Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Президентът Румен Радев
Президентът Румен Радев

От Лиляна Клисурова

Не се меся в делата на никоя партия, но и не допускам никой да се меси в моите дела. Това каза президентът Румен Радев пред журналисти на въпрос за намека на бившия шеф на кабинета му Калоян Методиев, че държавният глава е по-близо до вътрешната опозиция, отколкото до ръководството на БСП. Предпочитам Боровец пред Правец, заяви преди ден Методиев.

Като президент моята грижа е да пазя достойнството и перспективата за развитие на всеки млад човек, заяви Радев на въпрос за освобождаването на Методиев.

Никога не съм снемал своята подкрепа от г-жа Нинова и продължавам да я подкрепям в усилията й да превърне БСП в силна опозиция, защото без силна, обединена и конструктивна опозиция всяка демокрация залинява, каза Радев.

Политическият дневен ред е толкова наситен, даже критичен, че не можем да си позволим точно в този момент да го разпиляваме с каквито и да е кадрови въпроси, допълни държавният глава.

По повод думите на бившия му шеф на кабинета, че е напуснал, защото имат различия в конституционните промени, Радев заяви: Няма как да има различия, всеки в президентството спомага за реализацията на моята политика.

Що се отнася до конституционните промени и това, че те трябва да бъдат обсъждани първо с партии, виждате, че най-голямата партия внесе недоносче конституция, подигравка към правото, допълни той. Затова той избрал друг подход - първо разговор с академичната общност за идентифициране на проблемите, разговор с неправителствени организации и граждани как вижда обществото необходимостта от тези промени, разговори с експерти и всички институции, и на следващ етап разговор с партиите, за да можем това, което внася, да мине през парламента. Стигнахме друг етап на доверие поради протестите и поради изчерпването на лимита на доверие в този парламент в момента нямам основание да внасят предложенията си за промяна в конституцията, каза Радев. И обясни, че ще ги внесе, когато парламентът добие легитимност.

Запитан дали има критики към БСП, Радев обясни, че критиките му са към тези, които управляват. Когато БСП вземат властта, ще критикувам там, където виждам, че не се върши работа, допълни той.

Президентът се срещна с учени от институтите по микробиология, биология и молекулярна биология към БАН. Кризата показа, че трябва да имаме учени на високо ниво, че опитът и знанията трябва да се надграждат всеки ден, а това означава държавен ангажимент и инвестиции, каза Радев пред учените.