Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Майката: Синът ми Джеймс страда от джендър дисфория и трябва да бъде момиче - Луна

Бащата: Глупости, той е абсолютно нормално момче!

Американецът Джефри Йънгър и неговата бивша съпруга Ан Георгулас имат осемгодишни близнаци, но водят свирепа битка за пола на единия от тях.

Според майката още от тригодишната си възраст синът им Джеймс показва признаци, че страда от джендър дисфория – т.е. той е със самосъзнание, което не съвпада с рождения му пол.

Майката иска да даде в джендърклиника и двете си деца.
Майката иска да даде в джендърклиника и двете си деца.
Бащата има над 30 хил. последователи, които го подкрепят в битката да спаси сина си.
Бащата има над 30 хил. последователи, които го подкрепят в битката да спаси сина си.

Бащата от своя страна твърди, че момчето е напълно нормално и е

подтиквано против волята си към промяна на пола

Така из съдилищата на Тексас започва една от най-странните съдебни битки през последните години.

Ход на делата дава майката, която иска да принуди по съдебен път бащата на Джеймс да признае, че синът му е трансджендър и съответно трябва да се обръща към него с името Луна. Според нея още от ранна детска възраст синът й се държи като момиче. Детето искало да бъде принцесата от анимационното детско филмче "Замръзналото кралство", да ходи с женски дрехи и грим и да се нарича Луна. Вследствие на това тя го водила на няколко терапевти, които

заключили, че Джеймс наистина е момиче в тяло на момче

Те препоръчали на майката да започне процес по транзиция. Това включва постепенно поемане на ролята на момиче в дома и в обществото – да започне да носи женски дрехи, да помоли учителите и съучениците си да го наричат Луна и да се обръщат към него не като към "той", а като към "тя". Това обаче са само първите стъпки. Според майката и терапевтите следващото, което трябва да се направи в тази насока, е около настъпването на пубертета на детето. Тогава то трябва да започне да приема препарати, които потискат мъжките му хормони, за да се спре появата на вторичните полови белези. Ако желанието на Джеймс все още е да бъде жена – да се премине към нова оценка от психолози и след това - към операция за промяна на пола.

Ан Георгулас, която е педиатър по професия, се захваща активно с каузата, като изпълнява всички тези предписания. Джеймс се превръща в Луна у дома и в училище. През уикендите, когато е редът на бащата да гледа детето, нещата обаче не стояли така. Джефри Йънгър отказал да се държи със сина си като с момиче. При него Джеймс носил момчешки дрехи и си се казвал отново с рожденото мъжко име. Ако бил с по-дълга коса – бащата се грижел да го подстрижат.

"Джеймс се държи като момче пред мен и като момиче пред майка си. Когато идва при мен, си облича момчешките дрехи. За мен това значи, че той се чувства добре като момче, включително и в дома на майка си", споделя бащата пред един от консервативните сайтове, прегърнали защитата на неговата кауза. Според него поведението на сина му е изцяло повлияно от натиска на майката да го превърне в момиче.

"Тук говорим не просто за емоционален тормоз, но и за много основен вариант на сексуалния тормоз, наложен на едно невинно и уязвимо момче", споделя бащата позицията си във Facebook групата "Спасете Джеймс", която има над 33 хил. последователи. В нея той събира подкрепа, включително чрез дарения, за да успее да запази правото си да участва в решенията, засягащи пола на сина му. Групата всъщност привлече вниманието на доста по-консервативно настроени американски политици, които открито изразиха подкрепата си за каузата на бащата. Сенатор Тед Круз сподели в туитър, че "осемгодишно дете

не притежава необходимата зрялост,

за да предприема подобни стъпки. Щатът Тексас трябва да защити правото му да вземе решение за себе си един ден, когато вече е зрял човек".

Така започва странното дело, което трябва да определи съдбата на осемгодишния Джеймс. Майката иска от съда ограничителна заповед срещу това бащата да се отнася с детето си като с момче и съответно да кара другите хора да се отнасят с него като такова. Тя също така иска да получи правото да запише синовете си в педиатрична клиника за трансджендър деца. Това е специализирано заведение от нов тип, което наскоро отваря врати в Далас. Неговата цел е да помогне на подрастващите да сменят пола си, като останат нормални и щастливи членове на обществото. Бащата от своя страна не се съгласява на това и предлага да се изчака бдително развитието на характера на детето му, така че то да стигне до по-зряла възраст, без радикални решения за бъдещето му вече да са осъществени. Според него синът му не трябва да ходи в училище, в което го наричат Луна и се държат с него като с момиче.

Следва поредица от съдебни решения, които са широко отразени от медиите в САЩ. Първо, съдът признава твърденията на Ан Георгулас и й позволява еднолично да се разпорежда със съдбата на Джеймс. През октомври същата година обаче друг съдия отменя това решение, като налага споделено попечителство над детето. Месец по-късно, през ноември миналата година, Джеймс избира да отиде на училище като момче. Спред учителите му всичко в този ден било нормално и детето било щастливо. Майката обаче разказва, че същия ден веднага след прибирането си вкъщи той се преоблича отново като момиче. В следващите месеци

конфликтът за двете идентичности

на детето продължава, като то отива на училище ту като момиче, ту като момче. През това време Ан продължава съдебните битки за правото да може еднолично да взема решения за бъдещето на детето.

Последното отсъждане по темата е частична победа за майката. В края на август новият съдия по делото решава, че бащата на детето - Джефри, е задължен да плаща по пет хиляди долара на месец за психотерапия със специалист по джендър дисфория. Джеймс трябва също да продължи да посещава училището, избрано от майката, в което е известен като Луна. По-нататъшните решения за бъдещето на детето обаче остават споделени между двамата родители. Съдията не отсъжда дали детето трябва да се облича като момче, или като момиче. А животът на малкия Джеймс и занапред, изглежда, се очертава да бъде много по-объркан от този на връстниците му.