Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

28 септември 1987 година. Русе, площад „Свобода”. Работнички от общинската фирма „Паркстрой” организират първият открит уличен протест по време на комунистическия режим. Той бе срещу бездействието на властта по отношение на продължаващото с години обгазяване на града от румънския химически завод в Гюргево. Медиите тогава позорно мълчаха. Нямаше сто телевизии и хиляда вестника. Имаше една партия, предходник на днешната БСП, чиято „ръководна роля” бе закрепена в чл. 1 на конституцията. Днес тази партия е обявена със закон за "престъпна организация".
Шест жени: Цонка Букурова, Вяра Георгиева, Дора Бобева, Стефка Монова, Евгения Желева и Албена Велкова организират протеста и повеждат след себе си 500 протестиращи. Сториха го, защото на 23 септември властта изкара на площада стотици деца за тържественото им приемане в Димитровската пионерска организация „Септемврийче“. Те трябваше да станат „пръв помощник и резерв на партията“ като произнесат клетвата: „Аз, димитровският пионер, тържествено обещавам да се боря всеотдайно за делото на Българската комунистическа партия, за победата на комунизма”.
Денят 23 септември не е бил избран случайно.Той е свързан със зловещо събитие в българската история – организираният от Москва антибългарски комунистически метеж през септември 1923 година. Друг е въпросът защо днешните софийски протестъри избраха за своето "Велико народно въстание" същата дата. И какво послание отправиха с това. Но на този въпрос ще отговорят избирателите на 28 март 2020 г.
.


На 23 септември 1987 г. над Русе се стеле отровна мъгла. Медицински екипи оказват първа помощ на припадналите деца. Но червената пасмина не отменя тържеството.
След пет дни шест работнички преодоляват страха и излизат на протест. След няколко месеца протестът стана масов. Роди се опозиционното „Движение за самозащита на Русе”.След две години и центърът на София се изпълни с протестиращи, които скандираха: "Демокрация!", а в средата на ноември 1989 г. вече изкрещяхме: "Долу БКП!", "Долу чл.1"
На 28 септември 1987 г. русенци ни призоваха да вземем в ръце живота си и да се самозащитим от БКП. Защото от комунизма нямаше кой да ни освободи. Тая работа трябваше да я свършим сами. Друг е въпросът как я свършихме.И защо днес има слепци, изживяващи се като "протестъри", които нищо друго няма да направят освен че ще помогнат на БСП и нейните политически "патерици" да се върнат на власт.
Русе, помним! И няма да допуснем БСП да се върне на власт!В България няма да има премиер с име Корнелия!