Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Въпреки че доказателствата показват, че SARS-CoV-2 не е целенасочено манипулиран вирус, в момента е невъзможно да се докажат или опровергаят другите теории за неговия произход

Проф. Люк Монтание установява странна аномалия в генома

Китайското правителство не искаше да се знае, че държи шаблон, категорична е д-р Ли Мен Ян

Изкуствен ли е вирусът - този въпрос все повече започват да си задават лекарите и учените, които изследват COVID-19.

Най-голямата буря се разрази, след като китайската вирусоложка Ли Мен Ян за пореден път каза в интервю, че инфекцията е създадена в лаборатория в Китай. Твърдението й е подкрепено от изследвания, публикувани в два последователни доклада, изготвени с още няколко учени.

“SARS-CoV-2 е продукт на лабораторна модификация,

който може да бъде създаден за приблизително шест месеца с помощта на шаблонния вирус, притежаван от лабораторията на Народната освободителна армия в Китай - обясни тя. - Създаването на този шаблон започва още през 2015 г. Правителството не искаше хората да знаят. Тази информация беше поверителна. Аз бях изпратена още през декември, за да изследвам новия вирус, преди хората да знаят, че съществува. Натъкнах се на смущаваща информация. Веднага се опитах да уведомя началниците си от СЗО, но Лий Поун, който е консултант там, ми каза: “Не прекрачвай червената линия. Ако го направиш, ще си навлечеш големи проблеми и ще те накарат да изчезнеш”. Впоследствие разбрах, че много по-рано китайското правителство и СЗО са знаели как вирусът се предава с лекота от човек на човек и е устойчив в околната среда.”

Китайската вирусоложка Ли Мен Ян.
Китайската вирусоложка Ли Мен Ян.

Тези твърдения обаче бяха отхвърлени от Световната здравна организация, а срещу докладите веднага

скочиха видни световни учени

Кристиан Андерсен от Scripps Research и Карл Бергстром от Вашингтонския университет споделиха, че публикациите пренебрегват огромното количество литература относно това, което е известно за циркулирането на коронавирусите в популациите от диви животни и тенденцията да се разпространяват сред хората, включително последните публикации за произхода на SARS-CoV-2.

В тяхна подкрепа те посочиха и рецензираната през юли статия за родословието на SARS-CoV-2 на изследователя по вирусна геномика от Университета в Глазгоу Дейвид Робъртсън, който нарече доклада на Ян “нелеп сценарий”. В своя материал той описва най-близкия известен предшественик на COVID-19 - вирус, наречен RaTG13, циркулиращ в популациите на прилепите от десетилетия. “Вирусолозите смятат, че този роднина, който е 96% идентичен с новия коронавирус, вероятно се е разпространил и еволюирал при прилепи или човешки гостоприемници и след това е останал неоткрит за около 20 години, преди да придобие сегашната си форма и да причини продължаващата пандемия”, посочва Робъртсън.

Ли Мен Ян обаче оборва тази хипотеза, защото смята, че RaTG13 също е проектиран в лаборатория.

Други противници на нейните публикации обръщат внимание и на факта, че трима от посочените съавтори в тези доклади не са срещани досега като учени. Според таен източник на CNN обаче тези хора са китайски вирусолози и генетици, които са използвали псевдоними вместо истинските си имена поради

страх от последици за своите семейства в Китай

Разбира се, това отново беше поставено под съмнение от опонентите им, които смятат, че зад тези имена стоят псевдоексперти заради липсата на прозрачност и отчетност.

Ли Мен Ян обаче твърди, че съществува риск за тях и за самата нея в Китай. Именно затова тя бяга в САЩ, където е укривана от ФБР.

“Страх ме е от репресии,

защото моите разкрития ще им навредят - посочва вирусоложката. - След като избягах от Китай, е започнала кампания, за да ме дискредитират като учен и да сринат репутацията ми. Правителството е изтрило цялата съществуваща до този момент информация за мен. Веднага военни са ме потърсили в къщата на семейството ми. Надявам се да не им се случи нещо лошо."

Всъщност за Ли Мен Ян се знае изключително малко. Според биографията й тя е д-р по офталмология, а по-късно става д-р и по вирусология. Родният й град е Циндао. Преди да я изпратят в Китай, е работила в университета в Хонконг, както и в организацията "Общество за върховенството на закона", която е собственост на бившия съветник на Доналд Тръмп Стив Банън.

Любопитното за нея е, че колкото учени я критикуват за твърденията й, толкова и я подкрепят.

Според някои нейни привърженици вирусът COVID-19 има редица необичайни структурни характеристики, които не могат лесно да бъдат обяснени като продукти на нормален еволюционен процес. Те защитават яростно теорията, че COVID-19 много по-лесно може да се обясни като продукт на лабораторни експерименти, отколкото като естествено явление.

Именно по тази причина от началото на пандемията Китайската комунистическа партия, подкрепена от някои западни учени и политически мотивирани медии, отчаяно се опитва да убеди света, че вирусът произхожда от прилепи и претърпява естествени еволюционни промени, което му позволява да заразява хората. Понастоящем има общо научно съгласие, че COVID-19 е възникнал чрез комбинацията от компоненти от два или повече коронавируса,

т.е. чрез рекомбинация,

а не е един коронавирус, бавно еволюиращ с течение на времето чрез точкови мутации в своя геном.

Именно такава новина се бе появила и през април, когато различни западни медии съобщиха, че COVID-19 може би е бил "изпуснат" от Института по вирусология в Ухан, който се намира в непосредствена близост до пазара за диви животни. Дълго време се твърдеше, че заразата е тръгнала именно оттам.

Някои учени веднага опровергаха тази теория с факта, че работата на института в Ухан

не е засекретена,

а множество от проведените там изследвания върху вируси по прилепите са публикувани в различни научни списания.

Лабораторията в Ухан, в която се смята, че е създаден вирусът.
Лабораторията в Ухан, в която се смята, че е създаден вирусът.

Директорът на института в Ухан също опровергава всякакви твърдения, че вирусът е бил изкуствено създаден: "Няма начин този вирус да е дошъл от нас - подчертава Юан Джъмин. - Никога няма да повярвам, че човечеството притежава достатъчно знания, за да синтезира подобен вирус. Това са спекулации."

По-късно се появи и друга теория, която също набра голяма популярност.

Според някои китайски експерти коронавирусът е бил умишлено разпространен на пазара в Ухан от американски военнослужещи по време на световните военни игри през октомври.

Всъщност едва ли има въпрос, който повече да е разделял световната научна общност. Тези дни той стана тема номер едно и у нас, особено след като уважаваният от всички шеф на "Пирогов" проф. Асен Балтов изрази мнение, че

щамът изглежда "тунингован"

Аргументите са много и сред тях е, че повечето коронавируси досега изчезваха сами. При този става точно обратното, той не само че не изчезва, а се разпространява с все по-голяма сила.

В света се оформиха два лагера. Единият е около инфекционист номер едно на САЩ д-р Антъни Фаучи, който никога не пропуска умело да се подиграе с колегите си, които си задават въпроса дали SARS-CoV-2 не е изкуствена разработка. Симпатичният учен има такова блестящо чувство за хумор, че около него се създаде цяло течение учени, което буквално като секта изригват срещу всеки колега, който се осмели да полюбопитства. Разбира се, Фаучи също не е безгрешен - той бе човекът, който обяви, че ремдезивирът съкращава лечението на вируса, въпреки че Китай още преди месеци обяви, че не помага, а това бе потвърдено и от СЗО тези дни.

Другият лагер започна да се сформира веднага след статията на Нобеловия лауреат проф. Люк Монтание. В нея той показва, че има подозрително сходство между вирусите ХИВ и коронавируса. Теорията му е, че SARS-CoV-2 е изпуснат от лабораторията в Ухан, докато са се опитвали да направят ваксина срещу СПИН. Въпреки безспорния научен принос на Монтание, който единствен в света се сети, че вирусът ХИВ причинява СПИН, това не пречи на колегите му яростно да го атакуват. Според тях

той се занимавал с "псевдонаука",

защото защитавал хомеопатията и бил антиваксър. Всъщност Монтание се противопостави на френското правителство в опита му да увеличи задължителните ваксини. Тогава ученият предупреди, че това може да доведе до автоимунни заболявания и че така се съсипва бъдещото поколение. Макар че много имунолози и учени са на това мнение, след като Монтание повдигна неудобния въпрос за евентуален лабораторен произход на коронавируса, той бе дамгосан завинаги като несериозен учен.

Проф. Люк Монтание откри участък в генома, където обичайният ред е нарушен. Той е категоричен, че природата не може да създаде подобна аномалия.

СНИМКИ: РОЙТЕРС
Проф. Люк Монтание откри участък в генома, където обичайният ред е нарушен. Той е категоричен, че природата не може да създаде подобна аномалия. СНИМКИ: РОЙТЕРС

В своето научно изследване проф. Монтание прави обстойно изследване на генома заедно с Жан-Клод Пере, д-р по математически и компютърни науки в Университета в Бордо и изследовател в центровете на IBM за изкуствен интелект.

Още в началото на статията проф. Монтание и д-р Пере твърдят, че

16 фрагмента гени

от щамовете на HIV1, HIV2 и SIV ретровирусите най-вероятно присъстват и в генома на SARS-CoV-2. Сред тези фрагменти, 12 са концентрирани в много малък регион от генома на коронавируса и представляват 3% от дължината му.

"В допълнение, те са позиционирани в 2 функционални гена на вируса: гените orf1ab и S-spike (шипа на вируса - бел. ред.) - отбелязват проф. Монтание и Пере. - В обобщение, ето двата основни факта, които допринасят за нашата хипотеза за частично синтетичен геном: непрекъснат регион, представляващ 2,49% от целия геном на COVID-19, от който 40,99% се състои от 12 различни фрагмента, произхождащи от различни щамове на HIV и SIV ретровируси. От друга страна - някои от тези 12 фрагмента изглеждат обединени. Забележително е, че ретровирусната част на тези региони, която се състои от 8 елемента от различни щамове HIV1, HIV2 и SIV, обхваща дължина от 275 съседни бази на COVID-19... Коефициентът на плътност на HIV и SIV в този регион на COVID-19 е 200/275 = 72,73%, което е значително. Голяма част от тези 16 екзогенни информационни елементи

съществуват в първите геноми на SARS

още през 2003 г. Въпреки това ние ще покажем как и защо новият регион, включващ 4 екзогенни информационни елемента на HIV1 и HIV2, при този вирус радикално се различава от всички щамове на SARS и при прилепите. След това ще сумираме фактите за възможния му произход." Двамата учени анализират малката област от 225 бази, които са общи за COVID-19 и batRaTG13, но напълно отсъстват във всички останали щамове на SARS. След това Монтание и колегата му проучват геномите на прилепи, за които се предполага, че са дали началото на сегашния вирус.

"В щама на batRaTG13, изолиран през 2013 г., след това секвениран през 2020 г., хомологичният профил на фрагмента на HIV1 от Кения през 2008 г. е идентичен с този на сегашния вирус - пишат те. - И накрая, ние изучихме най-новата генетична еволюция на щамовете на COVID-19, участващи в световната епидемия. Открихме значителна поява на

мутации в района на 225b

При вземане на проби от геноми показваме, че този ключов регион от 225b се развива много по-бързо от съответния цял геном." След което учените правят сравнителен анализ на гените на шипа на коронавируса и този на batRaTG13, натъквайки се на два необичайни факта.

"От една страна, вмъкването на 4 съседни аминокиселини в средата на шипа (шиповия протеин на коронавируса - бел. ред.), а от друга - ненормалното разпределение на синонимни кодони във втората половина на шипа.

Накрая вмъкването в този регион на ендогенни информационни елементи, идващи от гена на паразита Plasmodium Yoelii (свързван преди всичко с разпространението на маларията - бел. ред.), обяснява следвана стратегия при изкуствено модифициране на кодони в този регион на шипа."

След анализ на досегашните коронавируси учените посочват един регион, който е нов в генома на SARS-CoV-2. Според тях това предполага, че е екзогенно "допълнение". Нещо повече, Монтание и колегата му, стъпвайки на предишно изследване за следи от HIV и SIV във вируса, разширяват търсенето и се натъкват на още по-необичайни съвпадения. Страница след страница двамата педантично изследват различни щамове и показват защо новият SARS е толкова устойчив и различен - и сред причините са ключови следи от HIV.

Заключенията на учените са много, но основното е, че сравнителният анализ на гените на шипа на COVID-19 и batRaTG13 демонстрира

два необичайни факта:

от една страна, вмъкване на 4 съседни аминокиселини в средата на шипа, от друга страна, анормално разпределение на синонимни кодони във втората му половина. За Монтание и колегата му тази "стратегия" изглежда "изкуствена" с модифициране на съотношението между синонимни и несинонимни кодони в този регион.

На противоположното мнение е статията на Кристиaн Андерсен и колегите му "Проксималният произход на SARS-CoV-2", публикувана в Nature. Независимо от това екипът се е застраховал, че може и да не е така: "Геномните характеристики, описани в статията, могат да обяснят отчасти заразността и преносимостта на SARS-CoV-2 при хората. Въпреки че доказателствата показват, че SARS-CoV-2 не е целенасочено манипулиран вирус, в момента е невъзможно да се докажат или опровергаят другите теории за неговия произход, описани тук. Тъй като обаче наблюдавахме всички забележителни характеристики на SARS-CoV-2, включително оптимизираното RBD (мястото на свързване на вируса с човешката клетка - бел. ред.) и в подобни коронавируси в природата, не вярваме, че някакъв тип лабораторен сценарий е правдоподобен."

Тук идва най-важната част в изследването, което трябва да разгроми идеята за лабораторен произход: "Повече научни данни биха могли да променят баланса на доказателствата в полза на една хипотеза пред друга. Получаването на свързани вирусни последователности от животински източници би бил най-категоричният начин за разкриване на произхода на вируса."

Какъв е изводът? Дори учените, които "вярват", че щамът, предизвикващ COVID-19, не е лабораторен,

са си оставили вратичка

За съжаление с тази пандемия се случи една абсолютна аномалия сред световната научна общност. Учените забравиха завета на гении като Алберт Айнщайн и Ричард Файнман, а именно да са любопитни и постоянно да задават въпроси, да не работят с готови тези, а да търсят отговори, да правят експерименти и ако те не съвпадат с теориите им, да признаят, че са погрешни. Сега вместо любопитни и питащи, голяма част от учените станаха "вярващи" и "невярващи". Една част дори си присвоиха правото да се държат като болшевики, готови да съсекат всяко инакомислие или повдигане на неудобен въпрос.