Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ще имаме много новозаразени, ако не спазваме мерките през зимата, каза Кантарджиев

В нашата страна ще се ползва европейската ваксина против COVID-19.Това заяви пред btv директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

За съжаление нямаме време да чакаме години. Ваксината може да не действа достатъчно добре, но ваксината, която ще бъде на европейския пазар, ще бъде безопасна. Рискът от бързи странични ефекти ще е много малък, посочи той. 

Противогрипните ваксини поддържат имунитета година и половина, каза Кантарджиев, като добави, че имунитетът при вирусните инфекции е "малко сложничък".

Фирмите сега са доста пестеливи в научните публикации за ваксините, изтъкна професорът.

Първите хора, ваксинирани с руската ваксинa, имат имунологична памет, каза Кантарджиев и добави, че преди 2-3 години руснаците са направили много бързо ваксина срещу ебола.

България ще получи бързо ваксина. Ваксината ще бъде безплатна и ще бъде достъпна, заяви Кантарджиев.

Кантарджиев прогнозира, че ще има голям ръст на заразените с коронавирус, ако със застудяването на времето наесен 10% от хората не спазват мерките.

Попитан на какво се дължи фактът, че въпреки струпването на обществени места на много хора, които не спазват мерките, заразените остават на едно и също ниво, Кантарджиев каза "да се благодарим на сухото време и на слънцето".

Той посочи, че министерството на образованието предоставя възможност на отделните училища да избират дали децата да носят маски.

Не трябва да се създава паника и хората не трябва да се плашат, че ще се засегне психиката на децата, каза още той в коментар на темата за децата и маските 2 дни преди началото на новата учебна година.

Той посочи, че децата ще са с маски само в общите помещения, но не и в класните стаи.

Когато децата са в колектива на своя клас, те ще бъдат без маски. Акцентът на мерките е проветряване, спазване на дистанция, подчерта професорът.