Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ето класически пример как се правят фалшиви новини. Светослав Трайков - човекът на Отровното трио, който спря метрото заедно с Минчо Спасов и Еленко Божков и твърди, че списва сайта за фалшиви новини на Арман Бабикян informiran.net, произведе недодялан фейк във фейсбук.

Пуснал е снимка на Бойко Борисов на маса и е написал, че докато тук му искат оставката вече 68 дни, Борисов е на салатка и ракийка в скъпарска вила край Ниш в Сърбия. Снимката обаче е от Австрия от преди две години, на нея са премиерът Бойко Борисов, канцлерът Себастиан Курц и председателят на Европейския съвет Доналд Туск. Мястото е Шладминг - един от популярните австрийски ски курорти, а те празнуват предаването на председателството на ЕС от България на Австрия. В поста на Трайков фотото е подходящо изрязано - не се вижда лицето на Курц, а от Туск е останала една ръка. Снимката е взета от Дневник. 

След като из фейсбук се разнесе постът на Трайков заедно с факсимиле от Дневник с истинската снимка, той бързо изтри фейка, но факсимиле остана да се разпространява из мрежата..