Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Андон Балтаков
Андон Балтаков

Генералният директор е възмутен, че в предложение за изменение на медийния закон са включени мотиви на радиото, дадени за друг законопроект

СЕМ: Ще се опитаме да го разубедим

От 1 ноември да бъде предсрочно прекратен договорът му за управление, е поискал с писмо до Съвета за електронни медии вчера генералният директор на БНР Андон Балтаков.

Причината е проектозаконът за финансиране и управление на обществените медии, който в момента се обсъжда публично, обясни Балтаков пред “24 часа”. “Това не е проектът, одобрен от работната група. Опитват се да изкарат, че БНР стои зад този проект, но не е така. Най-ужасното е, че подменят текста, използвани са пасажи от мотивационното ми писмо за проектозакона и така уж БНР одобрява предложените текстове. Това е

тотална

арогантност

и наглост

Аз съм доста принципен човек и когато някой се опитва да ме манипулира, не мога да го толерирам”, каза още Балтаков.

Пред БНР той заяви: “Изключително съм възмутен от липсата на управленска воля за промяна в българската нормативна уредба, която да гарантира независимо и напълно свободно от политически вмешателства обществено Българско национално радио.”

По думите му в доклада на министър Боил Банов, с който се предлага проект на закон за изменение и допълнение на Закона за радиото и телевизията, е подменен текстът, одобрен от БНР. Основните промени, за които настоява общественото радио, са изключени от внесения текст, но под него стои одобрението на генералния директор на БНР, получено преди месец за друг законопроект, който не е поставен за обсъждане, обясни Балтаков в ефира на радиото и

поиска оставката

на министъра

на културата

Боил Банов.

“Става въпрос наистина за поставяне на фундаментите на обществените медии в България. 20 г. и повече обществото иска да има гарантирано свободни, независими обществени медии и продължаваме да шикалкавим и да правим чисто от административна гледна точка да се търсят вратички, за да могат да се оставят вратички. Затова в БНР в частност, не мога да говоря за БНТ, да могат да се прокарват политически интереси. Не мога да допусна това нещо”, казва Балтаков в радиоефира.

От Министерството на културата не коментираха с обяснението, че проверяват за кой законопроект говори Балтаков. Обясниха, че текстовете на законопроектите се подготвят от юристите в министерството.

“Надявам се

да размисли и

да оттегли

оставката си”,

каза председателят на СЕМ Бетина Жотева пред “24 часа”. Поисканото прекратяване на договора е от 1 ноември и тя обясни, че дотогава предстои СЕМ да се срещне с него, да разговарят и да го убедят, че нищо не е загубено. “Проектът все още е даден за обществено обсъждане и има много възможности за промени в него”, каза Жотева.

Три законопроекта за изменение на медийния закон се обсъждат в момента у нас. Първият от тях, който трябва да приложи европейската аудио-визуална директива, вече е одобрен от Министерския съвет. 

Вторият - за финансирането и управлението на обществените медии, е публикуван за обществено обсъждане на сайта на Министерството на културата. Той е написан от работна група, създадена със заповед на министър Боил Банов, в която влизат представители на СЕМ, БНР, БНТ, Министерството на финансите, Сметната палата и Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори (АБРО).

Има и трети законопроект, който се отнася до структурата на обществените медии. Работата по него обаче не е завършена и все още няма предложени текстове.

В него са заложени евентуални промени на мандатите на генералните директори - да станат от 3 на 5 години, както и на управителните съвети на БНР и БНТ. Основното е съветите да имат еднакъв мандат с този на генералните директори.

“Българският закон е несъвършен. След две години, ако аз си изкарам целия мандат, ще трябва да предложа нов управителен съвет. Той ще работи с бъдещия генерален директор”, обяснява Балтаков част от проблемите в сегашния медиен закон.

По третия законопроект работят представители на БНР, БНТ, СЕМ, медийни експерти и организации, както и различни министерства.