Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Защо плагиатстват фаталната грешка на БСП през 2009 година?

Ако бяхме държава като хората, щяхме да уважаваме прецедента. Например през 1990 г. за Велико народно събрание (ВНС) се гласуваше с паралелна смесена система – 200 депутати бяха избрани с партийни листи, другите 200 с мажоритарен вот в 2 тура. Накрая всички бяха доволни освен болните от щръклица.

И нищо не пречеше тази система да си остане и занапред. После обаче на елита му се стори, че няма смисъл пак да си разваля комфорта. И макар че никакво ВНС не се задаваше на хоризонта, той записа в Изборния кодекс, и чу тогава ще се гласува само за партийни листи. Да спи зло под камък.

Сега обаче тече цветна революция и ГЕРБ се е усъмнил в народната любов. За да покаже колко е щедър, пак предлага смесена система - половината велики депутати ще се избират персонално, поотделно и един по един. Но този път – само в 1 тур.

Не знам кой ги излъга, че един тур е по-добре от два тура. Не им се плаща по 2 пъти на малцинството?

Какво стана с пословичната

им щедрост?

Или може би смятат да въведат смесена пропорционална система като в Германия? Ако да, това също е грешка. Тази система е доста засукана, неразбираема за хуманитарните науки. А който я разбере, ще е възмутен, защото освен всичкото е подла.

Ако пък ще е пак паралелна смесена система, т.е. двата вота ще са отделно един от друг като през 1990 година, то

и тогава някой е мушнал на ГЕРБ глупавото хапче

Това не е нито САЩ, нито Великобритания. Тук за парламента се съревновават поне 8-10 партии и вотът се раздробява на малки парченца. Това значи, че победителят в един единичен вот може да печели с едва 10-15 на сто от гласувалите в своя район.

Едва при втория вот избирателите се консолидират около двамата лидери и той печели района с представителните 50 процента и отгоре. Какъв депутат си, ако са те избрали само 10 на сто, а другите 90 на сто не те харесват?

През 2009 г. БСП направи точно тази глупост и до днес съжалява. Тя въведе най-извратената смесена избирателна система на планетата. В другите държави със смесени системи поне половината депутати се избират мажоритарно. Само у нас на БСП й се откъснаха от сърцето едва 31 от общо 240 мандата. С това тя показа, че е най-големият циция към своя народ на планетата.

Естествено, че при толкова малък брой местенца мажоритарният вот се губи някъде в тлъстите гънки на партийните листи. И този, който е във възход, печели всичко. Така и стана. ДПС взе своите гарантирани 5 мандата, възходящият ГЕРБ – останалите 26, а БСП остана с пръст в уста. И повече не го извади.

Разбирам да не съм ги предупредил. Предупредих ги, и то многократно! Обаче явно вярват на своите си "експерти", които са специалисти да се препъват по 1000 пъти в един и същ камък. Те са като екстрасенси, които някак си

усещат паранормално

какво очаква

от тях лидерът

и му го поднасят. Така всички се лъжат взаимно.

Само в едно от онези 26 места ГЕРБ имаше над 50 процента от вота. Затова не се знае как биха се развили нещата на втория тур. Според мен Доган щеше да удари едно рамо и БСП щеше да вземе още поне 5-10 мандата.

Първата грешка на управниците е да смятат, че народът е тъп и не усеща, когато го мамят. Напротив, народът всичко усеща! Той иска поне малко повече власт над политиците, поне отчасти да е суверен в тази държава. Обаче партиите винаги му показват ядец. И като не му дават да си избира представителите поотделно, народът наказва партиите като цяло. Неслучайно през 2009 г. мандатите на БСП от 82 рухнаха на 40. А при вот в 2 тура можеше да са 50.

Да не забравяме, че тогава ГЕРБ не получи мнозинство, и направи скърцаща коалиция със сините. Ако БСП имаше само още 5 мандата, играта щеше да е различна. Но не би. Беше това, което беше, а именно БСП загуби шансовете си за следващите 10 години и сега си играе на цветни революции.

Подведена от своето хитруване, БСП вече 11 години подсмърча покрай властта като кебапчийско куче. Като не ме послушаха тогава, хак им е. Дали сега ГЕРБ не е мотивиран от успеха си през 2009 година? Ако да, значи не схваща, че времената са други.

Тогава ГЕРБ бе в мощен възход, днес е в глуха защита

Тогава Б. Б. имаше непобедима харизма, днес не е толкова сигурно. Да не се окаже, че същата рецепта работи в обратната посока?

Вече се изложи с жалкия проект за нова конституция, който вместо да дава повече власт на народа, му я отнема. И дава още повече на елита, който и без това така се е натъпкал и оял от власт, че му излиза от носа и от ушите. Ако сега направи лошо впечатление и с избирателната система за ВНС, спукана му е работата.

Казах ли, че това население не спи, а следи много бдително? То всичко вижда. То например забелязва отровната идея един и същ незаменим политически великан да се кандидатира хем в мажоритарен район, хем начело на пропорционална листа. А защо само в една? И без това имаме една хубава традиция тежкарите да водят по две листи. Защо не хем в 2 листи, хем в 2 мажоритарни района, а после и за евродепутат? Така един вожд ще осемени половината електорат подобно на Чингис хан, чиито гени се откриват в поне 20 народности в Евразия. За щастие на ГЕРБ ДПС обеща да погребе изгледите за Велико народно събрание. Но тогава

агонията на цветната революция може да продължи до март или април

Значи ако не ВНС, трябва да се измисли нещо друго. Няколко пъти писах какъв е силният ход на Бойко Борисов – чист и свят мажоритарен вот в 2 тура, какъвто народът вече поиска категорически. Приемете ли го – веднага подавам оставка. Ако не – значи вие сте враговете на народа. Хайде да видим как ще се отрази това на изборите!