Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

"Купи бонбони на гаджето си и говори с нея в деня преди да изчезне, правеше си и други планове", спомня си майка му Тони

Над 50 души са в неизвестност от началото на 2020 г., най-уязвими са хората над 60 години

"Дари, моят син, е най-добрият ми приятел в живота. Светлината и усмивката му ще греят от небето и никога няма да угаснат."

Това пише в своя фейсбук профил Цецо Лазаров - баща на открития обесен студент от Академията на МВР Дарин Лазаров. Съдбата на младежа беше обвита в пълна мистерия, след като той изчезна на 26 август. Единственото, което близките му тогава знаеха, е, че колата му е открита в района на Окoлoвpъcтния път нa Coфия, близo дo oтбивкaтa зa "Дpaгaлeвци". В автомобила му властите нaмepиха само смаpтфона мy, но нe oткpиха cлeди oт нacилиe.

За последно 22-годишният Даpин беше видян от свои пpиятели в Самоков, където заедно с тях бил на кyпон. Оттам той си тpъгнал с кола към София, където следите му се губят. Познати на момчето не спираха с апелите в социалните мрежи за помощ в откриването му. За съжаление,

развръзката не

беше никак добра

Лазаров беше намерен обесен на 7 септември, което шокира всички негови близки.

"Неочаквано за нас и неприсъщо за него", определят случилото се роднините му.

В дните преди да стане ясна съдбата на Дарин, близките му се колебаеха между няколко сценария. Никой от тях обаче не включваше самоубийство, тъй като преди това той не е давал индикации, че може да извърши подобно нещо. Те все още не могат да повярват, че момчето само е посегнало на живота си.

Пред майка си Тони той никога не е споделял да има някакви проблеми, които да го притесняват изключително много. Самата тя също не е усетила нещо смущаващо в поведението му, за да му предложи да тръгнат на психолог. Изчезването му пък било абсолютна изненада за всички, които го познават, тъй като досега никога не се е случвало.

За сина си Тони казва, че винаги бил усмихнат и весел. Същото виждали и най-добрите му приятели. Никой от тях не може да каже, че Дарин някога е бил тъжен и в депресия. Щастлив изглеждал и преди фаталния ден. Казал пред майка си, че се е свързал с приятелката си и й е купил бонбони. Вечерта отишъл на купон с приятели в Самоков. Малко по-късно си тръгнал, а оттогава следите му се губят. На партито също не изглеждал притеснен, даже напротив - забавлявал се както обикновено,

пускал шеги

и бил в много

добро настроение

Правел планове и за следващите дни, което тотално противоречало на самоубийството.

Останалата част от групата, с която се видял в Самоков, отхвърлят вероятността момчето да е посегнало на живота си след голямо количество алкохол. По думите им на събирането Дарин категорично отказал да пие, тъй като бил с колата си и по-късно трябвало да шофира. Самият той бил изключително изряден в това отношение. Все пак учел в Академията на МВР в София. Да стане полицай, мечтаел още от малък. Веднага след като приключил със средното образование, решил да сбъдне мечтата си. Пред близки приятели споделял, че вземането на изпитите и приемът му са едни от най-хубавите моменти в живота му. За да завърши тази година, му оставали само още три изпита. След изчезването му пред властите негови колеги от академията също обяснили, че нямат никаква информация какво може да се е случило с Дарин. Те били поредните, които потвърдили, че той не е променил поведението си в последно време и не са забелязали да е изпадал в някакви кризи, които може да са го подтикнали към крайности.

Един от най-засегнатите хора, които преживяват тежко станалото с младежа, е приятелката му Десислава Механджийска. Веднага след като момичето научи какво точно се е случило с гаджето й, тя написа трогателен статус в социалните мрежи.

"Любов моя, ти беше като слънчев лъч в живота ми - пише тя. - Всеки миг, прекаран с теб, беше като глътка чист въздух. Ти беше моята сродна душа и така и ще си остане завинаги. Човекът, който винаги ми помагаше и подаваше ръка на всеки в нужда. Виждаше красотата в най-малките неща. Изключителен романтик, уникален сам по себе си, най-добрият ми приятел. Благодаря на Господ, че ти беше моята първа любов. Сбогом, обичам те сега и завинаги."

След като стана ясно

какво точно се е случило с Дарин,

вълна от жалейки се появи в неговия профил и този на родителите му. Част от приятелите на момчето се ядосаха на коментарите от различни потребители, които лансираха версията, че той може да е посегнал на живота си след вземане на наркотични вещества.

"Познаваме се от седем години и никога не е бил зависим към лоши субстанции, камо ли да е правил това, което твърдят - обяснява приятелката му Ива Дякова. - Той помагаше и изслушваше. Ще го запомня с чаровната усмивка. Имаше само една зависимост и тя беше фитнесът."

Същото потвърждават и други негови познати. Те твърдят, че младежът никога не е пробвал наркотици, нито пък някога е пушил трева, както много на неговата възраст правят. Свидетелстват и за това, че

тренирал

редовно

и наистина държал много на начина, по който изглежда. Казват още, че имал специален режим, по който посещавал залата. Гледал и да се храни здравословно, за да поддържа стегната фигура.

В търсенето на Дарин се включиха изключително много хора. Районите, които бяха проверени, варираха от Самоков до София. Те бяха обходени още в първите дни, но тогава не дадоха резултат. И в станалото с момчето не липсваха теории на конспирациите.

Първоначално неизвестни източници изказаха версията, че тялото му е намерено в района, в който е била изоставената му кола. Близки се питаха как е възможно дни наред полицаите да не го забележат. По-късно обаче това беше опровергано и стана ясно, че Дарин е открит в друг квартал.

И до днес роднините на Лазаров отказват да приемат, че сам е сложил край на живота си. Те не изключват той да е бил нападнат, а след това самоубийството да е добре инсценирано. Коментарите в социалните им мрежи дори са отправени към потенциалния извършител на престъплението.

"Болка и неописуем гняв се зараждат в сърцето ми - пише Ивона Димитрова. - Защо, по дяволите, млади и добри хора ни напускат. Омраза, ярост и агресия. Ти, злощастно изчадие на тази земя, дано гориш в греховни огньове, че изпрати една светла и чиста душа пред вратите Господни. Желая ти да ти се върне по три, да усетиш каква болка е майка да изпраща детето си в рая. Защо все на добрите се случва това? Дари, дано си пред светлата райска врата без болка и мъки. Този, който ти го причини, се моля само да бъде намерен. Толкова светло и лъчезарно момче. Правеше път на мравката. Мил и възпитан. Отговорен и всеотдаен. Можеше толкова много да направиш в живота си. Толкова още да изживееш. Ще липсва слънчевото ти излъчване, смехът и веселите мигове. Светъл път, другарче. Ще ни липсваш."

Въпреки

съмненията

на близките,

властите са категорични, че по тялото на Дарин не е имало никакви следи от насилие. Те твърдят, че момчето просто е спряло колата и е отишло до мястото, на което се е обесило.

Оказва се, че общият брой на обявените за издирване от началото на годината надхвърля 100 души. От тях 50 не са открити и до днес, а действията по намирането им продължават с пълна сила. Според статистиката на МВР, обхващаща последните 20 години, подадените сигнали за цялото това време са били за общо 25 000 души. Разкритите случаи от тях са около 24 000. Съдбата на останалите 1000 е неизвестна. Въпреки че немалка част от изчезналите са младежи, най-уязвима група си остават хората на над 60-годишна възраст. Най-често те са с психични заболявания.

Историята все още помни

изчезването

на Десислава Севдалинова

и Съвестин Деянов. Случаите на момчето и момичето се превърнаха в знакови, въпреки че съдбата и на двамата остана напълно неясна. 23 години по-късно бащата на Съвестин продължава да го търси по целия свят. Същото прави и майката на изчезналата през 2002 г. Деси. Родителите вярват, че някой ден ще намерят отговор на въпроса къде са децата им и какво точно се е случило с тях. И за двамата все още има съмнения, че са станали жертви на трафик на хора, след като първо са били отвлечени.