Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Другата страна на историята с 8-годишната Анджи - майката на детето разказва за системен физически и психически тормоз, от който с дъщеря ѝ успяват да се отскубнат

Социалните потвърждават, че момиченцето е травмирано

Трогателната и тъжна история на баща, изгубил следите на 8-годишната си дъщеря, разказа “24 часа” на 22 септември. Николай Милованов, татко на Анджелина, потърси публичност за семейната сага между него и Цвета Калайджиева, с която 9 г. живели на семейни начала. И разказа как той отгледал детето, което изчезнало след уикенд при майка си, оттогава не може да го чуе дори и по телефона. Подал жалби в полицията, но без резултат.

Много по-заплетена и травмираща - за съжаление, най-вече за малкото момиче, което стои в центъра ѝ, се оказа тази семейна драма. Особено болезнена е тя и за майката Цвета, която на свой ред потърси “24 часа”, за да обясни как стоят нещата.

Преди 3 години Николай претърпял

битов инцидент,

който го оставил

в кома 45 дни

В нетрезво състояние той легнал върху кабел, който бил прегризан от домашния любимец и съответно оголен, описва тя. Тогава бившата му е до него неотлъчно. Наложило се да се хване и на втора работа, за да бъдат покрити всички разходи.

“Аз бях човекът, който го взе от болницата, защото единственият жив близък, който има, е неговият брат, а той не иска да го погледне. Борих се за него да го вдигна на крака, той не можеше да ходи, не можеше да говори, да се храни”, обяснява Цвета.

Тя учела за медицинска сестра, но в онзи момент се решила да прекъсне за година и да поеме грижите за Николай. Започнала втора работа в ресторанта на своята сестра Рая Кавалджиева. Грижите за малката Анджи били поети от майката на Цвета, както и от нейната леля. Случвало се Цвета да я води със себе си на работа, за да не се разделят.

Николай Милованов и Цвета Калайджиева прекратили своите отношения през лятото на 2019 г. През юни тя се изнесла окончателно от семейното жилище на квартира. Новият мъж до нея - Лъчезар, смята, че това е било евакуация. След битовия инцидент Николай, който и преди според разказите на Цвета прекалявал с алкохола, вече си правел коктейл и с лекарствата, които приемал заради комата и епилепсията, която развил. Случвало се да налита на бой на Цвета и пред очите на дъщеря им Анджелина, тогава едва шестгодишна, с ужас си спомня жената.

“Сметката днес ние я плащаме, защото психолози се трудят за това дете неистово”, казва Лъчезар.

Още в началото на март Анджелина започнала да изпада в истерия и да отказва да ходи при баща си.

Молела се на

майка си да не я

води и плачела

Цвета опровергава категорично твърденията на таткото, че не го е уведомила, че дъщеря им ще остане при нея след въвеждане на извънредното положение през март т.г.

“Детето започна постепенно да губи желание за какъвто и да било контакт с него. Тя само като се спомене, че трябва да ходи при баща си, и изпада в ужас”, твърди майката на Анджи.

Цвета се срещнала с Николай в жилището му преди 15 март. Тогава тя все още не знаела за случващото се с дъщеря им. Още от вратата Цвета видяла неприветливата обстановка почти година след като се изнесла от общото им жилище.

“Тотална разруха. Ти влизаш в едно някога приличащо на дом жилище. А сега - като свърталище на клошар, без да преувеличавам”, описва какво е заварила Цвета.

Откакто живеят в село Велчово, малката Анджи ходи на психолог. Майка ѝ се свързала с

център за

подпомагане

към социалните

служби в Троян,

за да се работи

с детето

Дълго време малкото момиче не признава дори пред нея за изживения тормоз. Събуждала се от сън с крясъци и плач.

Пред “24 часа” социалните служби потвърдиха, че с детето се работи и то не искал да вижда баща си.

Момиченцето било силно травмирано, обясниха експертите.

“Детето беше пред счупване на психиката, но те успяха да го върнат. Трябваше да ѝ дадем време да разкрие какво чувства, за което големи заслуги имат психолозите, които работят с Анджи от няколко месеца", обяснява и Лъчезар.

Анджелина разказала на майка си и новия ѝ мъж, че баща ѝ я е удрял, когато е бил пил. Малкото момиче тайно гледало снимки на Цвета в телефона си и когато Николай разбрал за това, я ошамарил. Детето признало и че често

било заключвано

в жилището

в жк “Дружба”.

“Тя ми каза, че по 7-8 часа стояла заключена и когато сама си приготвяла сандвич или принцеса за хапване, баща ѝ пиян още от вратата изяждал всичко, което му е насреща. Събуждал я късно през нощта, когато се прибирал”, разказва Лъчезар.

Учителите от 68-о СУ “Акад. Никола Обрешков”, в което момиченцето започнало първи клас, се оплакали на майка ѝ, че заспива в час и не може да се концентрира.

Лъчезар Петров твърди, че няма истина и в твърденията на Николай, че бил заплашван от него. Заплахи имало, но от таткото към дъщеря му - пращал ѝ есемеси, в които ѝ обещава, че тя

“ще реве с

кървави сълзи”,

защото го е

предала

Казва ѝ още, че вече не му е дъщеря и не носи неговата фамилия.

“Аз много защитавах неговата позиция, дори сме се карали с Цвета затова. Веднъж аз вдигнах телефона и го помолих да направи нещо по въпроса с това дете. Най-много съжалявам, че Анджи не успя да намери в детското си сърце сили да го отвори за пореден път и да прости на баща си”, казва с тъга мъжът до Цвета.

Тя добавя, че също подкрепяла Анджи да поддържа контакт с татко си. Отначало настоявала дъщеря им да му вдига телефона, тя самата разговаряла с Николай. Сега определя това като голяма грешка от нейна страна. До днес детето получава много съобщения от татко си и през нощта, и през деня. Майката определя това дори като телефонен тероризъм.

Лъчезар и Цвета питат защо Милованов не търси правата си по законов път, а обикаля медиите, за да вдига шум. Двамата смятат, че показността, която Николай иска, създава “социална буря”.

Майката на Анджи разказва, че Николай блокирал нейната симкартата, която била на негово име, за да изглежда пред полицията, че тя не му вдига. Лъчезар твърди, че за полицаите от 8-о РУ в жк “Дружба”, Николай Милованов е стар познайник с пиянските си прояви и хазартната си зависимост. Точно заради това и двамата смятат, че не трябва да му се дава поле за изява.

“Не може един луд да ни прави всички луди”, категоричен е мъжът.

Така се случило, че докато Цвета четяла историята на Николай в “24 часа”, детето познало татко си и себе си по снимките. “Мамо това не съм ли аз, не е ли тате?”, възкликнало то.

“Тя вече чете и за голямо съжаление, тази статия тотално му отряза пътеките към нея”, обясняват Цвета и Лъчезар.

Те споделят своята история, първо, за да опровергаят Николай, и второ, защото според Лъчезар

има много жени

в позицията

на Цвета

Такива, които предпочитат да понасят юмрука в лицето си, само и само да съхранят децата си.

“Живеят в компромис, без да осъзнават едно - най-грешното е да правят компромис с насилника, а по този начин осакатяват поколението си”, казва той.

Анджи трудно приела новата бащинска фигура в своя живот. Лъчезар казва, че няма защо да насилва нещата. “Няма по-чисто от детското съзнание. Ако ме приеме - приеме, аз съм готов да поднеса нужните условия, в които тя да се развива”, обещава той.

С въвеждането на извънредното положение Лъчезар предложил на Цвета да се преместят с Анджелина в с. Велчово. За решението им бащата на момиченцето Николай Милованов е информиран своевременно и не изразил възражения, категорични са двамата.

По това време майката на Анджи вече била бременна с първото им общо дете с новия ѝ мъж. Сега те имат син на 4 месеца. Във Велчово живеят в двуетажна къща с голям двор, където събират шестчленното си семейство. Лъчезар има две деца от предишна връзка - дъщеря на 10 и син на 9 г. Новата учебна година за Анджелина и големия син на Лъчезар започнала в едно и също училище в Троян.

Факсимиле на публикувания текст от 22 септември
Факсимиле на публикувания текст от 22 септември
Заплахите на бащата към малката Анджи
Заплахите на бащата към малката Анджи