Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Колкото по-далеч от София са, толкова повече не вярват на коронавируса

Както си разсъждавах за проблемите на актуалната политика онзиден, си праснах главата в една табела на входа на железарията в Каварна. Табелата висеше на един канап от горната рамка на нивото на челото – няма как да я пропуснеш, освен ако влизаш на четири крака. На табелата пишеше: “Не влизайте без маска! И не повече от двама!”

Рекох си – ето един гениален каварненски почин. Така трябва да се слагат табелите навсякъде! Но като надникнах, какво да видя – не двама, а четирима. И нито един не носеше маска. Отсреща в пазара бе същото –

никой не си връзва поне едно парцалче на физиономията!

И ако тук-там все пак срещнеш примерен гражданин, той или е софиянец, или е пенсиониран англичанин, който си е купил имот, за да посреща Джулая, тъй като на Острова не са и чували за подобен празник.

Бавно навлизат европейските ценности в прованса. В София вече 90 на сто от населението слагат маски, в Самоков – 50 на сто, после 40, 30, 20 и така нататък до кръглата нула. Затова според мен дългоочакваната “втора вълна” на коронавируса ще обърне посоката – от провинцията към центъра.

Народът все още не е 100 процента убеден, че трябва да се предпазва. И как да е убеден, когато, мине не мине ден, и по телевизиите някой любим политик твърди, че от маските няма никаква полза и че всичко е шашма. През лятото един човек от Добрич ме попита: “Ти имаш ли познат, който да го е преболедувал? Щото аз нямам.” Като му казах, че аз пък имам, не повярва – айде бе! Но пък напоследък Добрич, а не София се оказа в забранителния списък за Германия.

Хората имат правото да са объркани, защото

всеки ден чуват разнопосочни компетентни мнения

Онзиден чета едно интервю на проф. Коста Костов със заглавие “Хората трябва да спрат да вярват на знахари и врачки”. Цитирам:

Когато настояваме за физическа дистанция, маски и дезинфекция, ние всъщност казваме с емпатия: съхранете здравето си, докато нарасне общият имунитет. Носенето на маски и дистанцията играят ролята на ваксина, защото редуцират голяма част от вирусния товар, който постъпва през дихателните пътища, и така или не боледуваме, или боледуваме по-леко и изграждаме имунитет.

Ето какво твърди обаче в интервю друг виден специалист - доцент Атанас Мангъров:

Няма никакъв смисъл от тези маски освен психологически. Освен това тези маски създават измамното чувство, че сме защитени…

И в друго интервю: Доказано е, че тези, които носят саморъчно направени маски, могат да се заразят три пъти повече от тези, които не носят маски.

Това вече е ново двайсет! Къде по-конкретно е доказано? Дай източника! Но според мен

това разминаване на видните специалисти у нас го има и в световната наука

Например американският Център за контрол и предотвратяване на заболяванията ту препоръчва маските, ту не ги препоръчва, ту скъсява разстоянието на заразата, ту я увеличава.

Световната здравна организация пък ту забранява хлорохина, ту го разрешава, ту пак го забранява.

В САЩ въпросът е силно политизиран – републиканците искат колкото се може по-скоро да отворят дребния бизнес и затова раздуват ползата от маските. Демократите искат икономиката да е замразена поне до 3 ноември, когато са изборите. Лицемерието е пълно. И у нас се забелязва подобно нещо.

По-активните русофили, които следят руските патриотични сайтове,

категорично отричат и маските, и пандемията.

Ето една новина от юли, която би трябвало да докаже ползата:

Две фризьорки от Мисури са обслужили общо 139 клиенти и 6 колежки, преди да разберат, че и двете имат COVID-19. За щастие, те не са заразили никого. И двете са носили маски. Тази новина е потвърдена от здравния отдел в Спрингфийлд, Мисури, така че би трябвало да е истина https://www.livescience.com/

hair-stylists-infected-covid19-

face-masks.html.

Вероятно най-нашумелият наш специалист по темата е професор Тодор Кантарджиев. В едно от интервютата си той каза, че дори маската да не спре вируса, със сигурност намалява “вирусния товар” на заразата, а това може да означава много по-леко протичане на болестта и дори пълна липса на симптоми. В отговор доцент Мангъров коментира, че професорът трябва да се върне в първи клас. На кого да вярваме?

Ровейки нета, аз намирам само статии и доклади, които потвърждават думите на професора.

Например през май в. “Ню Йорк Таймс” публикува статия от двама изследователи на коронавируса със заглавие “Важното не е дали сте били изложени на вируса, а колко”. (https://www.nytimes.com/2020/ 05/29/health/ coronavirus

-transmission-dose.html). В нея подробно се обяснява, че малко на брой вирусни частици не могат да ви разболеят – имунната система ги унищожава преди това.

Пълна защита няма, но полза има. Вярно, самият вирус е много по-малък от порите на тъканта, но той не може да хвърчи. Пренася се от аерозолна капка, а тя не минава през двата слоя плат. Редица проучвания показват, че пациенти с COVID-19 с по-висок “вирусен товар” изкарват болестта много по-тежко. “Не е съвсем доказано, но, изглежда, по-високите дози на заразата водят до по-висок вирусен товар, а по-високият вирусен товар означава по-патогенен клиничен курс”, твърди д-р Дан Барух, директор на Центъра по вирусология и ваксини към Харвардския университет.

Същото твърди и статия от група специалисти в Журнала по обща вътрешна медицина: “Маските не само защитават другите от COVID-19: Те намаляват заразата със SARS-CoV-2 и защитават този, който ги носи” (https:// link.springer.com/article/

10.1007/s11606-020-06067-8).

Мога да дам още много подобни линкове. Изводът е, че

маската спасява живот, а отказът

от маска убива

Остава някак си да се убеди населението, защото иде втора вълна и най-вероятно у нас ще бъде като през пролетта в Италия, Франция, Великобритания. Модата винаги идва от запад, макар и със закъснение.

Що се отнася до железарията в Каварна, ето една печеливша бизнес идея – слагате на входа един автомат за вафли и шоколади, зареден с маски. Разбира се, със сериозна търговска надценка. Стига толкова, тичам да го патентовам.