Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

За св. Потит - другият светец, чиито мощи ни бяха предадени като дар, се знае сравнително по-малко. За него обаче всички източници са категорични, че е роден в град Сердика в Тракия, която станала римска провинция през 107 г. след завладяването й от император Траян. Св. Потит е живял през IIІІ век и е починал около 160 г. Писание от IХ век го представя като красив юноша, който израснал в богато езическо семейство, но след това приел християнството. С новата си вяра му се дала сила да изцелява хора.
Източниците говорят за различни чудеса, извършени от този светец. Той изцелил от обладалия я демон дори дъщерята на император
Антонин Пий


След това заради вярата си младежът бил подложен на поредица от страшни изпитания. Първо го хвърлили на лъвовете, но те останали послушни като котенца пред него. След това го пуснали във врящо масло, но той излязъл невредим и оттам. Накрая, за да го убият, римските войници били принудени да му отрежат главата.
По този начин славата на светеца, роден в древна София, станала толкова голяма извън родните му земи в империята, че дори 1000 години по-късно италианците го припознали като свой. За тях името на родния му град Сердика напомняло на Сардиния и те погрешно го обявили за италианец. Около 1500 г. местни предания твърдят, че неговите мощи са открити в Италия. И докато у нас той е почти непознат, дори в наши дни светецът е обявен за покровител на няколко града на Апенинския полуостров. Той се почита от църквата на 14 януари и в цял свят, като в негова чест се организират и различни културни прояви.