Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Някои оправдават жестокостта му към аристокрацията, но как да се обяснят изстъпленията му срещу невинни свещеници и селяни

Разпорежданията за мъченията и разстрелите - част от 50-томното му наследство с писма, заповеди и тезиси

Днес мнозина са убедени, че Ленин е идеалист, герой, който нарочно е сатанизиран. Че е проявявал жестокост единствено срещу дворяните и белогвардейците заради бруталността им към обикновените руснаци.

Дали обаче

това е така?

"Той трябва да бъде осъден за престъпления срещу човечеството, които нямат давност, държавна измяна, екстремизъм и тероризъм", смята Владимир Лавров от Института по руска история на Руската академия на науките. Според него

вождът налага социален расизъм и социален геноцид - унищожаването, включително и физическо, на буржоазията и дворянството, духовенството и старата руска интелигенция, на селяните - кулаци и казаци.

"Ако националсоциалистическата трудова партия на Хитлер проповядва национален расизъм и геноцид, Ленин проповядва социален расизъм и геноцид - смята Лавров. - Но и в двата случая милиони загинаха в резултат на политическата дейност на тези лидери, и в двата случая са извършени престъпления срещу човечеството, които нямат давност."

Историкът подробно е прегледал 50-те тома с тезисите и писмата на Ленин и стига до извода, че той подстрекава към тероризъм, екстремизъм и геноцид.

Неслучайно още на 1 февруари 1918 г. свети патриарх Тихон се обръща към болшевиките начело с Ленин:

"Опомнете се,

безумци, спрете кървавите кланета

В края на краищата това, което правите, е не само жестоко дело: това е наистина сатанинско дело, за което ще горите в ада!"

Според историка политическата дейност на Ленин е довела до смъртта на 15-19 милиона руски граждани. Според Сталин жертвите са 15 млн.

И ако някои оправдават Ленин заради жестокостите на аристокрацията, то как да се обясни неговото изказване на 9 август 1918 г.: "...да извърши безмилостен масов терор срещу кулаците, свещениците и белогвардейците; всеки съмнителен да бъде затворен в концентрационен лагер извън града" (Ленин, В. И. Пълна колекция, том 50).

"Безмилостно

изтребление

и не щадете Казан!", призовава вождът на 10 септември 1918 г.

"...Далеч не всички селяни разбират, че свободната търговия със зърно е престъпление срещу държавата - обявява Ленин на 19 ноември 1919 г. - "Произвел съм хляб, това е моят продукт и имам право да го продавам." Така мисли селянинът по навик, от стари времена. И ние казваме, че това е държавно престъпление."

През декември 1919 г. той

заповядва да се застрелят всички християни,

почитащи празника на свети Никола.

"...Глупаво е да търпиш "Никола", трябва да вдигнем ЧК на крака, за да застреляме онези, които не са се явили на работа заради "Никола"." Лавров публикува писмената заповед на Ленин до Съвета за отбрана във връзка с православния празник на 19 декември 1919 г.

За съжаление, той отива още по-нататък: "Колкото повече представители на духовенството и буржоазията успеете да застреляте, толкова по-добре!"