Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Жена минава покрай магазин за маски във Виена.
Жена минава покрай магазин за маски във Виена.

Живеем с феноменални личности, честно. Хвърлете най-бегъл поглед в медиите и социалните мрежи и ще видите, че освен от футбол и политика вече една огромна група хора се произнасят за коронавируса и мерките за защита като топвирусолози със сериозни научни степени. Тече някакъв безумен спор за и против маските за лице, но забележете - водят го предимно хора без квалификация. Колко опасни били, как вирусът си минавал през тях, как е цяло чудо, че сме още живи всички, които ги използваме. Да, те са неприятни, но има ли друг начин в помещения с много хора? Ако се отърсим от емоцията и забравим, че сме топспециалисти по всичко, ровейки в историята, ще открием интересни неща. Маските са се ползвали още от чумните и холерните епидемии. Всички илюстрации на хора с нахлупени качулки с дълги носове всъщност са маски.

Бръснари, лекари, всички, които са извозвали труповете, са ги ползвали. По време на Руско-турската война медиците и сестрите също са се пазели с маски. По време на соца маските за лекарите бяха задължителни. Който не носеше, глоба от ХЕИ 5 лева.

Само на хирурзите в операционните се изваряват, останалите си ги носеха по цял ден. Как са оцелели всички тези медици столетия наред? Със сигурност като не са се вслушвали в топразбирачите по всичко.

Вместо да водим този безумен спор, има няколко наистина важни въпроса, които, ако бяха решени, щеше да ни е по-лесно, а не като зайци на светофар да чакаме втората вълна. Слава Богу, още не е късно.

Първо, стана ясно, че ултравиолетовите лампи успешно убиват вирусите и могат да се монтират в училища, метро, големи зали и учреждения. Някой от НОЩ обаче каза, че щяло да е много скъпо. Скъпа щяла да е и смяната на обществените и училищните тоалетни с клекала. Нови изследвания с динамика на флуидите показват - ползването на сегашните обществени тоалетни в условия на пандемия е опасно, защото струята се връща обратно към човека, наситена с вирусни частици, ако предишният е носител на вируса. Шлемовете за учителите сигурно също са скъпи, затова с тях носовете им са открити.

Да, всичко струва пари. Но дали е скъпо? Лечението на болен по-евтино ли е? Колко пъти по-скъпа е клиничната пътека? Колко струва човешкият живот? Длъжни ли са медиците да издържат всички тези издевателства?

Вирус има и той не е като обикновения грип. Много по-опасен е. Да, той се използва по отвратителен начин за различни интереси, но вирус има и трябва да се пазим. Засега други начини освен тези, плюс хигиената и дистанцията няма.