Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Един от основоположниците на квантовата механика - Вернер Хайзенберг - допуска елементарна "грешка на начинаещ" и блокира проекта

Нобеловият лауреат години наред е обвиняван, че не може да смята и че е родоотстъпник

Да си гениален физик и да избереш да излезеш глупак, който не може да смята, или да направиш правилни изчисления и да поднесеш на Хитлер атомна бомба, с която да рекетира човечеството?

Точно когато немските учени провеждат успешен експеримент, съюзниците ги атакуват.
Точно когато немските учени провеждат успешен експеримент, съюзниците ги атакуват.

Наред с героите, които имат решаващ принос за прекратяване на най-кръвопролитната война в човешката история, е един от най-великите физици в света. Пионерът на квантовата механика и Нобелов лауреат Вернер Хайзенберг е ученият, който с много интелект успява да заблуди Хитлер, че проектът за атомна бомба на Райха няма да му помогне да победи. Разбира се, Хайзенберг не е сам в тихата си битка с нацистите. Редом до него са приятелите и колегите му Алберт Айнщайн, Макс Планк, Нилс Бор, Ервин Шрьодингер, Робърт Опенхаймер, Пол Дирак, Паули, Ричард Файнман, Енрико Ферми, Клаус Фукс, Бруно Понтекорво. С помощта на шпиони като Ким Филби и Кеймбриджката петорка част от тях обменят информация със съветските учени, за да могат заедно да изпреварят Хитлер в създаването на оръжието, което може да спечели войната или да изпепели света (повече подробности може да откриете в книгата на изд. "Труд" "Истината за Ким Филби: Конспирацията "Ротшилд").

За сътрудничеството между тази мрежа гениални физици обаче си е виновен само и единствено Фюрера.

Дали наистина основоположникът на квантовата механика Вернер Хайзенберг не е могъл да смята?
Дали наистина основоположникът на квантовата механика Вернер Хайзенберг не е могъл да смята?
Двайсетте години на миналия век това златно поколение учени работи на пълни обороти. Те са млади, изпълнени от ентусиазъм от квантовата механика, опитват с настървение да стигнат до най-малките частици и да разкрият силата на атома и атомното ядро. Един от най-ярките представители на тази блестяща бригада е Хайзенберг, който още през 1928 г. е предложен от Айнщайн за Нобелова награда. Радостта обаче е кратка, тъй като малко след като я получава, през 1933 г. на власт в Германия идват националсоциалистите.

Постепенно Хитлер е обсебен от идеята за вредата от евреите, за възраждането на чистата арийска раса и как тя е призвана да завладее и цивилизова света. Утвърдени физици като Айнщайн и бащата на квантовата физика Макс Планк опитват да вразумят политиците, но без резултат. Така започва един от най-големите кошмари в историята - геноцидът, но и големият провал на Хитлер. Гениите във физиката един по един бягат от Германия и отиват да работят в европейски и американски университети.

Имало ли е мрежа между феноменалните физици и атомните шпиони, за да провалят плановете на Фюрера, четете в новия брой на сп. "Космос".