Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Николай Малинов напусна БСП през 2014 г. заради несъгласие с политиката й по отношение на Русия.
Николай Малинов напусна БСП през 2014 г. заради несъгласие с политиката й по отношение на Русия.

Бивш военен министър при Луканов я създал през 2009 г.

Сега я ръководи ексшеф в СДВР, отнел лиценза на “Ипон” на Бойко Борисов

На същата формация русофилът подари марката “Коалиция за България”, което доведе до скандал с БСП

Слабо известната партия "Възраждане на Отечеството" ще поеме политическите функции да представлява идеите на Национално движение "Русофили". Това се разбра от думите на подалия оставка негов председател Николай Малинов, който бе обвинен в шпионаж в полза на Москва точно преди година.

Развитие по делото няма. Но той продължава с русофилската си дейност. До Нова година се очаква да оглави "Възраждане на Отечеството".

Тя е основана през 2009 г. от генералски среди

– Националното сдружение на клубовете на запасно войнство "За честта на пагона" и Сдружение "Зелен алианс". Неин учредител и пръв председател е бившият министър на отбраната във второто правителство на Андрей Луканов армейски генерал о.р. Йордан Мутафчиев, който по-късно е посланик в Северна Корея (1993-1997).

Армейски генерал о.р. Йордан Мутафчиев бе първият председател на Възраждане на Отечеството след основаването на партията през 2009 г.
Армейски генерал о.р. Йордан Мутафчиев бе първият председател на Възраждане на Отечеството след основаването на партията през 2009 г.

Лидер на партията е бившият началник на служба "Полиция" в СДВР Емил Миланов, по чието време е отнет лицензът за охранителна дейност на основаната от Бойко Борисов фирма "Ипон". Експолицаят е секретар на Национално движение "Русофили", така че двамата с Николай Малинов са работили в тясно сътрудничество и до момента. Може би затова той е толкова убеден, че ще оглави партията на конгреса й, въпреки че би трябвало да участва в избор.

На същата организация обвиненият в шпионаж в полза на Русия

подари марката “Коалиция за България”

преди изборите през 2017 г. Така предизвика скандал с БСП, която смяташе, че новият съюз, в който влиза и АБВ на Румен Петков и Георги Първанов, ще открадне от електората й. В крайна сметка подобно нещо не се случи.

Според устава на "Възраждане за Отечеството" тя е националноотговорна патриотична формация. Никъде в регистрирания в съда текст не се говори за русофилство, но от думите на Малинов се разбра, че отсега нататък ще се набляга и върху него.

"Изключително много държа на надпартийния характер на движението.

12 години съм понасял и ударите,

и съм завоювал победите, за да стане то фактор в обществото, благодарение на своята надпартийност – обясни Малинов пред "168 часа". – НД "Русофили" се превърна във фактор в обществото, преди това беше в левия ъгъл на обществото. Подавам оставка, защото ще участвам в партиен проект, който да надгради русофилството."

Причината да се включи в генералската партия била променената обстановка. Според Малинов русофилството страда само заради своите изяви – провеждане на концерти, фестивали, събора на язовир "Копринка".

Русофилите провеждат ежегоден събор на язовир "Копринка".
Русофилите провеждат ежегоден събор на язовир "Копринка".
"Цялата

тази дейност беше ударена като дисидентска

и затова трябва да има политическо представителство, за да се защити русофилството", добави обвиненият в шпионаж.

Той е категоричен, че политиката и културната дейност не трябва да се смесват. Негови съратници регистрирали марката "Русофили", за да създадат такава партия, но той с нотариална покана ги информирал, че така не може да се учреди политически проект.

Русофилството по думите му не се изчерпва само с любовта към руската култура и традиции, то било по-широко – включвало

традиционните православни ценности,

многополюсния свят и силната държава. Просто чрез партия щял да се бори с други средства за същите ценности.

"Това са процеси, на които им трябва време, за да катализират особено при липсата на категоричен микрофон", смята Малинов. Той очаква в проекта да се включат и хора от БСП, но най-вече непартийните членове на движението, които не членуват в политическа формация и искат да продължат своето русофилство в политическото пространство. Както и тези, които не са доволни от защитата на своите ценности в своите партии. Най-вече обаче от негласуващите.

Социалистите не се притесняват особено много от подновения проект. "Нищо няма да направят. Със сигурност няма да ни откраднат електорат. То се видя предния път, когато се опитаха да откраднат марката "Коалиция за България", коментираха от "Позитано" 20.

Николай Малинов не вижда съвпадение между своята заявка да влезе отново в политиката и изгонените по обвинение за шпионаж руски дипломати.

"Моите действия бяха преди това, нямат връзка. Това, че

някой пречи на

военнотехническото сътрудничество

между България и Русия, е друг въпрос. Все ще се намери кой да ремонтира самолетите. Българските мигове трябва да летят. В момента ремонтираме американски вертолети МИ. Ще го прави някоя друга натовска държава", коментира още той. И добави: "Не съм специалист по шпионските работи, колкото и да се опитват да ми обяснят, че имам нещо общо."

Но със сигурност е много свързан с Русия. Два месеца след ареста му миналата година, докато той беше със забрана да напуска страната, прокурор му разреши да замине за Москва. Там президентът

Владимир Путин му връчи Ордена на Дружбата,

чието парично изражение е 2,5 млн. рубли (около 70 хил. лева). Наградата се връчва за "особени заслуги за укрепването на мира, дружбата, сътрудничеството и взаимното уважение между народите".

По същото време по думите на Малинов

прокуратурата е проверявала

240 структури

на "Русофили", които обединяват 35 000 души в цялата страна. Основната причина според него за атаката е програмата за създаване на международно русофилско движение.

С тази задача ще се заеме бившият заместник-председател на парламента от квотата на "Атака" Явор Нотев.

Самият Малинов е бивш член на БСП и дори депутат за кратко. Той напусна столетницата през 2014 г. заради несъгласие с политиката й по отношение на Кримския въпрос.

В онзи момент Кристиан Вигенин - външен министър от квотата на БСП в правителството на Пламен Орешарски, изрази

несъгласие с руската позиция

и отказа подкрепа за референдума за присъединяването на полуострова към Русия. "За нас това е неприемливо. Предстоящият референдум за бъдещето на Крим не е признат нито от украинските власти, нито от ЕС и неговите партньори – коментира Вигенин. - Затова той сам по себе си може само да констатира някакви реалности на място, но не и да бъде основание за присъединяването на Крим към Руската федерация. ЕС категорично няма да признае такова решение, защото на практика това би означавало насилствена промяна на границите."

Въпросът е обсъждан и в Националния съвет на БСП, където Малинов е в малцинство да се подкрепи руската страна.

Преди да напусне соцпартията, той издава за известно време и вестник "Дума", както и дълги години е

отговарял за рекламната дейност

по време на предизборните изяви на столичната градска организация.

Издигането си в йерархията дължи на бившия комсомолски лидер Енчо Москов, с който и досега е в отлични отношения и който досега е почетен председател на движение "Русофили".