Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СНИМКА: pixabay
СНИМКА: pixabay

При пациентите с COVID-19 трябва да се следи нивото на насищане на кръвта с кислород дори при липса на тежки симптоми, за да не се пропусне най-важният признак за влошаване на заболяването, предупреждава ръководителят на терапевтичното отделение на израелската болница „Шамир Асаф А Рофе”, инфекционистът Галина Голцман.

Според нея е много важно да не се допуска развитието на хипоксия, която понякога започва асимптоматично.

За целта Голцман съветва да се ползва пулсов оксиметър - устройство, което дори в домашни условия измерва насищането на кръвта с кислород, предаде vesti.bg. 

„В медицината е известна т. нар. „щастлива хипоксия”, когато пациентът може да не забележи ниско насищане на кръвта с кислород и дори да се чувства добре. Ако насищането падне под 94, дори при нормално здравословно състояние, човек трябва веднага да постъпи в болница”, посочва Голцман.

При леки симптоми, лекарят съветва лечението на заразените с вируса да е като при обикновен грип - почивка, прием на топли напитки и, ако е необходимо, антипиретик на основата на парацетамол.

Същевременно Голцман препоръчва да се направи тест за коронавирус възможно най-скоро след поява на първите симптоми - кашлица, висока температура и загуба на обоняние.