния отбор, който през 1966 г. печели единствената засега световна титла. Изброените футболни легенди бяха победени от болестта и вече не са между живите. Дано сър Чарлтън демонстрира огромната си борбеност и успее максимално дълго да държи далеч от себе си заболяването, което покосява съзнанието на човека.

Големият брой починали герои от Мондиал ’66 в никакъв случай не е повод да потъваме в лесносмилаемите приказни теории за мрачна прокоба. Деменцията е наричана още болест на старостта, а онези красиви, силни, непобедими момчета от лудото лято на 1966 година достигнаха до възрастта, в която природните закони надделяват над силната воля за живот. Самият Боби Чарлтън вече е на 83 и надживя много от момчетата, с които преди десетилетия покоряваше футболните терени в Европа и по целия свят.

Бившият капитан на "Юнайтед" трудно понесе кончината на брат си Джак, който също загуби битката с деменцията.

С него "Лийдс" изживя най-славните си времена и пак с негова помощ Англия спечели единствената си световна титла. Но краят беше тъжен. Джеки първо беше диагностициран с тежко онкологично заболяване, а след това деменцията го довърши. Великобритания му отдаде заслужената почит, тъй като на Острова умеят да ценят своите герои.

Не се съмнявайте, че виделият какво ли не в живота си сър Боби Чарлтън ще се опъне на коварната болест.
Не се съмнявайте, че виделият какво ли не в живота си сър Боби Чарлтън ще се опъне на коварната болест.

Също толкова уважаван беше и Мартин Питърс, който на финала на световното през 66-а вкарва втория гол за англичаните при победата 4:2 над ФРГ. Питърс също изгуби битката с деменцията и си отиде от този свят на 76-годишна възраст. Близките му разказват, че с идването на болестта най-много се е страхувал да не изгуби спомените си за великия финал на "Уембли". Защото този мач наистина не бива да бъде забравян.

Двата отбора правят невиждано зрелище пред 96 000 зрители на митичния стадион, а 90 минути не стигат на двата отбора да решат кой е по-достоен. Редовното време завършва с равенство 2:2. В 101-вата минута Джеф Хърст овладява топката в наказателното поле на германците и отправя мощен шут. Топката се удря в напречната греда и тупва някъде около голлинията. Главният съдия се чуди какво да отсъди, но се доверява на страничния, който зачита гола. Много години по-късно Хърст, който отбелязва хеттрик за крайното 4:2, ще признае, че според него топката не е минала голлинията. Но нали именно тези моменти правят футбола толкова велика игра.

Хърст, който е един от малцината живи герои от онова поколения, съвсем естествено обира овациите. Но има и други, които заслужават уважение.Такъв е защитникът Ноби Стайлс, който беше известен като лошото момче на английския футбол. Болестта на старостта го победи преди да отпразнува 79-ия си рожден ден. Навремето го знаеха като един от най-грозните и груби играчи. Стайлс си има и коронен номер – сваля предната си протеза преди мач и стряска съперниците с единствените си два зъба от “предната фасада”.

Ноби Стайлс първо вледеняваше сърцата на противниковите нападатели с външния си вид, а после ги респектираше със зверските си влизания.
Ноби Стайлс първо вледеняваше сърцата на противниковите нападатели с външния си вид, а после ги респектираше със зверските си влизания.

"Беззъбият тигър" не пропуска нито един от мачовете на световното и тероризира безпощадно противниковите нападатели. Дори се стига до реакция от страна на португалската легенда Еузебио, който, виждайки какви ги върши английският защитник, отправя официално искане към ФИФА да бъдат взети наказателни мерки срещу хулигана.

Но няма кой да озапти Стайлс и на финала той продължава да рита на воля западногерманските играчи. След последния съдийски сигнал Ноби полудява от радост и разкъсва фланелката си за кеф на почти 100 000 английски запалянковци. И дори накрая болестта да му отнеме спомените, онази велика емоция остава в сърцето на Стайлс до последния му удар.