Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Съд оправда милиардера Мариан Кочнер като поръчител, въпреки първоначалните доказателства

Властите твърдяха, че бизнесменът, свързан с калабрийската мафия, e разпоредил убийството заради опасни журналистически разследвания

Трафик на наркотици, екзекуции, пране на пари и корупция. Стотици пъти калабрийската мафия "Ндрангета" е записвала името си в едни от най-големите международни скандали, свързани с особено тежки престъпления. Италианските престъпни организации отдавна са преминали границите на родината си, за да навлязат в Европа, където маскират незаконните дейности зад легален бизнес, в който се завъртат едни от най-мръсните пари на света.

Това обаче няма как да се случи без любезното съдействие на високопоставени личности, които накрая получават приличен пай в размер на няколко милиона.

Една от най-силните криминални банди не е пропуснала да се разпише и в България. Именно в страната ни през декември 2011 г. в столичния квартал "Слатина" е регистрирана компания, чиято собственост е на един от известните членове на престъпния клан - Джанлуиджи Сарконе. През 2019 г. стана ясно, че хора на Ндрангета и инвестиции, които те са направили у нас, имат пряка връзка с разбитите фабрики за нелегални цигари в пловдивските села Труд и Ръжево Конаре.

За разлика оттук обаче, в други страни подземната организация действа много по-брутално, разчиствайки пътя си и с директни разстрели. Неведнъж след разследвания на властите в различни страни се оказва, че Ндрангета, която има присъствие на всички континенти, е осъществила силни връзки с бизнесмени и политици.

Една от тях беше на път да изплува през 2018 г., благодарение на журналиста Ян Куциак. Репортерът на новинарския сайт Aktuality.sk разследваше случай на връзки между словашки политици и италиански бизнесмени, за които се подозира, че са свързани с калабрийската мафия. Сред разкритията на Куциак в последната му статия, публикувана посмъртно, били и такива за предполагаемата злоупотреба с европейски фондове в Словакия.

Куциак обаче така и не дочака да види публикувана в сайта темата, върху която работи дълго време. През февруари 2018 г. той и годеницата му Мартина Кушнирова бяха убити в къщата им, намираща се извън столицата Братислава. Разстрелът разтърси цялата страна. Последваха и масови протести, на които излязоха повече от 70 000 души. Случилото се с журналиста доведе и до сериозни трусове в политиката. През март 2018 г. оставка подаде тогавашният премиер Роберт Фицо. В разследването си Куциак показа и връзката между приближени на министър-председателя с италиански предприемачи, чиито имена се свързват с Ндрангета. От поста си тогава се оттегли и шефът на националната полиция.

Два месеца след екзекуцията, през април 2018 г., бивш войник на име Мирослав Марчек е подложен на петчасов разпит от словашките власти. Задържани с него са още трима души. Две години по-късно пред съда той ще признае, че е бил нает да разстреля Куциак. Ще разкаже още, че първоначално планът бил репортерът да бъде отвлечен и чак тогава убит, но това щяло да бъде прекалено сложно. Затова на 21 февруари се скрил близо до къщата на жертвите и ги изчакал да се приберат. Прострелял Куциак в гърдите, когато годеницата му отишла до тоалетната. Върнала се обаче по-бързо от очакваното и заварила журналиста проснат на земята. Последвали още изстрели. След секунди вече и тя била мъртва.

Признанията за всичко това прави единствено Мирослав Марчек. Останалите трима категорично отричат. Сред тях са Томаш Сабо - бивш полицай, който твърдял, че бил потърсен, за да организира побой над Куциак. Алена Жужова, за която властите твърдяха, че е била посредник в убийствата. Последният от тях обаче е най-интересният. Това е милиардерът Мариан Кочнер, сочен за поръчител на покушението. Тогава той отрече да има нещо общо с убийството и призна единствено, че е виновен за държане на незаконни боеприпаси в дома си.

Само преди броени дни словашкият съд оправда бизнесмена и сочената за негова съучастничка Алена Жужова. Томаш Сабо получи 25 години затвор.

Мотивите на съда бяха, че няма как да повдигне обвинение на Кочнер, тъй като нямало достатъчно доказателства, които да докажат вината му и това дали е свързан случая. Така бизнесменът се размина само с глоба от 5000 евро заради незаконно притежание на оръжие. Това бяха и последните присъди по мегаделото.

Все пак до всички тези имена се стигна, след като Золтан Андрушко, когото подозираха, че е организирал убийството, се съгласи да сътрудничи на прокуратурата и да свидетелства срещу останалите участници. Така той получи 15 години затвор.

В центъра на събитията от последните дни отново е Мариан Кочнер. Милиардерът днес вече може напълно да си отдъхне, че няма да влезе в затвора. Не е ясно дали той изобщо е изпитвал такива притеснения, тъй като това далеч не е първият му сблъсък със закона. Мъжът има присъда по друго дело за фалшифициране на документи с цел кражба на пари от словашката телевизия "Маркиза". По него бизнесменът е признат за виновен за това, че е предявил измамен иск за 69 милиона евро към медията. Съпроцесник на Кочнер тогава е бил Павол Руско, чието име е известно на всички в страната. Мъжът е бивш министър на икономиката от 2003 до 2005 г. Именно той е бил шеф, както и съсобственик на телевизията "Маркиза" от 1995 до 2000 г. преди да бъде купена от CME.

По това дело двамата мъже, които са действали като съучастници, са били осъдени на 19 г. затвор.

Изглежда обаче Кочнер е бил способен да стигне и по-далеч. Според словашките власти той е видял истинска заплаха в лицето на Куциак, който се впуснал надълбоко в бизнесите на милиардера. В различни публикации от тамошните медии се твърди, че милиардерът лично е заплашвал журналиста.

"Гарантирам ви, че ще спрете да пишете", били част от думите, които му казал, се твърди още в статии.

Това обаждане се случило пет месеца преди разследващият репортер и годеницата му да бъдат разстреляни. Според приятели на журналиста самият той отчитал заплахите като част от работата му. Бил сигурен, че до посегателство над живота му няма да се стигне. Именно поради тази причина никога не е ходил с охрана, нито пък е имал намерение да си наеме такава. Съвсем спокойно се прибирал късно вечер сам, без изобщо да подозира, че се водят договорки за неговата смърт.

Веднага след като властите обявиха, че Кочнер има пръст в случилото се, връзката с Ндрангета беше направена мигновено. Една от първите версии, които и до ден днешен стои на дневен ред, е дали именно калабрийската мафия сама не е поискала разстрела на журналиста, за да не възпрепятства бизнеса им. В началото се твърдеше, че Кочнер бил просто пионка, която изпълнява тяхната воля, а италиански мафиоти му казали, че само със заплахи Куциак няма да спре да се занимава с тях.

Журналистът всъщност се превръща в първия, разкрил присъствието на Ндрангета в родната му Словакия. Негов обект на разследване става и един от предполагаемите членове на италианската мафия - Антонино Вадала, който пребивавал там. Репортерът прави връзката между него и двама висши правителствени съветници. Те били на длъжности при премиера Фицо. Няма обаче доказателства той да е знаел за връзките им с престъпната организация. В своя публикация Куциак пише, че Вадала бил член на известен италиански клан, който се намирал в морския град Бова Марина в Калабрия. Същият клан бил един от всичките близо 140, които са част от Ндрангета. Самия Антонино казва за себе си, че е предприемач, който развива няколко бизнеса в Източна Словакия.

В крайна сметка той беше задържан през 2018 г., но не за убийството на Куциак, а за контрабанда на наркотици. Италиански разследващи бяха категорични, че калабрийската мафия, в която е участвал Вадала, е контрабандирала дрога от Южна Америка. Те се открили, че кокаинът бил чист - 99-процентов. За да стигнат до всичко това, разследващи дори внедрили агент в групата. Според публикации самият Вадала се похвалил пред агента, че контрабандирал дрога в плодове през Словакия с помощта на словашки митничари.

Малко по-късно мъжът беше екстрадиран в Италия. В Словакия той беше изправен и пред обвинение за опит за измама с цел получаване на субсидии от ЕС.

Друг герой на Куциак бил бизнесмен на име Диего Рода, който също е стар познайник на полицията и имал няколко записани провинения в досието си.

За съжаление доказателства, че някой от хората, споменавани в статиите на Куциак, е поръчител на разстрела му, няма. Властите удрят на камък в това да съберат такива, за да повдигнат обвинения и официално да приключат случая. Факт обаче е, че следата на Ндрангета в екзекуцията вече не може да бъде прикрита. Причината - престъпният клан представлявал особен интерес за разследващия репортер и той бил твърдо решен да разкрие всеки словашки бизнесмен, който работел съвместно с калабрийската мафия.

Изглежда властите в Словакия също плахо говорят за връзката на Ндрангета с убийството на Куциак. Днес броят на осъдените за поръчителство на разстрели шефове на италианската мафия е прекалено малък. В повечето случаи, въпреки че имената им са ясни, те не попадат в затвор, защото в хода на разследването свидетели оттеглят показанията си или изчезват безследно.

Близките на журналиста обаче са категорични, че те няма да спрат да търсят справедливост и до последно ще се борят поръчителите му да бъдат осъдени.се борят поръчителите му да бъдат осъдени.