Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Президентът (в ляво) с братята и сестрите си.
Президентът (в ляво) с братята и сестрите си.

Дядото пръв се усеща как Рокфелер манипулира с уж богатите находища и започва да копира всеки негов ход

Независимо от мъките и трагедиите фамилията е
с пожизнен абонамент за шеметен успех в бизнеса

"Той не беше мой брат, той беше най-добрият ми приятел", заяви Доналд Тръмп по повод смъртта на най-малкия си брат Робърт, който почина на 15 август.

Наскоро Белият дом потвърди, че той е постъпил в болница в Манхатън, а президентът посети брат си ден преди да почине.

По-младият Тръмп нашумя това лято, когато кръстоса шпага с друг член на семейството, който се опита да дискредитира фамилията. Робърт се опълчи на племенницата си Мери Тръмп, която публикува книга, наречена "Too much and Never Enough: Как моето семейство създаде най-опасния човек в света"

Братът на президента поиска временна ограничителна заповед в опит да спре публикуването на романа.

В изявление пред New York Times той бе категоричен, че е "дълбоко разочарован" от постъпката на племенницата си.

Това бе рядко изключение, понеже братята и сестрите Тръмп винаги са се подкрепяли един друг и може би това е тайната за успеха на фамилията.

Най-голяма сред братята и сестрите е Мариана Тръмп Бари, федерален съдия, след нея се ражда Фредерик Тръмп-младши, който почина на 43-годишна възраст, след него се нарежда Елизабет Тръмп Грау, банков изпълнителен директор в пенсия, Доналд Тръмп и най-малкият е Робърт.

Робърт и Доналд Тръмп
Робърт и Доналд Тръмп

Мариана е старши федерален съдия в Апелативния съд на Третия кръг, но се отказа от поста през 2017 г., след като брат й встъпи в длъжност.

Самата тя през 2000 г. губи съпруга си, който умира от рак. Има един син, Дейвид Уилям Дезмънд, от първия си брак с Дейвид Дезмънд, с когото се разведе през 1980 година.

Фредерик беше пилот на Trans World Airlines и имаше две деца от бившата са съпруга Линда Клап - Фред и Мери. Фред получава сърдечен удар в резултат на алкохолизъм - което всъщност е причината Доналд оттогава да избягва алкохол и цигари.

Президентът Тръмп е признавал, че паметта на Фред е имала огромно влияние върху собствената му бизнес кариера и живот.

По-големият му брат има също така трето дете, което се ражда след смъртта му, но страда от церебрална парализа.

Елизабет, която вече е на 78 години, се омъжва за филмовия продуцент Джеймс Грау през 1989 година. Тя работи като изпълнителен директор на една от най-големите банки - Chase Manhattan Bank, преди да се пенсионира и оттегли във Флорида.

Робърт, подобно на Доналд, се присъединява към семейния бизнес и е топмениджър в компанията.

За разлика от брат си обаче той не обича публичността.

Семейството е пример за успешното осъществяване на американската мечта. Основите на успеха полага дядо им, който е роден в Германия, но пристига в Ню Йорк с параход.

Фридрих не знае думичка английски и дори няма диплома за средно образование. В неговата родина семейството му не било богато и управлявало малко лозе.

Преди да пристигне в САЩ, той е бръснар. Амбициозният млад мъж обаче не е доволен от съдбата си и емигрира в Щатите през 1885 г. Първоначално той живее скромно с по-малката си сестра. Но само няколко години по-късно се премества в Тихоокеанския северозапад, където започва да ръководи множество ресторанти и хотели точно в градовете, подпалени от златната треска.

Самият Фридрих блести с остър и комбинативен ум и веднага се възползва от шанса да забогатее. За него големият джакпот в живота се оказва миньорското селище Монте Кресто в планината Каскади. Мястото е препълнено със златотъсачи, сред които и Рокфелер.

Той пръв се сеща да заяви, че земята там изобилства от благородния метал, но всъщност това е пълна лъжа. Целта е да се сдобие с имотите. Фридрих бързо се усеща, че това е неговият шанс, и обявява, че е открил злато в един от парцелите. Няма и капка истина в думите му, но пък така той се сдобива с първокласен имот, без да плаща нищо. Върху земята построява пансион.

След което Тръмп започва да се оглежда за следващия си удар и се отправя към Юкон в Аляска. Идеята е да повтори печелившата тактика и отново има късмета да строи върху земя, която не притежава.

Вече заможен човек, след седмата година Фридрих е готов да стане пълноправен американски гражданин и се отказва официално от "верноподаничеството си към Вилхелм Втори, император на Германия". Така от фамилията му Тръмпф изпада буквата "ф" и остава името, което ще се прочуе по цял свят заради наследниците му.

Дълго семейството твърди, че са шведи, но всъщност това е съчинено от Фридрих.

"Той имаше много еврейски наематели и не беше хубаво да бъде немец в онези дни", казва Джон Уолтър, братовчед на Доналд Тръмп, като се говори за времето между Втората световна война и 80-те години.

Дотогава Фридрих е американски гражданин. Той преустановява бизнеса си на Западния бряг и насочва вниманието си към Куинс.

Тъкмо когато семейството се разраства и Фридрих Тръмп е в разцвета на силите си, на 49 години го покосява върлуващият испански грип през май 1918 г.

Тръмп започнал да се чувства зле в следобедните часове и умира "почти веднага" според вестник "Вашингтон пост" и биографката Гуенда Блеър.

По оценки на Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) тогава около 675 000 загиват.

Въпреки тази огромна трагедия за фамилията едно от децата им ще се окаже бижуто в семейството.

Фред Тръмп изгради кариерата си като магнат в средата на ХХ век чрез строителни проекти в Бруклин и Куинс и части от Пенсилвания и Вирджиния по време на Втората световна война. През 1973 г. Министерството на правосъдието съди корпорацията за управление на Тръмп за дискриминация срещу чернокожи. Дори бащата Фред и синът му Доналд са обвиняеми по делото. За Доналд Тръмп обвиненията са "абсолютно нелепи".

Със зъби и нокти двамата изграждат истинска империя.

Към момента на смъртта на бащата Фред се смята, че имотите му са били на стойност между 250 и 300 милиона долара. Разследване в Ню Йорк през 2018 г. установи, че президентът Тръмп е получил над 400 милиона долара от наследството на баща си.

С уточнението, че "голяма част от тези пари са дошли при господин Тръмп, защото той е помогнал на родителите си да избягват данъци".